Google+ To Φανάρι : Ο Αλβανός Συνήγορος του Πολίτη δικαίωσε τους Έλληνες της Χειμάρρας – Παραβάτης ο Ράμα

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Ο Αλβανός Συνήγορος του Πολίτη δικαίωσε τους Έλληνες της Χειμάρρας – Παραβάτης ο Ράμα

Με ένα πόρισμα σωστό κόλαφο για την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, ο ίδιος ο Συνήγορος του Πολίτη της Αλβανίας έρχεται να δικαιώσει τους Έλληνες της Χειμάρρας στον αγώνα για την υπεράσπιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τους ενάντια στις αρπακτικές διαθέσεις των Τιράνων και των «ημετέρων».


Το καλούμενο σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας (στο πλαίσιο του οποίου το καθεστώς Ράμα έχει εδώ και πολλούς μήνες στήσει ένα πραγματικό όργιο υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών στη Βόρεια Ήπειρο) είναι πολλαπλά προβληματικό, καθώς βάσει αυθαιρεσιών, «ατελείων και νομικών παραβάσεων», ενώ κάποιες από τις εγκυκλίους εφαρμογής του είναι άκυρες.

Κι όλα αυτά, σύμφωνα όχι μόνο με τους ίδιους τους θιγόμενους ομογενείς, αλλά και με τις ανεξάρτητες Αρχές της Αλβανίας.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει μέσα από τις συστάσεις του Αλβανού Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος εμφανίζεται, συγκεκριμένα, να ζητά:

Τον αυστηρό σεβασμό της νομικής διαδικασίας, n οποία έχει παραβιαστεί ως προς την έγκριση του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας.

Την αναστολή κάθε περαιτέρω ενέργειας στην εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου ανάπλασης.
Και τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και συμμετοχή, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις περάσουν στο στάδιο της υλοποίησης να έχουν την προηγούμενη έγκριση των ιδίων των κατοίκων της Χειμάρρας.

Μένει να φανεί, βέβαια, εάν και πώς θα ανταποκριθεί στις παραπάνω συστάσεις η κυβέρνηση του Έντι Ράμα.

Το γεγονός ότι η Αλβανία οδεύει σε εκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο οπωσδήποτε δεν βοηθά, καθώς δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για πολιτικά παιχνίδια ρουσφετολογικού – ψηφοθηρικού τύπου.

Από την άλλη, ωστόσο, και μόνο το ότι μια ανεξάρτητη αλβανική Αρχή, όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, έρχεται και επί της ουσίας δικαιώνει την ελληνική εθνική μειονότητα, έχει αξία σε επίπεδο όχι μόνο συμβολικό αλλά και πρακτικό, καθώς παγώνει (ενδεχομένως προσωρινά) τα σχέδια των αχυράνθρωπων του Ράμα, δίνοντας παράλληλα στους ομογενείς περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου