Google+ To Φανάρι : «Δεν υποκύπτω» λέει με σθένος ο ηρωικός ιερέας της Χειμάρρας!

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

«Δεν υποκύπτω» λέει με σθένος ο ηρωικός ιερέας της Χειμάρρας!

Ο π. Ευθύμιος Μπιτζίλης δηλώνει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ότι δεν τον πτοούν οι προκλήσεις των Αλβανών
Συνεχίζεται σθεναρά η αντίσταση της ελληνικής κοινότητας στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας ενάντια στην καταπάτηση ιδιοκτησίας της μονής από το αλβανικό στοιχείο. ...
Με επικεφαλής τον ηρωικό ιερέα των Δρυμάδων π. Ευθύμιο Μπιτζίλη, που είναι ιερέας στην ενορία αυτή από το 2003, συγκεντρώθηκαν πριν από λίγες μέρες οι κάτοικοι του χωριού, αλλά και κάτοικοι από τα γύρω ελληνικά χωριά, στον χώρο της Ιεράς Μονής των Αγίων Θεοδώρων στις Δρυμάδες.

«Κάθε άλλο παρά είμαι διατεθειμένος να εγκαταλείψω τον αγώνα μου! Τα κόκαλά μου θα τ' αφήσω στον χώρο του μοναστηριού και γι' αυτό παρακαλώ τον Θεό, να μου δώσει δύναμη να συνεχίσω - όχι μόνο εγώ, αλλά και οι κάτοικοι στις Δρυμάδες, που βρίσκονται από την αρχή δίπλα μου. Να ξέρετε ότι εδώ όχι μόνο πιστεύουν, αλλά λατρεύουν τον Θεό με δάκρυα στα μάτια!» Αυτές τις συγκλονιστικές δηλώσεις κάνει ο π. Ευθύμης στην «Ορθόδοξη Αλήθεια», μεταφέροντας το αγωνιστικό φρόνημα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Στη συγκέντρωση, μάλιστα, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του τοπικού παραρτήματος της οργάνωσης Ομόνοια στη Χειμάρρα, ο ηρωικός ιερέας της ενορίας της περιοχής Δρυμάδων π. Ευθύμιος Μπιτζίλης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους σχετικά με τις καταπατήσεις και άλλες παράνομες ενέργειες σε βάρος της ακίνητης περιουσίας της ιεράς μονής από αλβανόφωνους, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας πλαστογραφημένα έγραφα, προβαίνουν σε αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες υπό την ανοχή και συγκάλυψη του αλβανικού κράτους.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, εδώ και αρκετό καιρό είχαν αρχίσει εργασίες ολοκλήρωσης μιας παράνομης οικοδομής, η οποία βρίσκεται εντός του κτήματος του Μοναστηριού των Αγίων Θεοδώρων. Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει το 2003, αλλά μέσα στο ίδιο έτος είχαν χαρακτηριστεί παράνομες, γι' αυτό διακόπηκαν από τον νεοεκλεγέντα τότε δήμαρχο Βασίλη Μπολάνο. Με δική του πρωτοβουλία εκδιώχθηκαν οι καταπατητές, ενώ είχε ζητηθεί η κατεδάφιση του κτίσματος. «Αλλαι αι βουλαί» όμως του αλβανικού κράτους, αφού η πολεοδομία τίποτε δεν έπραξε, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση κατεδάφισης του παράνομου κτίσματος. Αντιθέτως, η ίδια υπηρεσία είχε εξαντλήσει την αυστηρότητά της σε πολλές περιπτώσεις κατεδάφισης ελληνικών περιουσιών!

Μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια», ο π. Ευθύμιος δηλώνει ότι, με αφορμή τις έως τώρα κινητοποιήσεις από ελληνικής πλευράς, έχουν σταματήσει προσωρινά οι αυθαιρεσίες. «Από το 2003, με το που μπήκαν τα θεμέλια της αυθαίρετης οικοδομής, άρχισα από την πρώτη στιγμή να καταγγέλλω τις παρανομίες. Διαμαρτυρήθηκα στον δήμαρχο Χειμάρρας παρουσία και των κατοίκων, επειδή η άδεια που εξέδωσε ο προηγούμενος δήμαρχος ήταν παράνομη. Δεν σταμάτησα όμως εκεί. Στείλαμε επιστολές στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, ενώ επισκέφτηκα και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στα Τίρανα, για να αναφέρω το ζήτημα. Οπως είναι γνωστό, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια επί κομμουνιστικού καθεστώτος χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες του στρατού, ενώ μετά το 1994 περιήλθαν και πάλι στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας. Τώρα τι έχει γίνει; Ναι μεν σταμάτησαν τις εργασίες, αλλά δεν βγάζουν απόφαση με την οποία ακυρώνεται το έργο! Το αφήνουν να σέρνεται, ώσπου να κουραστούμε και να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες, και αυτοί έπειτα να το συνεχίσουν κλέφτικα!» επισημαίνει.

Δεν διστάζει να αναφέρει ακόμη και τις απειλές που έχει δεχτεί από τους Αλβανούς για τη ζωή του: «Εχω λάβει αρκετά τέτοια τηλεφωνήματα, δεν έχουν σταματήσει. Απειλούν ότι θα πετάξουν το κεφάλι μου στη θάλασσα! Δόξα τω Θεώ, εάν το επιτρέψει Αυτός, τότε θα το δεχτώ. Αλλά οι απειλές τους είναι λόγια του αέρα! Δεν κρύβομαι. Βγαίνω έξω, πάω και στην εκκλησία, επισκέπτομαι και τα άλλα χωριά. Τι να φοβάμαι; Εχω δίπλα τους κατοίκους του χωριού» δηλώνει.

«Η πίστη μας και ο Ελληνισμός είναι στην ψυχή μας σαν τη φλόγα! Δεν σβήνουν ΠΟΤΕ»
Σημειώνει, ακόμη, ο π. Ευθύμιος ότι έχουν αρχίσει εργασίες ανακαίνισης της εκκλησίας -εξωτερικά και εσωτερικά- που βρίσκεται εντός του χώρου του μοναστηριού, υπό τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου. «Ολες οι εκκλησίες, τα μοναστήρια, τα ξωκλήσια εδώ στην περιοχή τα έχουμε βρει από τους προγόνους μας! Δεν τα φτιάξαμε εμείς. Οπως και τη γλώσσα μας τη μάθαμε από τους παππούδες μας. Η πίστη μας και ο Ελληνισμός είναι στην ψυχή μας σαν τη φλόγα! Δεν πρόκειται να σβήσουν!» τονίζει συγκινημένος ο π. Ευθύμιος.
Σήμερα στο ελληνικό χωριό των Δρυμάδων ζουν 200 Ελληνες και κάθε Κυριακή η ενοριακή Εκκλησία του Αγιου Σπυρίδωνος γεμίζει ασφυκτικά από αυτές τις οικογένειες. «Δεν υπάρχει άλλη εκκλησία στην Αλβανία που να γεμίζει κάθε Κυριακή από τόσο πολλούς Ελληνες. Επιβιώνουμε τόσα χρόνια χάρη στην πνευματική ζωή και την αντοχή των κατοίκων. Είμαστε όλοι μας σαν μια δεμένη και αγαπημένη οικογένεια!» τονίζει. Δυστυχώς, η οικονομική κατάσταση της εκκλησίας στις Δρυμάδες αλλά και των εκκλησιών σε ολόκληρη την Αλβανία δεν είναι διόλου ανθηρή. Οι περιουσίες είχαν λεηλατηθεί από το αλβανικό κράτος στο παρελθόν και, όπως τονίζει ο π. Ευθύμιος, οι όποιες ανάγκες καλύπτονται από τον ελάχιστο οβολό των κατοίκων. Ο ίδιος σήμερα ζει μόνο με τη συντροφιά της πρεσβυτέρας, καθώς και οι τρεις κόρες του έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα. «Μαζί με την πίστη στην Ορθοδοξία, πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή την αγάπη προς το έθνος μας, που, ό,τι και αν συμβεί, πάντα θα μας ενώνει. Και έτσι πάντα θα κερδίζουμε!» καταλήγει.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου