Google+ To Φανάρι : Μπαίνει τέλος στην Eισφορά Aλληλεγγύης Συνταξιούχων

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Μπαίνει τέλος στην Eισφορά Aλληλεγγύης Συνταξιούχων

Μόνον όμως για τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα! 
Δημοσιεύτηκε η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το κράτος οφείλει να σταματήσει την είσπραξη από τον Μάρτιο
Οριστικό τέλος μπαίνει στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, καθώς δημοσιεύτηκε η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που τον Μάιο του 2015 την είχε κρίνει με ισχυρότατη πλειοψηφία (25 υπέρ έναντι 9 κατά) αντισυνταγματική. Αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία οφείλει να σταματήσει την είσπραξή της από τον επόμενο μήνα. ...

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις των μνημονιακών νόμων 3865/2010, 3986/2011, 4002/2011 κ.ά., με τους οποίους είχε επιβληθεί «Eιδική Eισφορά Aλληλεγγύης Συνταξιούχων» (ΕΕΑΣ) σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου (Δημόσιο, ειδικά μισθολόγια, σώματα ασφαλείας κ.ά.).

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά στα εισοδήματα του 2010 και αρχικά παρακρατήθηκε από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και την κατηγορία των συνταξιούχων.
Με οριακή πλειοψηφία (15 υπέρ έναντι 12 κατά) η απόφαση της ολομέλειας του δικαστηρίου δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Ετσι το υπουργείο Οικονομικών γλιτώνει από έναν δημοσιονομικό «εφιάλτη».

Αντίθετα, κρίθηκε ότι ισχύει αναδρομικά για όσους έχουν ήδη προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν τα ποσά της εισφορά της αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η μη αναδρομική εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για όσους δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κρίθηκε αναγκαία από τους συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω της αρνητικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό δεν δημιουργείται «μαύρη τρύπα» στον Κρατικό Προϋπολογισμό, κάτι που αν γινόταν θα σηματοδοτούσε την αναγκαιότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων, ύψους 1-2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου απασχόλησε το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και όχι για τους εν ενεργεία εργαζομένους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. 
 (...οι οποίοι προφανώς θα πρέπει να καταθέσουν μόνοι τους νέα αγωγή εναντίον του Δημοσίου και  εφ' όσον υπάρχει δεδικασμένο σίγουρα θα δικαιωθούν εν καιρώ, και κατόπιν να ισχύσει η απόφαση και γι' αυτούς,...  αλλά με τον τρόπο αυτό το Ε.Σ. διευκολύνει κατά πολύ τον κρατικό μηχανισμό όπως καταλαβαίνετε...)

 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου