Google+ To Φανάρι : Ο Φίλης δεν έχει τον θεό του!

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ο Φίλης δεν έχει τον θεό του!

Με ρεσιτάλ θράσους προσπαθεί τώρα  να βγάλει ψεύτη τον Αρχιεπίσκοπο

■ Ο Ιερώνυμος αποκάλυψε για πρώτη φορά τους απόρρητους διαλόγους που είχε με τον Τσίπρα στο Μαξίμου και ο ασεβής τ. υπουργός (που ακόμα να χωνέψει την απόλυσή του) σε παραλήρημα απάντησε ότι «τα βγάζει από το μυαλό του»
Ο ασεβής και θρασύτατος Νίκος Φίλης ξαναχτύπησε, αμφισβητώντας ευθέως τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου και αναφερόμενος με τρόπο προκλητικό και άκρως ειρωνικό στο πρόσωπό του. ...
«Ο κύριος Ιερώνυμος επικαλούμενος κατά τη σημερινή του ομιλία στα μέλη της Ιεραρχίας, κάποια πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως, βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση της 5ης Οκτωβρίου 2016» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Παιδείας.

«Μη θεωρήσουμε ότι υπάρχει αντιμαχία με τον κ. Φίλη για να την εκμεταλλεύονται» απάντησε ο κ. Ιερώνυμος, απαξιώνοντας τα λόγια του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: «Αν υπάρχει ερώτημα ή απορία του κ. Φίλη, μπορούν να την απαντήσουν όσοι ήταν παρόντες, ο κ. πρωθυπουργός, ο κ. Καμμένος ή η κυρία Γεροβασίλη, ή ακόμη οι αρχιερείς που ήταν παρόντες εκείνο το βράδυ στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου».

Νωρίτερα, οι μνήμες της πρόσφατης κρίσης στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, με αφορμή τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία, που στάθηκε μοιραία για την πολιτική καριέρα του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας, ξύπνησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκάλυψε άγνωστες πτυχές των κρίσιμων συνομιλιών με τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, τα «καρφιά» στο πρόσωπο του Νίκου Φίλη -σε αντιδιαστολή με τα καλά λόγια που επιφύλαξε για τον διάδοχό του Κωνσταντίνο Γαβρόγλου- αλλά και οι προειδοποιητικές αναφορές προς το Μέγαρο Μαξίμου περίσσεψαν.


Αναλυτικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος επικαλέστηκε τα πρακτικά της Ιεραρχίας, την επομένη της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 5 Οκτωβρίου 2016 με τον Αλέξη Τσίπρα για το μάθημα των Θρησκευτικών, και υπενθύμισε στο σώμα των ιεραρχών τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα υπάρξει αγαστή συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας για το μάθημα των Θρησκευτικών, με την οποία «θα γίνει ό,τι καλό είναι να γίνει για τον λαό μας». Επίσης, δεν παρέλειψε να στείλει και ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς το Μαξίμου, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση που πήρε από τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ο διάλογος αρχίζει από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου (σ.σ.: των Θρησκευτικών)».

Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος δημοσιοποίησε και τον διάλογο που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο, όταν τελείωσε η συνάντηση για τα Θρησκευτικά, πήρε κατά μέρος και του είπε: «Κύριε πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο». Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!»

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε τις αντικρουόμενες δηλώσεις του Νίκου Φίλη, αλλά και τη διαβεβαίωση που είχε λάβει η Εκκλησία από την τότε κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη ότι «για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπική ερμηνεία του καθενός».

Οσα αποκάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος προκάλεσαν την προαναφερθείσα, προκλητική αντίδραση του κ. Φίλη, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «τα γεγονότα (σ.σ.: της συνάντησης) είναι γνωστά και καμία εκ των υστέρων παραποίησή τους δεν μπορεί να τα αναιρέσει ή να τα διαστρεβλώσει». 

Κόκκινες γραμμές στη διδασκαλία των Θρησκευτικών
Απτές αποδείξεις από την Πολιτεία και το υπουργείο Παιδείας για το εάν -τελικά- επιθυμούν ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο για το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών αναμένει η Εκκλησία της Ελλάδος. Σήμερα η Ιεραρχία καλείται να συζητήσει και να επικυρώσει το περιεχόμενο της εισήγησης της τριμελούς επιτροπής των μητροπολιτών Υδρας Εφραίμ, Μεσογαίας Νικολάου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει τη δική της αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή» καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», οι άξονες της εισήγησης που συνέταξαν οι τρεις μητροπολίτες, την οποία θα κληθούν να επικυρώσουν οι συνοδικοί ιεράρχες, είναι η διατήρηση του τίτλου του μαθήματος ως «Θρησκευτικά», η διατήρηση του μαθήματος ως υποχρεωτικού στον κορμό του προγράμματος σπουδών και όχι ως μαθήματος επιλογής, όπως εισηγείται το υπουργείο Παιδείας μέσω του ΙΕΠ, ενώ ο τρίτος άξονας από τον οποίο η Εκκλησία δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει είναι στον προσανατολισμό του μαθήματος, καθώς, κατά τους μητροπολίτες Υδρας, Μεσογαίας και Μεσσηνίας, θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην ορθόδοξη πίστη και θεολογία.
Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην εισήγησή του προς την Ιεραρχία τόνισε ότι για τη διοίκηση της Εκκλησίας ισχύουν χωρίς εκπτώσεις και υποχωρήσεις όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο με τον πρωθυπουργό, δηλαδή ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η έναρξη ενός ειλικρινούς και από μηδενική βάση διαλόγου για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Πάντως ο Αρχιεπίσκοπος έπλεξε το εγκώμιο του Κωνσταντίνου Γαβρόγλου για «την σύνεση, την φρόνηση και το πνεύμα συναινέσεως που τον διακρίνει», που, όπως είπε με νόημα ο κ. Ιερώνυμος, «συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο της απαραίτητης αυτής συνεργασίας».
Αντ. Τριανταφύλλου
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου