Google+ To Φανάρι : Σκόπια: Η κρίση βαθαίνει...

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Σκόπια: Η κρίση βαθαίνει...

Ο πρόεδρος της BJRM Γκιόργκε Ιβάνοφ, ξεκίνησε χθες τον κύκλο των επαφών του με τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Νίκολα Ιβανόβσκι, με τον οποίο συζήτησαν τόνισε «την τρέχουσα κατάσταση για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης»....

Ο κ. Ιβανόβσκι διαβεβαίωσε του δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος «θα ενεργήσει σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις και αποκλειστικά προς το συμφέρον του κράτους και των πολιτών.»
 
Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ αύριο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που ανακοίνωσε σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. 
 
Το VMRO-DPMNE με ανακοίνωση του, αφενός τόνισε ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν θα πρέπει να κυβερνηθεί από έναν ποινικό εγκληματία ούτε να έχει κυβέρνηση Σόρος, και απάντησε στον Ζάεφ λέγοντας ότι, «ο Ζόραν Ζάεφ θα μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός που αγνόησε και καταπάτησε το Σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας» και ότι, «η πολιτική σταδιοδρομία του κ. Ζάεφ έληξε στις 11 Δεκεμβρίου».
 
Το VMRO-DPMNE με άλλη ανακοίνωση του ζήτησε διευκρινίσεις από την αμερικανική πρεσβεία για το κατά πόσον οι ΗΠΑ προτείνουν να μην γίνουν νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές. 
 
Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην πΓΔΜ Τζες Μπέιλι απάντησε αμέσως ότι «θα προτιμούσε να δει ένα μεγάλο συνασπισμό αντί για νέες εκλογές».
(Πάντως η διάλυση της Βουλής χρειάζεται απόφαση της Βουλής και δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Προέδρου. Η ίδια πλειοψηφία που χρειάζεται για τον σχηματισμό κυβέρνησης χρειάζεται και για την διάλυση της Βουλής). 
 
Παράλληλα οι εφημερίδες που υποστηρίζουν το VMRO-DPMNE αποκάλυψαν ότι τα στοιχεία για τις προεκλογικές δαπάνες της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης είναι πλαστά, και ότι σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους των διαφημίσεων οι δαπάνες τους θα έπρεπε να ήσαν 815.388 ευρώ και όχι μόνο 510 842 ευρώ (31,422.960 δηνάρια), όπως δήλωσαν, γεγονός που αποδεικνύει ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή. 
 
Ο κ. Ζάεφ δέχθηκε διαδοχικά στα γραφεία του κόμματος τους πρέσβεις της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Πολωνίας. Μαζί του ήταν η Αντιπρόεδρος Ραντμίλα Σεκερίνσκα. 
 
Από τα αλβανικά κόμματα η «Μπέσα» και η Συμμαχία των Αλβανών ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν τον Ζάεφ για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση. 
 
Ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος , «Συμμαχία των Αλβανών» κ. Ζιγιαντίν Σέλα, απείλησε με διχοτόμηση της πΓΔΜ λεγοντας ότι, « αν τα αιτήματα της πλατφόρμα των Αλβανών δεν γίνουν αποδεκτά, τότε θα πρέπει δημιουργηθεί ένα αλβανικό κοινοβούλιο στις αλβανικές περιοχές». 
 
«Ο Ζόραν Ζάεφ, θα πρέπει να φέρει νόμο για την αλβανική γλώσσα να συζητηθεί εκ νέου ο προϋπολογισμός και να παραταθεί η αποστολή της ειδικής εισαγγελίας και στη συνέχεια θα έρθει η ώρα για να αλλάξει το Σύνταγμα», είπε.
Πηγή 

Διαβάστε σχετικά:

ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ- Ελληνική ευκαιρία η καντονοποίηση των Σκοπίων

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου