Google+ To Φανάρι : “Τσάμικες” μπίζνες της ΕΕ στα Τίρανα

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

“Τσάμικες” μπίζνες της ΕΕ στα Τίρανα

 Το Antinews τα έγραφε ήδη από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν είχε “σκάσει” η περίεργη τοποθέτηση του αυστριακού Επίτροπου Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιόχανες Χαν, περί “Τσάμικου ζητήματος”, ότι κάτι δεν πάει καλά με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Τίρανα, αλλά και γενικότερα σε κύκλους των Βρυξελλών που κρατούν τις επαφές με τα Τίρανα. 
Τώρα, η ίδια η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με σκάνδαλα αγοράς κυριλάτων βιλών, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, ....
για κατοικία της “πρεσβευτικής κατοικίας” της εκπροσώπου της ΕΕ στα Τίρανα, ενώ σημαντική μερίδα του αλβανικού Τύπου αναπαράγει εκτενώς τις πληροφορίες, όπως επίσης και τις πληροφορίες για σχέσεις της εκπροσώπου της ΕΕ με Αλβανούς υπουργούς, καθώς και τον ίδιον τον πρωθυπουργό, Έντυ Ράμα. Όλα αυτά βέβαια, έρχονται ενόψει της -καυτής, όπως αναμένεται- προεκλογικής περιόδου στην Αλβανία, στον ορίζοντα των εκλογών τον Ιούνιο του 2017. Ήδη, στα Τίρανα έγιναν οι πρώτες μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και να κατασκηνώσουν διαδηλωτές στο κέντρο των Τιράνων.

Στις 9-10-2016, με τίτλο “Έτσι “έστησαν” την ανθελληνική απάντηση του Επιτρόπου της ΕΕ για δήθεν “τσάμικο ζήτημα”, γράφαμε,μεταξύ άλλων: Υπάρχουν και σημαντικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες την απάντηση που είχε δώσει προ εβδομάδων ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Αυστριακός, Γιόχανες Χαν στην ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, όπου ο ίδιος διατύπωνε στο κείμενό του ότι υπάρχει “τσάμικο ζήτημα”, στήθηκε στο τρίγωνο Κομισιόν – αλβανικής κυβέρνησης – εκπροσώπου της ΕΕ στα Τίρανα. Κατά τις ίδιες, σοβαρότατες πληροφορίες, η επικεφαλής της ΕΕ στα Τίρανα, κροατικής καταγωγής, Ρομάνα Βλαχούτιν, σε συνεργασία με Ιταλίδα σύμβουλο που είναι στο γραφείο του Γιόχανες Χαν, και τον Αλβανό πρωθυπουργό, “σοσιαλιστή”, Έντυ Ράμα, έστησαν την απάντηση. Μάλιστα, ο σύζυγος της επικεφαλής της ΕΕ στην Αλβανία, Σέρβος στην καταγωγή, συστηματικά παίρνει δημόσια έργα στην Αλβανία από τον Έντυ Ράμα".

Τώρα, ο αλβανικός Τύπος παρουσιάζει νέες πτυχές της ... ταλαντούχου, κ.Βλαχούτιν. Σύμφωνα με τις μεγάλες εφημερίδες, “Πανοράμα”, “Κόχα Γιόν”, “Σέκουλι”, η αγορά της πρεσβευτικής βίλας της εκπροσώπου της ΕΕ στα Τίρανα, αξίας 1,6 εκ. ευρώ, χαρακτηρίζεται ως σκάνδαλο.
 Πολύ περισσότερο, αναφέρουν, το θέμα πλέον είναι εις γνώσιν της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική και την Άμυνα, Φεντερίκας Μογκερίνι, αφού η πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του προϋπολογισμού στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ινμπερμπογκ Γκρέσλε (Inberborg Graessle), με επιστολή της, της ζητά διευκρινίσεις γι' αυτή την αγορά.
 Στην επιστολή, που σύμφωνα με την “Πανοράμα”, εστάλη στις 15 Φεβρουαρίου, και περιλαμβάνει έντεκα ερωτήσεις, ανάμεσα στα άλλα, παρατίθεται το στοιχείο ότι “στην πρέσβη της ΕΕ στα Τίρανα, Ρομάνα Βλαχούτιν, δουλεύουν ξαδέλφια υπουργών της κυβέρνησης Ράμα”. Στην ίδια επιστολή τίθεται επίσης το ερώτημα, πως είναι δυνατόν η βίλα 345 τετραγωνικών μέτρων, να έχει τιμή 1,65 εκ. ευρώ, δηλαδή 4.780 το τετραγωνικό μέτρο, τη στιγμή, που στην ίδια περιοχή, η τιμή ανά τετραγωνικό κυμαίνεται από 1000-2000 ευρώ. Επίσης, ζητάει να δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία αγοράς της πρεσβευτικής κατοικίας.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου