Google+ To Φανάρι : Οι τράπεζες δεν εκδίδουν κάρτες σε τυφλούς!

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Οι τράπεζες δεν εκδίδουν κάρτες σε τυφλούς!


Άκρως ρατσιστική συμπεριφορά, από τους "υπέρμαχους" του "αντιρατσιμού", τούς αποκλείει από το αφορολόγητο
Ρεπορτάζ
Παναγιώτης Στάθης
Μια απίστευτη ψυχική βαναυσότητα (με τεράστια πρακτικά προβλήματα) εις βάρος των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης αποκάλυψε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης. ...
Σε σύσκεψη που συγκάλεσε η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη αποκαλύφθηκε ότι οι τράπεζες αρνούνται να δώσουν πιστωτικές ή κάρτες ανάληψης από ΑΤΜ σε τυφλούς. Η άρνηση αυτή καθιστά αυτούς τους ανθρώπους «πολίτες β’ κατηγορίας», ενώ προφανώς γίνονται και ευάλωτοι απέναντι σε πρόσωπα που έχουν ως στόχο να τους εκμεταλλευθούν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπογράμμισε τη βούληση του υπουργείου να δοθεί οριστική λύση για την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με προβλήματα όρασης στις τραπεζικές συναλλαγές τους, όπως το αίτημα για συμμετοχή μαρτύρων και η άρνηση των τραπεζικών καταστημάτων να εκδώσουν κάρτες ATM ή πιστωτικές κάρτες, όταν το αίτημα υποβάλλεται από τυφλούς συναλλασσομένους.

Η κυρία Γιαννακάκη εξέφρασε την προσδοκία της οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργαστούν, έτσι ώστε οι τραπεζικές συναλλαγές να πραγματοποιούνται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των τυφλών και με προβλήματα όρασης συμπολιτών, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό των αρχών της ισότητας, της μη διάκρισης και κυρίως της αξιοπρέπειάς τους.
«Δεν ισχύουν τα ίδια για τον Κουρουμπλή»
Οι τυφλοί στην Ελλάδα κάνουν λόγο για παραλογισμό τον οποίο βιώνουν εδώ και 20 χρόνια, καθώς οι τράπεζες δεν τους χορηγούν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι το άτομο με προβλήματα όρασης μπορεί να αμφισβητήσει το περιεχόμενο της συναλλαγής και να διεκδικήσει μεγαλύτερο ποσό.

Οπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, δικηγόρος Ν. Γιαλούρης, «οι τράπεζες φοβούνται το ενδεχόμενο ο τυφλός να ισχυριστεί ότι δεν έκανε ανάληψη π.χ. 1.000 ευρώ αλλά 100, και να ζητήσει ευθύνες από το υποκατάστημα. Γι΄ αυτό μας υποχρεώνει να έχουμε δύο μάρτυρες κάθε φορά που κάνουμε ανάληψη, για να πιστοποιήσουν τη συναλλαγή. Αυτό είναι προσβλητικό και αντισυνταγματικό. Ζητάμε να μας χορηγούνται οι κάρτες με τους ίδιους κανόνες που χορηγούνται στους υπόλοιπους πολίτες». Να σημειωθεί ότι σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου οι τυφλοί χρησιμοποιούν τις ίδιες κάρτες που έχουν οι πολίτες για τις συναλλαγές στα ΑΤΜ.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Τυφλών βεβαιώνουν ότι υπάρχει ειδικό λογισμικό που τους ειδοποιεί άμεσα για τις τραπεζικές συναλλαγές τους στα ΑΤΜ, μέσω φωνητικών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα.
«Κάθε φορά έρχεται φωνητικό μήνυμα στο κινητό μου για τις συναλλαγές μου. Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, που είναι τυφλός, θα πρέπει να παίρνει και μάρτυρες μαζί του για τις συναλλαγές με τις κάρτες του; Πώς περιμένουν να χτίσουμε το αφορολόγητο μέσω ηλεκτρονικού χρήματος, εάν δεν μας δίνουν οι τράπεζες κάρτες; Είναι εντελώς τρελό» καταλήγει.

Ρίτα Μελά
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου