Google+ To Φανάρι : Βρήκαν τι ανεβάζει την πίεση!

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Βρήκαν τι ανεβάζει την πίεση!

Η ανακάλυψη που φέρνει τα πάνω κάτω και ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία της
Από την Κατερίνα Στυλιανέα
Τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων, πιο αποτελεσματικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης ανοίγει έρευνα Βρετανών επιστημόνων, που αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός τη ρυθμίζει από μόνος του, όταν δεν υπάρχει παθολογικό πρόβλημα.
Εως σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι,...
όταν η πίεση ανεβαίνει, ενεργοποιούνται τα τοιχώματα των αρτηριών για να την επαναφέρουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Ομως οι ερευνητές του King's College ανακάλυψαν ότι είναι τα νεύρα (που περιβάλλουν τις αρτηρίες) αυτά που ελέγχουν τη ρύθμισή της, απελευθερώνοντας νιτρικό οξύ.

Η ανακάλυψη εξηγεί και τη συσχέτιση της υπέρτασης με το στρες ή την έντονη συναισθηματική φόρτιση (συναισθήματα που «γεννώνται» στον εγκέφαλο, με τον οποίο συνδέονται άμεσα τα νεύρα αυτά)
.
Οπως υποστηρίζουν στη σχετική δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Hypertension», μία εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση της υπέρτασης θα μπορούσε να αναπτυχθεί πάνω στη μίμηση του τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός ρυθμίζει με φυσιολογικό τρόπο την πίεση. Θα μπορούσε αυτή να στηρίζεται, για παράδειγμα, στην πρόκληση ερεθισμάτων στα συγκεκριμένα νεύρα με κατάλληλα ένζυμα, ώστε να προκληθεί η έκκριση της χημικής ουσίας που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Επιβεβαίωση
Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τα ερευνητικά συμπεράσματά τους με πειραματική δοκιμή σε υγιείς άνδρες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Οταν τους χορηγήθηκε μια χημική ουσία που «πάγωσε» την παραγωγή νιτρικού οξέoς από τα νεύρα, η αρτηριακή πίεσή τους εκτοξεύτηκε στα ύψη. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής βιοϊατρικής Ajay Shah, η ανακάλυψη αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη ρύθμιση της υπέρτασης. Επίσης, είναι κρίσιμη για την πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων και εγκεφαλικών, τα οποία μπορεί να προκληθούν ως συνέπεια της απότομης αύξησης της αρτηριακής πίεσης.

Η υπέρταση -που στους ενήλικες ορίζεται όταν η συστολική πίεση του αρτηριακού αίματος είναι 140 mmHg ή μεγαλύτερη ή/και η διαστολική είναι 90 mmHg ή μεγαλύτερη- παραμένει ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας στον αναπτυγμένο κόσμο και ένας από τους κυριότερους παράγοντες πίσω από την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, καρδιακής αλλά και νεφρικής ανεπάρκειας.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου