Google+ To Φανάρι : Ξεπουλάνε τα ασημικά οι τράπεζες!

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Ξεπουλάνε τα ασημικά οι τράπεζες!

Πωλούν θυγατρικές στο εξωτερικό ενώ άλλες θα απορροφήσουν τις χρηματιστηριακές τους προκειμένου να βελτιώσουν τους δείκτες τους
Από τον Σταύρο Κ. Χαρίτο
Σε κινήσεις απελπισίας προβαίνει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να σταθεί όρθιο. Ηδη έχει δρομολογηθεί η πώληση των θυγατρικών τους στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. ...
Η Εθνική έχει βάλει πωλητήριο στην Εθνική Ασφαλιστική και στις θυγατρικές σε Ρουμανία και Κύπρο. Καλά ενημερωμένες πηγές της «δημοκρατίας» αναφέρουν ότι άλλα τραπεζικά επιτελεία σχεδιάζουν να βάλουν χέρι στα χρηματιστηριακά χαρτοφυλάκια των θυγατρικών τους, απορροφώντας απευθείας τις χρηματιστηριακές εταιρίες, προκειμένου να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας. Πρόκειται για κίνηση για την οποία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει εκφράσει αντίρρηση η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προφανές, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ότι αυξάνει τον λογαριασμό για την αγορά και την οικονομία, κάτι που επισημαίνει σε χθεσινή της έκθεση και η Moody's. Οι τραπεζίτες πριν από μία εβδομάδα, κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, είχαν επιστήσει την προσοχή στο τι συνεπάγεται η καθυστέρηση στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

ΑπαλλαγήΜία τέτοιου είδους εξέλιξη θα απάλλασσε τις τράπεζες από τον «βραχνά» του ELA και του δανεισμού με ακριβό επιτόκιο από την ΕΚΤ, ανοίγοντας τον δρόμο για να επανέλθει ομαλά ο διατραπεζικός δανεισμός, όπως ισχύει σε όλο τον σύγχρονο δυτικό κόσμο. Μόνο τότε οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Προς στο παρόν, όμως, κάτι τέτοιο μοιάζει ανέφικτο και για τον λόγο αυτόν οι τράπεζες έχουν κλείσει την κάνουλα των χορηγήσεων από νοικοκυριά μέχρι... περίπτερα, ενώ προβαίνουν σε κινήσεις διαχείρισης, όπως τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Alpha Bank έως τέλος του μήνα θα αναθέσει στην Aktua Hellas (σ.σ.: ισπανική εταιρία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων σε συνεργασία με την Alpha) το χαρτοφυλάκιο 1 δισ. ευρώ, το 70% του οποίου διαρθρώνεται από εμπράγματα δάνεια. Πρόκειται για δάνεια επιχειρηματικά αλλά και στεγαστικά, που σημαίνει ότι η ισπανική εταιρία διαχείρισης θα μπορούσε να βρεθεί από τη μια στιγμή στην άλλη με περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, αν σκεφθεί κανείς ότι η σύμπραξη με την Alpha Bank ήταν μία επένδυση ούτε καν 1.000.000 ευρώ!
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου