Google+ To Φανάρι : Η ΑΛΗΘΕΙΑ για τον Σαββίδη και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης...

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Η ΑΛΗΘΕΙΑ για τον Σαββίδη και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης...


Πωλήθηκε λοιπόν το 67% του ΟΛΘ στον επενδυτικό όμιλο, του οποίου επικοινωνιακός ηγέτης εμφανίζεται ο κος Ιβάν Σαββίδης. 
Με βελτιωμένη οικονομική προσφορά 231,926 εκατ. ευρώ η κοινοπραξία της Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), με τη θυγατρική της CMA CGM, Terminal Link και τον όμιλο Σαββίδη (Belterra Investments Ltd) αποκτά το 67% της εταιρείας του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. ...Το γαλλογερμανικό σχήμα κατέβαλε 34,34 ευρώ ανά μετοχή της εισηγμένης έναντι 20,5 ευρώ που αποτιμάτο χθες στο Χ.Α. Η προσφορά της κοινοπραξίας DIEP-CMA-Belterra αποτιμά την αξία του ΟΛΘ στα επίπεδα των 346 εκατ. ευρώ έναντι κεφαλαιοποίησης 206 εκατ. στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όλα τα site παρουσιάζουν την εξαγορά, ως είσοδο της Ρωσίας (μέσω του κου Σαββίδη) στην Ελλάδα. Πάμε να δούμε ποια στοιχεία απαρτίζουν το οικονομικό αυτό fund.

Aρχικά έχουμε την DIEP (Deutsche Invest Equity Partners) που αποτελεί θυγατρική της TransConnect Unternehmensberatungs- und Beteiligungs AG (TCAG).

Η TCAG είναι ένα γερμανικό Fund που εδρεύει στο Μόναχο και συμμετέχει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς της νέας οικονομίας, μέσω συμμετοχής, υπό την μορφή private equity και venture capital. Η TCAG, μέσω της DIEP, έχει υπό την διαχείρισή της περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των €400 εκατ. (2016).

Δευτερευόντως έχουμε την Terminal Link SAS ανήκει στην CMA CGM (51%, μέσω της CMA Terminals Holdings) και στην China Merchants Holdings International (49%). Η Terminal Link διαχειρίζεται 14 τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων στην Άπω Ανατολή, στην Βόρεια Ευρώπη, στην Μεσόγειο, την Δυτική Αφρική και την Βόρειο Αμερική, μέσω των οποίων διακίνησε άνω των 14 εκατ. TEUs το 2014.

Η CMA CGM, μέσω της Terminal Link και της CMA Terminals, διακίνησε περισσότερα από 11,5 εκατ. TEUs, ενώ η χωρητικότητα των σταθμών της αγγίζει τα 23,7 εκατ. TEUs.

Σημειώνεται ότι η CMA CGM είναι μια εκ των κορυφαίων εταιρειών διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως (15,6 εκατ. TEUs το 2016), με έσοδα που υπερβαίνουν τα $16 δισ σε ενοποιημένη βάση και εμπορικό στόλο 449 πλοίων (3η στον κόσμο με δυναμικότητα 2.153.651 TEUs και 10,4% μερίδιο αγοράς).

Τρίτον έχουμε την Beltera Ltd. που είναι εταιρεία – επενδυτικό όχημα, συμφερόντων της οικογένειας Σαββίδη.

Αφού παραθέσαμε τις πληροφορίες που οι ίδιες οι εταιρείες έχουν δημοσιεύσει στα επίσημα site τους πάμε να εκφράσουμε κάποιες απορίες.

Αφενός μεν δεν έχει γνωστό το ποσοστό συμμετοχής του κάθε μέλους του fund με μία εξαίρεση. Τον κο Σαββίδη ο οποίος έχει μειοψηφικό ποσοστό στο fund και επικοινωνιακά μόνο εμφανίζεται ως ο ηγέτης του. Η επίσημη ανακοίνωση της Belterra είναι η εξής:
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η κοινοπραξία του γερμανικού επενδυτικού ομίλου Deutsche Invest Equity Partners GmbH, της Terminal Link SAS του ομίλου CMA-CGM και Belterra Investments LTD είναι εκείνη που πλειοδότησε στον διεθνή διαγωνισμό για τον ΟΛΘ.
Αποδεχτήκαμε με τιμή την πρόσκληση του fund DIEP, ενός πανίσχυρου επενδυτικού ομίλου, να συμμετάσχουμε στην κοινοπραξία διεκδίκησης του ΟΛΘ ΟΛΘ 0,00%, να συνδιαμορφώσουμε ένα φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης και να διασφαλίσουμε πως η Θεσσαλονίκη και η τοπική κοινωνία θα ωφεληθούν δραστικά από αυτή την μεγάλη επένδυση.
Αν και συμμετέχουμε με μειοψηφικό ποσοστό, αισθανόμαστε υπεύθυνοι για την υλοποίηση ενός εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών προγραμμάτων στην Θεσσαλονίκη και τη χώρα.
Φιλοδοξούμε, μαζί με τους συνεργάτες μας DIEP και Terminal Link της CMA CGM, να καταστήσουμε τον Ο.Λ.Θ. σημείο αναφοράς στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τον κόσμο, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και ισχυρές συνεργασίες».


Bέβαια δεν είναι κρυφό πως ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει εξαιρετικές σχέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝ.ΕΛ. Μήπως λοιπόν ο κος Σαββίδης εμφανίζει εαυτόν μεγαλοεπενδυτή, χωρίς όμως να βάζει χρήματα και η Κυβέρνηση από την άλλη κρύβει το γεγονός πως (πάλι) οι Γερμανοί αγόρασαν στρατηγικής σημασίας κόμβο (μετά τα αεροδρόμια).

Aφετέρου δε αξίζει να τονιστεί πως η Terminal Link SAS έχει (πέραν του 51%) συμμετοχή από ' άσπονδο' εχθρό του κου Σαββίδη. Έναν Έλληνα επιχειρηματία-πλοιοκτήτη ο οποίος καθημερινά 'σκοτώνεται' με τον κο Σαββίδη. Μήπως τελικά δεν είναι εχθροί όπως θέλουν να παρουσιάζουν στο κοινό;

Βλέπουμε λοιπόν πως η αλήθεια είναι διαφορετική από αυτήν που επικοινωνιακά παρουσιάζεται. Η σύζευξη Κυβέρνησης-Γερμανών-Σαββίδη είναι γεγονός και όλα γίνονται εις βάρος των Ελλήνων και της περιουσίας των.
Φυσικά το VoiceNews δε θα σταματήσει εδώ αλλά θα συνεχίσει να ερευνά το θέμα, όπως κάνουμε και με τη Fraport. Έχουμε συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου