Google+ To Φανάρι : Οι Ιωνες είχαν... GPS το 700 π.Χ.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Οι Ιωνες είχαν... GPS το 700 π.Χ.

Οι αρχαίοι Ελληνες πρώτοι χρησιμοποίησαν τα αστέρια για να προσανατολίζονται
Ο πρώτος χάρτης στην Ιστορία της ανθρωπότητας χαράχθηκε σε μία σπηλιά 30.000 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού, το πρώτο GPS σχεδιάστηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από Ιωνες, ο Αριστοτέλης πρώτος....
κατανόησε το σχήμα της Γης και ο Πτολεμαίος παρέχει έως και σήμερα την τεχνική για την οπτικοποίηση της σύγχρονης γεωγραφικής γνώσης! Αυτά ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής Χαρτογραφίας του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος, παρουσιάζοντας στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου τους χάρτες που άλλαξαν τον κόσμο.

Ο καθηγητής ξεκίνησε το ταξίδι στον κόσμο της χαρτογραφίας γυρνώντας το ρολόι 30.000 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Ανέφερε ότι στην περιοχή της Ιβρέας, στη βόρεια Ιταλία, σε μία σπηλιά βρέθηκαν κάποια βραχογραφήματα.
Αρχέγονος χάρτης
Απεικονίζονται καλύβες, μία καμπύλη που μπορεί να ήταν φυσικό εμπόδιο (βουνό, δάσος, ποτάμι) και ζώα. Από τους ιστορικούς της χαρτογραφίας αυτή η απεικόνιση θεωρείται ο πρώτος χάρτης. «Από τον 7ο αιώνα π.Χ. οι Ιωνες χρησιμοποιούσαν τα αστέρια και τα συνέδεαν με την επιφάνεια της γης, έτσι ώστε μέσω των αστεριών να μπορούν να προσανατολίζονται, να κινούνται και σιγά σιγά οι ίδιοι να φτιάξουν τους πρώτους χάρτες. Πολύ απλά έφτιαξαν ένα είδος GPS» είπε στη συνέχεια.

Αναφέρθηκε κατόπιν στον «πατέρα της γεωγραφίας» Πτολεμαίο, στον τρόπο που χαρτογραφούσαν οι άνθρωποι στον Μεσαίωνα και στην εξέλιξη της χαρτογραφίας κατά την Αναγέννηση έως τη σύγχρονη εποχή.
Ο κ. Λιβιεράτος μέσα από 10 ιστορικούς «σταθμούς» παρουσίασε στο κοινό χάρτες που επέδρασαν καθοριστικά στην αλλαγή της εικόνας του κόσμου, από τον 6ο έως τον 18ο αιώνα, με έμφαση στον 16ο αιώνα, που σηματοδότησε τη ριζική αλλαγή της παλιάς εικόνας της γης με τις τρεις ηπείρους.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου