Google+ To Φανάρι : Πρόβλεψη σοκ από γκουρού του χρυσού για την Κίνα - Τι θα γίνει

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Πρόβλεψη σοκ από γκουρού του χρυσού για την Κίνα - Τι θα γίνει

Ο γεωλόγος, ειδικός σε θέματα χρυσού Byron King, με άρθρο γνώμης στο The Daily Reckoning, το οποίο εξειδικεύεται σε θέματα αγορά και πολύτιμων μετάλλων, προσπαθεί να προβλέψει τη αγορά χρυσού σε συνάρτηση με την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, την Κίνα...

Ο King, θυμάται μία συζήτηση που είχε σε συνάντηση ανθρώπων της αγοράς των πολύτιμων μετάλλων στο Τορόντο του Καναδά. Εκεί, όπως αναφέρει, γνώρισε έναν επιχειρηματία με 45 χρόνια εμπειρίας στις επιχειρήσεις χρυσού. Τι του είπε ο άνθρωπος που είχε περάσει μία ολόκληρη ζωή αγοράζοντας και πουλώντας χρυσό, είχε ορυχεία και έκανε δουλειές για δεκαετίες με την κινεζική κυβέρνηση; Ότι υπάρχουν κατά τους πρόχειρους υπολογισμούς του 375 εκατ. Κινέζοι που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά χρυσού αλλά δεν μπορούν. Πρόκειται για κατοίκους στο εσωτερικό της χώρας και όχι στις εξωστρεφείς βιομηχανικές πόλεις των παραλίων. Αυτοί λοιπόν οι Κινέζοι έχουν μικρή έως και μηδενική πρόσβαση στην αγορά χρυσού.
Και ναι, οι Κινέζοι αγαπούν τον χρυσό. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα της αγοράς, με την πολυετή πείρα, μόνο το Shanghai Gold Exchange έχει 10 εκατ. πελάτες. Δηλαδή 10 εκατ. ξεχωριστούς λογαριασμούς πελατών που ενδιαφέρονται για χρυσό.

Ένας μέσος Κινέζος κατά μέσο όρο κατέχει 2.500 δολάρια σε καταθέσεις. Με περίπου 1.250 δολάρια στην ουγγιά, αυτό σημαίνει ότι κατέχει δύο ουγγιές χρυσού.
Αυτοί οι 10 εκατ. πελάτες του Shanghai Gold Exchange έχουν περίπου 20 εκατ. ουγγιές χρυσού κατά μέσο όρο δηλαδή όλο τον χρυσό που παρήγαγαν το 2015 οι τέσσερις μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες της αγοράς χρυσού στην χρηματιστηριακή αγορά. Barrick Gold, Newmont Mining, AngloGold Ashanti, Goldcorp.

Έτσι, απλά το χρυσάφι που παράγεται δεν είναι αρκετό για να καλύψει την δυνητική αύξησης της ζήτησης από τους Κινέζους.
Το Shanghai Gold Exchange ανήκει εξολοκλήρου στην κινεζική κυβέρνηση ενώ το 2016 παρείχε την δυνατότητα στους πελάτες του να αγοράσουν 2.000 τόνους χρυσού, δηλαδή 64.000.000 ουγγιές.

Πρόκειται για μεικτές ποσότητες νέου παραγομένου χρυσού και ποσοτήτων από τα αποθέματα της Δύσης σε τιμή 25% παραπάνω από τον μέσο όρο παγκοσμίως, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης.
Αυτή την στιγμή η παραγωγή χρυσού κυμαίνεται σε σταθερά επίπεδα ενώ από το 2012 πολλά είναι τα ορυχεία που έχουν κλείσει. Ανά τον κόσμο οι έρευνες για χρυσό παγώνουν ενώ οι αναλυτές δεν βλέπουν άνοδο στην ζήτηση για χρυσό τα επόμενα 3-5 χρόνια κυρίως εξαιτίες δεν ανοίγουν νέα ορυχεία.

Δεν μπορείς να εξορύξεις κάτι που δεν έχει ανακαλυφθεί και δεν μπορείς να παράγεις κάτι που δεν έχει αναπτυχθεί.

Η έλλειψη χρυσού θα εμφανιστεί σύντομα εξαιτίας της ζήτησης από την Κίνα, σημειώνει ο King και όπως αναφέρει θα επηρεάσει και τις ΗΠΑ.

Μάλιστα ο ειδικός σε θέματα χρυσού καλεί τους επενδυτές να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ώστε να επωφεληθούν από την αύξηση της ζήτησης που θεωρεί ότι θα παρατηρηθεί στο μέλλον.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου