Google+ To Φανάρι : ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ 12.000 καρναβαλιστές από 25 συλλόγους στην αυριανή παρέλαση

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ 12.000 καρναβαλιστές από 25 συλλόγους στην αυριανή παρέλαση

Με «ενωτική» διάθεση και εμφανή την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης των προηγούμενων ημερών, μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης, Πασχάλης Λύρατζης, με αφορμή την κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην γειτονική πόλη. Φέτος στους δρόμους της Ξάνθης θα παρελάσουν περίπου 12.000 καρναβαλιστές  μέλη περίπου 25.000 συλλόγων από όλη την Ελλάδα. ...

Μεταξύ άλλων, ο κος Λύρατζης εξέφρασε την ευχή, το καρναβάλι της Ξάνθης να χαρακτηριστεί ως «περιφερειακό» αφού αποτελεί την κορυφαία αποκριάτικη εκδήλωση στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, ίσως και στη βόρεια Ελλάδα γενικά: «Είμαστε στο αποκορύφωμα είναι όλα έτοιμα, γίνεται χαμός στην Ξάνθη. Ο καιρός φαίνεται να βοηθάει, το κέφι βοηθάει, ο κόσμος έχει έρθει ήδη στην Ξάνθη, επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, από Τουρκία, από Βουλγαρία, από Ρουμανία, από Ηνωμένο Βασίλειο, από Γερμανία από όλη την Ευρώπη και γενικά από όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν ξενοδοχεία που εδώ και μήνες έχουν κλείσει από τις γειτονικές χώρες, όχι μόνο της Ξάνθης αλλά και της Κομοτηνής και της Καβάλας. Μην ξεχνάτε ότι το καρναβάλι είναι όλης της περιφέρειας όχι μόνο της Ξάνθης, είναι το μεγαλύτερο καρναβάλι της βορείου Ελλάδος, το μεγαλύτερο και στην Ελλάδα. Μια πρόσφατη διαδικτυακή δημοσκόπηση βγάζει το καρναβάλι της Ξάνθης πρώτο, λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει, για τα πολλά happenings και τον πολιτισμικό χαρακτήρα που έχει, για τα έθιμα και τις παραδόσεις. Καρναβαλιστές, ξέφρενοι χοροί, γνωστοί καλλιτέχνες συνδυάζουν μια όμορφη περίοδο 15 ημερών, κατά την οποία όλος ο κόσμος διασκεδάζει. Το καρναβάλι της Ξάνθης δεν μπορεί να το συρρικνώσει κανείς. Είναι μια συνολική επιτυχία η οποία έγινε από τον Δήμο και από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και μια επιτυχία που χρεώνεται στον εθελοντισμό, στους συλλόγους, στους επισκέπτες και όταν μιλάω για εθελοντισμό μιλάω για ανθρώπους, όχι μόνο για τους πολιτιστικούς συλλόγους της Ξάνθης, μιλάω για ανθρώπους που συμμετέχουν στην καρναβαλική παρέλαση, μιλάω για συλλόγους που έρχονται και από άλλες περιοχές όπως και από την περιοχή της Κομοτηνής. Υπάρχουν σύλλογοι όπως ο trelacademy με τον οποίον έχουμε άριστη συνεργασία. Συνεργαζόμαστε με συλλόγους άλλων περιοχών, γι' αυτό το καρναβάλι της Ξάνθης θα πρέπει κανονικά να ονομαστεί περιφερειακό καρναβάλι. Μας αφορά όλους».

Ο κος Λύρατζης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αποβολής του συλλόγου από την Κομοτηνή «Trelacademy» από το καρναβάλι της Ξάνθης, ενώ ευχαρίστησε και τον πρόεδρο του Συλλόγου Σταύρο Πάττα για τη συνεργασία όλων αυτών των ετών: «Ευχαριστώ πάρα πολύ τον πρόεδρο του συλλόγου που κάνει φιλότιμες προσπάθειες. Έχει έναν οργανωμένο σύλλογο που συμμετέχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο καρναβάλι της Ξάνθης. Είναι αξιοπρεπής η παρουσία τους και δεν μας έχουν δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα, τουλάχιστον στα χρόνια που είμαι εγώ δεν έχω να θυμηθώ κάτι το ιδιαίτερο. Περιμένουμε όλο τον κόσμο, περιμένουμε τους Κομοτηναίους να φέρετε την χαρά σας, το κέφι σας. Το χρειαζόμαστε όλοι για να ξεχάσουμε και την μιζέρια και την οικονομική κρίση».

Ο κος Λύρατζης τόνισε ότι οι αυτοδιοικητικές αρχές της πόλης δεν θεωρούν ότι οι υπόλοιπες καρναβαλικές εκδηλώσεις λειτουργούν ανταγωνιστικά με το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, αλλά αντίθετα τις θεωρεί «δορυφόρους» του ξανθιώτικου καρναβαλιού. Επέμεινε ακόμη ότι η συνεργασία μεταξύ των νομών και των δήμων, μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο: «Το καρναβάλι της Ξάνθης εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει πάρει τον δρόμο του, δεν αλλάζει αυτό και πιστεύω ότι όχι μόνο στην βόρεια Ελλάδα αλλά και γενικά παντού δεν μπορεί να ανταγωνιστεί κανένα δήμος. Μακάρι να μπορέσουν οι δήμοι των άλλων περιοχών να καταφέρουν πολλά περισσότερα και ότι γίνεται στις πόλεις διάφορων δήμων είναι δορυφόροι που καταλήγουν τελικά στο μεγάλο καρναβάλι της Ξάνθης.

Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ούτως η άλλως με την Κομοτηνή έχουμε άριστες σχέσεις και με την δημοτική αρχή αλλά και με τον πρόεδρο των trelacademy. Μακάρι να μπορούσαμε και εμείς να συμμετέχουμε στο καρναβάλι σας αν δεν έχουμε παράλληλες εκδηλώσεις, δυστυχώς παράλληλες εκδηλώσεις και υποχρεώσεις δεν μας επέτρεψαν να έρθουμε. Παρόλα αυτά μεμονωμένοι Ξανθιώτες καρναβαλιστές από την Ξάνθη ήρθαν επισκέφτηκαν και συμμετείχαν στην δική σας εκδήλωση και είναι ευχάριστο αυτό. Πρέπει οι γύρω νομοί από την Ξάνθη να υποστηρίζονται, όπως εσείς υποστηρίζεται εμάς έτσι και εμείς υποστηρίζουμε εσάς».

Πηγή

Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην Ξάνθη πραγματοποιείται την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου