Google+ To Φανάρι : Στο CERN 250 Ελληνες επιστήμονες

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Στο CERN 250 Ελληνες επιστήμονες

«Επιλέγονται πολλοί νέοι, επειδή όταν έρχονται σε συναγωνισμό με άλλες αιτήσεις έχουν πολύ καλή κατάρτιση»
Από τη Μυρτώ Μπούτση
Το CERN, το μεγαλύτερο κέντρο για τη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων παγκοσμίως, που βρίσκεται στη Γενεύη, στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), του οποίου ανακαλύφθηκε το περίφημο «μποζόνιο Χιγκς», κρύβει μία -ελληνική- άγνωστη πτυχή....

Το γεγονός πως απασχολούνται εκεί 100 μόνιμοι Ελληνες ερευνητές και ακόμη 150 φυσικοί και μηχανικοί συνεργαζόμενοι εξ αποστάσεως από ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, επιβεβαιώνοντας το γνωστό συμπέρασμα πως οι Ελληνες επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο (Ελληνας από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας) πειραματικός φυσικός στοιχειωδών σωματιδίων Μανώλης Τσεσμελής, επιστημονικός σύμβουλος του γενικού διευθυντή, αναφέρει πως «επιλέγονται πολλοί νέοι Ελληνες, επειδή, όταν έρχονται σε συναγωνισμό με άλλες αιτήσεις, είναι πάρα πολύ καλοί, έχουν πάρα πολύ καλή κατάρτιση και εκπαίδευση». Μεγάλη βέβαια είναι και η προσφορά, καθώς, όπως σημειώνει ο διδάκτορας Πληροφορικής Εδουάρδος Καραβάκης, «τουλάχιστον στην πληροφορική σχεδόν ένα 40% με 50% των αιτήσεων για πρακτική κατατίθεται από Ελληνες».
Ανάμεσα στους ερευνητές που ξεχωρίζουν, ο Κωνσταντίνος Ζιούτας, επικεφαλής στο πείραμα χωρίς επιταχυντές, το οποίο αναζητά υποθετικά σωματίδια που έρχονται από τον Ηλιο. Η γενική πειραματική φυσικός στοιχειωδών σωματιδίων Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, η οποία κλείνει φέτος τριάντα χρόνια στο CERN, συμμετείχε στο πείραμα Large Electron Positron Collider και τώρα, στο πλαίσιο του μεγάλου επιταχυντή LHC, μετέχει από το 2000 στο πείραμα βαριών ιόντων ALICE, που μελετά τις συγκρούσεις πυρήνων μολύβδου σε πολύ υψηλή ενέργεια.

Την ίδια ώρα, μία ελληνική ομάδα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην κατασκευή μέρους των ανιχνευτών μιονίων στον ανιχνευτή Atlas, όπου «αιχμαλωτίζονται» τα σωματίδια που προκύπτουν από τις συγκρούσεις πρωτονίων στον μεγάλο επιταχυντή. «Το περιβάλλον είναι πολύ ανταγωνιστικό είναι η αλήθεια, αλλά είναι κάτι το μοναδικό» σχολιάζει η φυσικός ανιχνευτών που εργάζεται επίσης στον Atlas, Ραχήλ Μαρία Αβραμίδου. Ο κ. Τσεσμελής προτρέπει μάλιστα τους Ελληνες νέους και νέες που κοιτούν προς το εξωτερικό «να έχουν όνειρο και να προσπαθήσουν να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Και θα γίνει».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου