Google+ To Φανάρι : Η... κάνναβη «καίει» τον Ράμα παραμονές των δύο εκλογικών μαχών στην Αλβανία

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Η... κάνναβη «καίει» τον Ράμα παραμονές των δύο εκλογικών μαχών στην Αλβανία

Στη σκιά μιας συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης, που κάνει το πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας να μοιάζει με καζάνι που βράζει, αρχίζουν σήμερα στην αλβανική εθνοσυνέλευση οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου.


Λίγες εβδομάδες πριν από τις αλβανικές βουλευτικές εκλογές οι παράνομες φυτείες κάνναβης βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί ανοιχτά τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Ράμα ότι λαμβάνει προμήθειες από το παράνομο εμπόριο που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και απειλεί με αποχή τόσο από τις σημερινές προεδρικές εκλογές όσο και από τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο.

Πέρα από τις κατηγορίες για κακή διακυβέρνηση της χώρας, για φτώχεια, ανεργία και διαφθορά, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσια έχει εστιάσει τη ρητορική του απέναντι στον Ράμα στο θέμα της κάνναβης. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τη χώρα σε μια τεράστια φυτεία και εκφράζει φόβους ότι «με το παράνομο χρήμα του εμπορίου ναρκωτικών, το οποίο ελέγχουν άνθρωποι της κυβέρνησης, θα αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα». Η κυβέρνηση Ράμα απαντά ότι έχει λάβει μέτρα για τη μείωση των χασισοκαλλιεργειών, υποστηρίζοντας ότι μόνο το 2016 κατέστρεψε 2.000.000 δενδρύλλια.

Από τον πρόχειρο καταυλισμό τους στο κέντρο των Τιράνων, απέναντι από την έδρα του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, τα μέλη της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτησή του και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας για τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών. «Ελεύθερες εκλογές ή καθόλου εκλογές» είναι το σύνθημα του Δημοκρατικού Κόμματος, που -μεταξύ άλλων- ζήτησε ηλεκτρονική ψηφοφορία, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του εκλογικού αποτελέσματος του Ιουνίου.

ΕκκλησηΤην ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απηύθυνε έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση της Αλβανίας να σταματήσει να απέχει από τις εργασίες του Κοινοβουλίου, ενώ το ίδιο έκανε και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κοέντερς. Ανάλογες ανησυχίες με εκείνες του Μπάσια έχει εκφράσει ωστόσο και ο πρέσβης του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, ο Γερμανός διπλωμάτης Μπερντ Μπόρχαρντ, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του αναφέρθηκε στον κίνδυνο ο τζίρος από τη διακίνηση ναρκωτικών, που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, να διοχετευτεί στην «εξαγορά του εκλογικού αποτελέσματος».

Νεκταρία Καρακώστα
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου