Google+ To Φανάρι : EKTAKTO: Μυστηριώδης διαρροή ραδιενέργειας εντοπίστηκε πάνω από μεγάλες περιοχές της Ευρώπης – Τι λένε οι επιστήμονες!!

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

EKTAKTO: Μυστηριώδης διαρροή ραδιενέργειας εντοπίστηκε πάνω από μεγάλες περιοχές της Ευρώπης – Τι λένε οι επιστήμονες!!

Επιμέλεια Δαναός για το Hellas-now.com
Μυστηριώδης διαρροή ραδιενέργειας  εντοπίστηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη – Εκφράζονται ανησυχίες για ένα πιθανό πυρηνικό «επεισόδιο».

Σύμφωνα με αναφορές, μικρές ποσότητες από το υψηλά ραδιενεργό iσότοπο ιώδιο -131 άγνωστης προέλευσης, εντοπίστηκαν πάνω από μεγάλες περιοχές της Ευρώπης....


Ένα πυρηνικό «συμβάν» στην περιοχή του Αρκτικού κύκλου ίσως να ευθύνεται για την εξάπλωση αυτής της μυστηριώδους διαρροής που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.
Σύμφωνα με το γαλλικό IRSN ( Ινστιτούτο Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας) που ειδικεύεται σε πυρηνικούς και ραδιολογικούς κινδύνους, το Ιώδιο-131 (131I), ένα ραδιονουκλίδιο ανθρωπογενούς προέλευσης εντοπίστηκε πρόσφατα σε πολύ μικρές ποσότητες στα χαμηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας της Ευρώπης.Αρχικά,  βρέθηκε πάνω από μεγάλες περιοχές της Ευρώπης τον Ιανουάριο.
Δεδομένου ότι το ισότοπο έχει χρόνο ημιζωής μόνο οχτώ ημερών, η ανακάλυψη αυτή είναι στοιχείο μιας μάλλον πρόσφατης απελευθέρωσης, αναφέρει το ανεξάρτητο δίκτυο του Barents Observer.
Ωστόσο, η πηγή της διαρροής παραμένει ένα μυστήριο αναφέρει το yournewswire.com σε άρθρο του.


Το Zero Hedge αναφέρει:
O σταθμός φιλτραρίσματος αέρα στο Svanhovd – που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα της Νορβηγίας, στη ρωσική χερσόνησο Κόλα στο βορρά- ήταν ο πρώτος που ανίχνευσε μικρές ποσότητες του ραδιενεργού Ιωδίου-131 κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Λίγο μετά, το ίδιο ισότοπο μετρήθηκε στο Rovaniemi στη φιλανδική Λαπωνία. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ίχνη ραδιενέργειας, αν και σε μικρές ποσότητες, εντοπίστηκαν σε Πολωνία, Τσεχία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία..

Η Νορβηγία εντόπισε πρώτη τη ραδιενέργεια, αλλά η Γαλλία ήταν εκείνη που πρώτη ενημέρωσε επίσημα το λαό για το ζήτημα.

“Το Ιώδιο-131, ένα ραδιονουκλίδιο ανθρωπογενούς προέλευσης, ανιχνεύτηκε πρόσφατα σε πολύ μικρές ποσότητες στα χαμηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας στην Ευρώπη. Η προκαταρκτική έκθεση αναφέρει ότι για πρώτη φορά ανιχνεύτηκε κατά τη 2η εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2017 στη βόρεια Νορβηγία. Το Ιώδιο-131 εντοπίστηκε επίσης σε Φιλανδία, Πολωνία, Τσεχία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου.”, αναφέρει στο δελτίο τύπου το IRSN.


Καμία ανησυχία προς το παρόν για την υγεία

Παρ’όλα αυτά, η επικεφαλής του τμήματος εκτάκτου ανάγκης στη Νορβηγική Αρχή Προστασίας από τη Ραδιενέργεια, Astrid Liland μετρίασε ορισμένες από τις ανησυχίες μιλώντας στο Barents Observer, όπου και τόνισε ότι τα μετρούμενα επίπεδα δε δημιουργούν ανησυχίες για την υγεία.
“Είναι αλήθεια ότι υπολογίζουμε μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στον αέρα από ώρα σε ώρα και αυτό γιατί έχουμε έναν πολύ ευαίσθητο εξοπλισμό μέτρησης. Ωστόσο, οι μετρήσεις στο Svanhovd τον Ιανουάριο ήταν πάρα πολύ χαμηλές. Το ίδιο και οι μετρήσεις που έγιναν σε γειτονικές χώρες, όπως η Φιλανδία. Τα επίπεδα δεν προκαλούν καμία ανησυχία για τους ανθρώπους ή το περιβάλλον. Ως εκ τούτου, θεωρήσαμε ότι ως γεγονός δεν άξιζε να ανακοινωθεί,” απάντησε η Astrid Liland όταν ρωτήθηκε γιατί δεν ενημερώθηκε ο λαός.


Η ίδια επισήμανε ότι στο πανεθνικό δίκτυο της Νορβηγίας που αποτελείται από 33 σταθμούς υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι είναι σε θέση να ελέγξουν τις μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο.
Στο Svanhovd, οι μετρήσεις μεταξύ 9-16 Ιανουαρίου έδειξαν επίπεδα που ξεκινούσαν από 0,5 micro-Becquerel ανά κυβικό μέτρο αέρα (µBq/m3). Στη Γαλλία, όπου οι αρχές αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες, το ποσοστό ραδιενέργειας ήταν πολύ χαμηλότερο, από 0,1 ως 0,31 µBq/m3. Τα επίπεδα που υπολογίστηκαν στη Φιλανδία ήταν επίσης πιο χαμηλά απ’ό,τι στη βόρεια Νορβηγία με 0,27 µBq/m3 που υπολογίστηκαν στο Rovaniemi και 0,3 µBq/m3 στη Kotka. Η Αρχή Ραδιενεργούς και Πυρηνικής Ασφάλειας της Φιλανδίας (STUK) αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου για τα αυξημένα επίπεδα της ραδιενέργειας.

Καμία εξήγηση για την προέλευση της ραδιενέργειας

Επίσης, και οι Φιλανδικές αρχές υπογραμμίζουν με τη σειρά τους ότι τα μετρούμενα επίπεδα απέχουν πολύ από τις συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία. Πέραν αυτού, ούτε το STUK, ούτε το IRSN έκαναν κάποια υπόθεση για την προέλευση του Ιωδίου-131.
Αλλά ούτε και η Astrid Liland μπορεί να εξηγήσει την προέλευση της ραδιενέργειας.  “Είχε ισχυρή κακοκαιρία κατά την περίοδο  που έγιναν οι μετρήσεις, επομένως δεν μπορούμε να εντοπίσουμε την απελευθέρωση επάνω από μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Οι μετρήσεις που έγιναν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης ίσως να υποδεικνύουν ότι προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη,” εξηγεί η  Liland. “Αυξημένα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στον αέρα βρέθηκαν στη βόρεια Νορβηγία, τη βόρεια Φιλανδία και την Πολωνία σε δύο εβδομάδες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες.’’ είπε η Astrid Liland.

Όπως προσθέτει το Barents Observers, το Ιώδιο-131 που εντοπίστηκε στον αέρα θα μπορούσε να προέρχεται από κάποιο συμβάν με έναν πυρηνικό αντιδραστήρα. Το ισότοπο χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στη παρασκευή φαρμάκων και γι’αυτό το λόγο, πολλές χώρες ανά τον κόσμο το παράγουν.  Οι χειριστές των πυρηνικών αντιδραστήρων που χρησιμοποιούν το Ιώδιο-131 για ιατρικούς σκοπούς έχουν ανιχνευτές για την εξωτερική απελευθέρωση ραδιενέργειας.  Με άλλα λόγια, όπως συνοψίζει ο Observer, “Κάποιος εκεί έξω ξέρει γιατί η ραδιενέργεια διαδόθηκε σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης.”

Όταν η ραδιενέργεια πρωτοανακαλύφθηκε υπήρχαν πυρηνικές εγκαταστάσεις στη βορειοδυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και εργοστάσιων πυρηνικής ενέργειας στη Φιλανδία, τη Σουηδία και τη Ρωσία – πέρα από τα πυρηνικά πλοία που κινούνται στη ρωσική χερσόνησο Κόλα και την περιοχή της Λευκής Θάλασσας. Η πηγή δηλαδή θα μπορούσε να προέρχεται και από πολύ πιο μακρινές εγκαταστάσεις.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου