Google+ To Φανάρι : Μικρή νίκη της λογικής ή ελιγμός του ΙΕΠ;

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Μικρή νίκη της λογικής ή ελιγμός του ΙΕΠ;

Ήμασταν μάλλον οι πρώτοι στην Ελλάδα (www.antifonitis.gr, 16-11-2016) που γράψαμε για την Θεματική Εβδομάδα που ετοιμάζει στα γυμνασιόπαιδα το Υπουργείο Παιδείας. 
Πέρα από κάμποσες αναπαραγωγές του άρθρου μας σε διάφορα ιστολόγια, μόνο η Εκκλησία αντέδρασε στην μεθοδευμένη ψυχοπνευματική συσκότιση των παιδιών μας που επιχειρεί το Υπουργείο μέσα από τον θεματικό άξονα «Έμφυλες Ταυτότητες»....
Και καθώς τα σχέδια του αρμόδιου Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής δείχνουν σημαντικά …εξορθολογισμένα, σκεφτόμαστε πως, αν δεν είναι μια τακτική αναδίπλωση, είτε η Εκκλησία κάτι κατάφερε είτε ο νέος υπουργός κ. Γαβρόγλου μετρίασε τις εξαλλωσύνες που του έφεραν προς υπογραφή. Οι ενότητες για ομοφοβία, τρανσφοβία κτλ έχουν εξαφανιστεί και κανένας «περίεργος» φορέας δεν φαίνεται να έχει εγκριθεί για να “διαφωτίσει” τα παιδιά, τουλάχιστον ώς τώρα. Πάντως, κι επειδή ο κίνδυνος παραμένει, αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά στοιχεία από το ήδη εγκεκριμένο υλικό του ΙΕΠ και του Υπουργείου.


Πρώτο παράδειγμα η ενότητα «Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα». Το πρόγραμμα έχει υποβληθεί από το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη μη Βία. Ναι, είναι η ΜΚΟ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» (www.antigone.gr) που διευθύνει ο περιώνυμος Νάσος Θεοδωρίδης της ελληνοφοβικής παρέκκλισης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στην «ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε κοινωνικά ζητήματα που συνδέονται με την ταυτότητα φύλου». Τι σημαίνει αυτό; Διαβάζουμε σε κάποιο επεξηγηματικό σημείο: «Στόχος: αναγνώριση της προέλευσης των προσωπικών αξιών, στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με τις ταυτότητες φύλων και επαναπροσδιορισμός τους από του μαθητές»! Μάλιστα, κύριε, μέσα σε ένα δίωρο τα παιδιά θα αντιληφθούν την προέλευση των πεποιθήσεών τους για τα φύλα (κάτω από την Α-κατάλληλη καθοδήγηση) και θα τις επαναπροσδιορίσουν!

Άλλο παράδειγμα, το πρόγραμμα «Όλα τα Παιχνίδια για όλα τα Παιδιά» από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και την Δήμητρα Κογκίδου. Στόχος είναι τα «ἐμφυλα παιχνίδια» που «βλάπτουν αγόρια και κορίτσια» και στις δραστηριότητες μεταξύ άλλων παροτρύνονται τα παιδιά να γράψουν επιστολές διαμαρτυρίας σε καταστήματα που πουλάνε χώρια κούκλες για κορίτσια και φορτηγάκια για αγόρια!

Ταυτόχρονα προωθείται η εξοικείωση των παιδιών με παιχνίδια που δεν θεωρούνται κατάλληλα για το φύλο τους με βάση τα έμφυλα στερεότυπα! Και για να μην μένουν αμφιβολίες, υπάρχει παραπομπή και στο αγγλικό ιστολόγιο letclothesbeclothes.uk το οποίο προωθεί ίδια ρούχα για αγόρια και κορίτσια! Αλλά και στο πιο αθώο (εκ πρώτης όψεως) εκπαιδευτικό εγχειρίδιο «για Ενδυνάμωση των Nέων για την Πρόληψη της Έμφυλης Βίας μέσω Αλληλοδιδακτικής Προσέγγισης» (Youth4youth, Άρτεμις Πάνα και Στάλω Λέστα) διαβάζουμε εξίσου εξωφρενικά πράγματα: «…Γενικά οι άνδρες (και ιδίως οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες) εξακολουθούν να απολαμβάνουν μεγαλύτερα προνόμια και κύρος από τις γυναίκες και τα άτομα που ανήκουν σε σεξουαλικές μειονότητες». Προβλέπεται δραστηριότητα με τίτλο «Η φυλακή του φύλου» όπου στόχος είναι να αντιληφθούν οι μαθητές πως όση κι αν είναι η

Ποιοι φορείς έχουν εγκριθεί από την Πολιτεία για να διδάξουν (και) αυτά τα ωραία; Στις μικρές πόλεις της περιφέρειας, σαν την Κομοτηνή, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πράγμα όμως αλλάζει στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταξύ των κρατικών φορέων βλέπουμε το σύστημα Σόρος (ΑΡΣΙΣ, PRAKSIS) και την προαναφερθείσα πεμπτοφαλαγγίτικη ΑΝΤΙΓΟΝΗ, από όπου προέρχεται μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού υλικού. Επειδή όμως αναφέρεται ρητά ότι η λίστα των εγκεκριμένων φορέων μπορεί να αλλάξει και όλα παίζονται στην πρώτη καθιέρωση κάποιου νεωτερισμού, είναι υποχρέωση όλων των συλλόγων Γονέων και Διδασκόντων να απορρίψουν τον θεματικό άξονα «Έμφυλες Ταυτότητες». Ευπρόσδεκτη η δήλωση του υπουργού στην ΟΛΜΕ πως ο χρόνος υλοποίησης της “Θεματικής Εβδομάδας” μπορεί να περιοριστεί και σε 2 μέρες ή σε μερικά διάσπαρτα δίωρα, αλλά το σημαντικό είναι το περιεχόμενο της ενημέρωσης, όχι η διάρκειά της. Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός πριν την ακύρωση της έμφυλης (-έκφυλης) θεματικής στην πράξη, πριν αυτή εξελιχθεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της Colour Youth – Κοινότητα LGBTQI, η οποία είχε χαιρετίσει την πρωτοβουλία του τότε υπουργού Ν. Φίλη.
Πηγή Αντιφωνητής online

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου