Google+ To Φανάρι : ΠΟΙΟΙ ΓΥΡΕΎΟΥΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ «ΑΛΛΑ 1955» ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ;;;

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

ΠΟΙΟΙ ΓΥΡΕΎΟΥΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ «ΑΛΛΑ 1955» ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ;;;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ένα κυριολεκτικά «αστείο» γεγονός που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή έξω απ το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης, έγινε στη συνέχεια πρωτοσέλιδο σε όλο σχεδόν τον τουρκικό τύπο με φανταχτερούς τίτλους, που δείχνουν το κλίμα που κάποιοι προωθούν στην άλλη πλευρά, κλίμα προβοκάτσιας και τεχνίτης έντασης....

Συγκεκριμένα κάποιος ανόητος πέταξε δυο μολότοφ έξω από το προξενείο στην αστυνομική φρουρά που ούτε καν άναψαν και φυσικά δεν προξένησαν τίποτα, αλλά το γεγονός μεταδόθηκε με καταπληκτική ταχύτητα στην Τουρκία και έγινε πρωτοσέλιδο προκαλώντας ανάλογα ανθελληνικά αισθήματα σε μια κρίσιμη περίοδο.

Το γεγονός μας θύμισε τα γεγονότα του 1955, όταν ξέσπασε τότε το ανθελληνικό πογκρόμ που κατέστρεψε την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα τα μεσάνυκτα της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου 1955 εξερράγη βόμβα στον κήπο του τουρκικού Προξενείο, η οποία προκάλεσε μικρές μόνον ζημιές σε υαλοπίνακες στην παρακείμενη ‘οικία του Κεμάλ’. Η βόμβα, όπως εξακριβώθηκε από τις έρευνες που διεξήγαγαν οι ελληνικές αρχές και όπως απεδείχθη αργότερα στην δίκη των πρωταιτίων των γεγονότων το 1961 στην νήσο Yassιada (Πλάτη), μεταφέρθηκε από την Τουρκία από Τούρκο πράκτορα (Έλληνα υπήκοο από την Κομοτηνή) και τοποθετήθηκε από τον Τούρκο κλητήρα του Προξενείου.
Στις 4:00 το απόγευμα η τουρκική εφημερίδα İstanbul Ekspres κυκλοφόρησε σε έκτακτη έκδοση και δημοσίευσε τις φωτογραφίες της συζύγου του Τούρκου Προξένου φρικτά παραποιημένες, εις τρόπον ώστε να δίδεται η εντύπωση ότι στο σπίτι του πατέρα των Τούρκων είχε σημειωθεί μια τεράστια έκρηξη από βόμβα που είχαν τοποθετήσει οι Έλληνες. Το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για την έναρξη των πρωτοφανούς αγριότητας οργανωμένων ανθελληνικών ταραχών στην Κωνσταντινούπολη, γνωστών με το όνομα «Σεπτεμβριανά του 1955».
Μετά από τόσα χρόνια κάποιοι στη άλλη πλευρά του Αιγαίου φαίνεται θυμούνται με νοσταλγία εκείνα τα γεγονότα για τα οποία η Τουρκία ποτέ δεν πλήρωσε γι αυτό το έγκλημα της.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου