Google+ To Φανάρι : «Χάρισαν» 274 τόνους χρυσού για 11.000.000 €

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

«Χάρισαν» 274 τόνους χρυσού για 11.000.000 €

Τα στοιχεία αποδεικνύουν το μεγάλο ξεπούλημα των μεταλλείων της Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός
Από την Ντόνια Κανιτσάκη
Π ολλά δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται, προς το παρόν κρυμμένα, στη βορειοανατολική Χαλκιδική. Περίπου 274 τόνοι χρυσού υπάρχουν μετά βεβαιότητος στην περιοχή....
Ομως ο χρυσός δεν είναι το μοναδικό μέταλλο, αφού υπάρχουν επίσης 2.100 τόνοι αργύρου, 1.000.000 τόνοι χαλκού και 1.600.000 τόνοι μολύβδου και ψευδαργύρου. Με δυο λόγια, στη Χαλκιδική βρίσκεται σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα, με σημαντικά αποθέματα χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων, σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Οι αριθμοί μιλούν και αποδεικνύουν περίτρανα το μεγάλο ξεπούλημα που έγινε στα μεταλλεία Κασσάνδρας, τα οποία πουλήθηκαν στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός αντί πινακίου φακής. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα μόλις 11.000.000 ευρώ, με τα οποία ουσιαστικά δωρίστηκε ο εθνικός μας πλούτος, είναι ένα αστείο ποσό.

Πάντως, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Μιχάλης Βαβελίδης, ο οποίος δίνει τα στοιχεία για τα αποθέματα των μεταλλευμάτων, η εξόρυξη δεν είναι μια απλή διαδικασία, αλλά πολύπλοκη, πολυδάπανη και χρονοβόρα. «Με βάση διεθνή στοιχεία, μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν τα μεταλλεύματα και να έρχονται τα κέρδη απαιτείται επένδυση της τάξης των 400.000.000 δολαρίων» σημειώνει.


Χρυσός και άλλα μεταλλεύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Βαβελίδη, υπάρχουν όμως και στη Θράκη, σε δύο περιοχές, στη Ροδόπη και στον Εβρο. «Στις Σάπες, στη Ροδόπη, υπάρχουν 23 τόνοι χρυσού και 13 τόνοι αργύρου. Στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης υπάρχουν 54 τόνοι χρυσού και 96 αργύρου. Στις δύο αυτές περιοχές υπάρχει και μεγάλη ποσότητα χαλκού» επισημαίνει και υπογραμμίζει ότι οι εξορύξεις πρέπει να γίνονται ορθολογικά και με τήρηση της νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων, όπως γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες. «Δεν ανησυχώ για την εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων η οποία γίνεται ελεγχόμενα» λέει χαρακτηριστικά.

«Η εκμετάλλευση χρυσού στον ελλαδικό χώρο, ιδιαίτερα στη Μακεδονία και τη Θράκη, γίνεται από την αρχαιότητα, από την 3η-4η χιλιετία π.Χ.» αναφέρει ο καθηγητής.
«Ο Φίλιππος Β΄ ο Μακεδών στήριξε το βασίλειό του στην εκμετάλλευση χρυσού και αργύρου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ιστορικοί όπως ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης, ο Στράβωνας. Ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ εκμεταλλεύτηκε τον χρυσό από τα μεταλλεία της εποχής, με σκοπό να έχει προσόδους 1.000 ταλάντων ετησίως. Εκοψε χρυσά νομίσματα, τους γνωστούς φιλιππικούς.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου