Google+ To Φανάρι : «Ξηλώνουν» το καρτέλ των καλλυντικών

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

«Ξηλώνουν» το καρτέλ των καλλυντικών

AΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Όλα δείχνουν ότι έρχεται βαριά «καμπάνα» για τα Hondos Center!
 Σε απολογία L'Οreal, Σαράντης, Christian Dior, Estee Lauder και Γερολυμάτος
 Στο μικροσκόπιο μεγάλες εταιρίες με  την κατηγορία ότι ανέβαζαν από κοινού τις τιμές, θησαυρίζοντας σε βάρος των καταναλωτών
  Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διενήργησε έρευνα, ύστερα από καταγγελίες, σε επιχειρήσεις στις οποίες εντόπισε αντιανταγωνιστικές πρακτικές
Στο ξήλωμα του καρτέλ που είχε δημιουργηθεί, σύμφωνα με καταγγελίες, στην αγορά των καλλυντικών προχωρά η Επιτροπή Ανταγωνισμού, παράλληλα με το ξεσκόνισμα του φακέλου για το καρτέλ των εργολάβων. Πρόκειται για...
μία αγορά με τζίρο γύρω στα 900.000.000 ευρώ, τζίρο που πριν από την κρίση άγγιζε το 1,5 δισ. ευρώ.

Υστερα από καταγγελίες της εταιρίας Notos Com Συμμετοχές, η Επιτροπή διενήργησε έρευνα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χονδρική και τη λιανική πώληση καλλυντικών. Το ένα σκέλος των καταγγελιών αφορά πέντε εταιρίες χονδρικής εμπορίας επώνυμων καλλυντικών. Πρόκειται για τις Estee Lauder Hellas A.E., Π.Ν. Γερολυμάτος ΑΕΒΕ, L’Oreal Produits De Luxe Hellas A.E., Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ και Parfums Christian Dior Hellas AEBE. Το δεύτερο σκέλος των καταγγελιών αφορά τις εταιρίες υπό το σήμα Hondos Center.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, από τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους, τις καταθέσεις που έλαβε και τη σειρά ερωτηματολογίων που έστειλε εντοπίστηκαν αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ανάμεσα στους παραπάνω χονδρεμπόρους καλλυντικών, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο τον έμμεσο καθορισμό των τιμών μεταπώλησης από μέρους των λιανοπωλητών με τον καθορισμό ενιαίου ύψους εκπτώσεων.

Η διαδικασία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Hondos Center έχει υπαχθεί στη διαδικασία διευθέτησης και πιθανότατα σήμερα θα ανακοινωθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το αποτέλεσμά της. Στη διαδικασία αυτή υπάρχουν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και κατατίθεται από την Επιτροπή μία πρόταση, η οποία, αν γίνει αποδεκτή από την εταιρία, ουσιαστικά αποτελεί παραδοχή της χρησιμοποίησης αντιανταγωνιστικών πρακτικών.

Στη συνέχεια η εταιρία παραιτείται από ένδικα μέσα και «επιβραβεύεται» με μείωση των προστίμων που θα επιβληθούν κατά 15%. Σύμφωνα με την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού προς την Ολομέλεια της Επιτροπής, οι εταιρίες συμφερόντων των αδελφών Χόντου προχώρησαν σε αντιανταγωνιστικές οριζόντιες και κάθετες συμφωνίες, υπό το πρίσμα του καθορισμού ενιαίων τιμών, στη σχετική αγορά των καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής.

Αντίθετα, οι εταιρίες Estee Lauder Hellas A.E., Π.Ν. Γερολυμάτος ΑΕΒΕ, L’Oreal Produits De Luxe Hellas A.E., Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ και Parfums Christian Dior Hellas AEBE δεν έχουν υπαχθεί στη διευθέτηση και αναμένεται να αρχίσει άμεσα η ακροαματική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία διευθέτησης διαφορών αφορά τις περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων παραδέχονται, εκούσια και ανεπιφύλακτα, τη συμμετοχή τους σε οριζόντια καρτελική σύμπραξη και διευκολύνουν τη διαδικασία διαπίστωσης της παράβασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου