Google+ To Φανάρι : Ατακτη υποχώρηση για «Αντιγόνη» και «Επιτάφιο»!

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ατακτη υποχώρηση για «Αντιγόνη» και «Επιτάφιο»!

Ατακτη υποχώρηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κατάργηση εμβληματικών κειμένων 
Στροφή... 180 μοιρών έκανε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) στο θέμα των αλλαγών στα προγράμματα σπουδών του λυκείου μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την κατάργηση της διδασκαλίας του «Επιταφίου» του Θουκυδίδη και τη φημολογούμενη κατάργηση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. ...

Σε ανακοίνωση για το ζήτημα, το οποίο είχε αναδείξει με συναπτά δημοσιεύματα η «δημοκρατία», το ΙΕΠ επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα, σημειώνοντας ότι «η αναβάθμιση και η ενίσχυση των Ανθρωπιστικών Σπουδών και η αξιοποίηση προς τούτο των πιο πρόσφατων κειμένων της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας είναι βασικός στόχος και σταθερό μέλημα του ΙΕΠ».

Επανέρχεται
Ειδικότερα, για την κατάργηση της διδασκαλίας του «Επιταφίου του Περικλή» του Θουκυδίδη στη γ΄ λυκείου εξαγγέλλει την επαναφορά του, καθώς έχει ήδη επεξεργαστεί προτάσεις για την ένταξή του στο πρόγραμμα σπουδών του λυκείου.
Οσον αφορά την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, διαψεύδει τα περί κατάργησής της, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ένα «εμβληματικό έργο και η παρουσία του στο Πρόγραμμα Σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ουδέποτε αμφισβητήθηκε από τα αρμόδια όργανα του ΙΕΠ.

Το όλο ζήτημα προέκυψε από αυθαίρετες υποθέσεις και ατεκμηρίωτους συλλογισμούς, που αβασάνιστα υιοθετήθηκαν από μερίδα των έντυπων και των ηλεκτρονικών μέσων». Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε αναδείξει προ ημερών με σχετική καταγγελία της η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ).

Την ίδια ώρα, πάντως, θέση επί του ζητήματος λαμβάνει και η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων (ΕΕΦ) με μια αιχμηρή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει ότι «η ανθρωπιστική παιδεία βρίσκεται υπό διωγμόν» και πως τα τελευταία δύο χρόνια «καταφέρθηκαν καίρια πλήγματα στα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο γυμνάσιο και στο λύκειο αλλά και στο μάθημα της Ιστορίας α΄ λυκείου».

Καλεί, μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας να άρει όλα τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η προηγούμενη ηγεσία, τα οποία έχουν πλήξει βάναυσα την κλασική γραμματεία, την ελληνική γλώσσα και τη διαχρονία της και την πολιτισμική παράδοση του λαού μας, και να δώσει τέλος στην καταλυτική υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου της ελληνικής νεολαίας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου