Google+ To Φανάρι : Έτσι πλέκουν το πουλόβερ

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Έτσι πλέκουν το πουλόβερ

Την αρχή εποίησε ο «λαγός» Τίμοθι Λες από το «Foreign Affairs» του CFR. Ο πρώην βρετανός διπλωμάτης , (και …πράκτορας) , διακήρυξε ότι η πολιτική διατήρησης του πολυπολιτισμικού στοιχείου στις βαλκανικές χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ήταν «αποτυχημένη» και υποστήριξε τη λύση των Εθνικών Κρατών με αναπροσαρμογή των συνόρων για να διασφαλιστεί η ειρήνη και να ανακοπεί η αναπόφευκτα επερχόμενη νέα ένοπλη σύγκρουση. ...

 
Ακολούθως τη σκυτάλη παρέλαβε ο πρώην αρχηγός των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών Πιέρ - Ανρί Μπουνέλ, που χαρακτήρισε τα προβλήματα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων ως, «τυπικά παραδείγματα παγωμένων διενέξεων», και τον ακολούθησε ο πρώην ειδικός επί βαλκανικών θεμάτων της CIA Στίβεν Μάγιερ, που πρότεινε ανταλλαγή εδαφών και πληθυσμών για να λυθεί το πρόβλημα με το Κοσσυφοπέδιο που αποτελεί πάντα εστία διενέξεων. Μετά μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι ο άνθρωπος του Λάγκλει στην Γερουσία ο Ροραμπάχερ , που μίλησε και αυτός για το σχέδιο Μάγιερ, και προσέθεσε τον «διαμελισμό» του οικοπέδου πΓΔΜ. 
 
Μετά, ο πρώην Βρετανός πρεσβευτής στη Γιουγκοσλαβία, σερ Ivor Roberts, που παρουσίασε το βιβλίο του «Συνομιλίες με τον Μιλόσεβιτς», στο LSE , είπε οτι «η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να ανταλλάξουν εδάφη, προκειμένου να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη», και τόνισε ότι, «ενώ τα πολυεθνικά κράτη μπορεί να είναι το ιδανικό, στην πράξη, η ανταλλαγή της κοιλάδας του Πρέσεβο με την περιοχή βόρεια του ποταμού Ιμπάρ στο Κοσσυφοπεδίο, θα μπορούσε να είναι η μόνος τρόπος για τη σταθεροποίηση των σχέσεων στην περιοχή και για να αναγνωρίσει η Σερβία την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. 
 
Βρέθηκε και ένας αλβανός. Ο αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου Λουτφί Χαζίρι που πρότεινε και αυτός την επίλυση της σύγκρουσης με τη Σερβία μέσω ανταλλαγής εδαφών. Σύμφωνα με δήλωση του Χαζίρι, στην εφημερίδα «Γκαζέτα Εξπρές» η καλύτερη διέξοδος θα ήταν η ανταλλαγή εδαφών και η επιστροφή των συνόρων στα Νομαρχιακά σύνορα της Γιουγκοσλαβίας πριν από το 1956. 
 
Πάντως ο κ. Χαζίρι, που πιστεύει στις ευρωπαϊκές αξίες τόνισε ότι «σε αυτή τη φάση ο διάλογος είναι ο μόνος μηχανισμός επίλυσης του προβλήματος μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου».

Οι νέες “απόψεις” των «κάποιων» που «αποφασίζουν», όπως είπε και ο Ροραμπάχερ , χρήζουν μελέτης διότι αφενός δείχνουν «Μεγάλη Αλβανία» και «Μεγάλη Βουλγαρία», και έχουν εφαρμογή και στη Θράκη αλλά και στην «διπλή Ένωση» στην Κύπρο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου