Google+ To Φανάρι : 103 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ! Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ αναζητά ακόμη την αυτονομία της...

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

103 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ! Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ αναζητά ακόμη την αυτονομία της...

«Εκείνο πάντως το οποίο οφείλουν όλαι αι Ελληνικαί Κυβερνήσεις να γνωρίζουν, είναι ότι το θέμα της Βορείου Ηπείρου υφίσταται. Και εκείνον το οποίον απαγορεύεται εις τον αιώνα είναι δι’ οιονδήποτε λόγον η απάρνησις του ιερού αιτήματος… Καθ’ όσον αφορά την Βόρειο Ήπειρο η διεκδίκησις είναι ιερά και απαράγραπτος.» 
Αυτά είχε δηλώσει ο Γεώργιος Παπανδρέου σε ομιλία του στην Βουλή στις 12 Ιουνίου 1960. ...

103 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ανακήρυξη της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Τον Φεβρουαρίου του 1914 ξεκίνησε η αντίσταση ύστερα από την απόφαση να προσαρτηθεί η Βόρειος Ήπειρος στην Αλβανία μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επικεφαλής του Αγώνα ορίστηκε ο Γεώργιος Ζωγράφος γιος του ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου.
Στις 17 Φεβρουαρίου 1914 ανακηρύχθηκε στο Αργυρόκαστρο η αυτονομία και υψώθηκε η σημαία με τον σταυρό και τον δικέφαλο αετό.
Στις 17 Μαΐου υπεγράφη το Πρωτόκολλο της Κερκύρας που παρέχει την πλήρη αυτονομία στην Βόρειο Ήπειρο.

Ο Εθνικός Σύλλογος «Βόρειος Ήπειρος 1914» τέλεσε μνημόσυνο στο Α’ Νεκροταφείο στη μνήμη των Αγωνιστών τονίζοντας σε μήνυμά του πως τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε.
Η διακήρυξη της Αυτονόμου Ηπείρου έγραφε μεταξύ άλλων: «Μας αποσπώσιν από τας αγκάλας της μητρός μας Ελλάδος. Μας αρνούνται την ανεξαρτησία. Μας αρνούνται την αυτοδιοίκησιν εν των Κράτει τω Αλβανικώ. Μας αρνούνται και αυτάς ακόμη τας εγγυήσεις αίτινες ηδύναντο να περιφρουρήσωσι λυσιτελώς την ζωήν, την θρησκείαν, την περιουσίαν, την ύπαρξιν μας την εθνικήν. Μας φέρουσιν εις τελείαν απόγνωσιν».
Αυτά συμβαίνουν και σήμερα.

Το σχέδιο με τίτλο «αστική αναμόρφωση της Χιμάρας» έχει ουσιαστικά σκοπό την αφαίρεση των περιουσιών των Ελλήνων και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους.
Σημειώνονται καταπατήσεις της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων.
Ακόμα και ο Συνήγορος του Πολίτη της Αλβανίας έχει επισημάνει το παράνομο αυτών των πράξεων, έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο αυθαίρετο και έχει ζητήσει την ανάκλησή του.
Στα χωριά του δήμου Φοινίκης, εκτός από τις γνωστές χρόνιες υποθέσεις υφαρπαγής ιδιοκτησίας, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά ψευδο-ιδιοκτήτες που διεκδικούν την γη ως απόγονοι αγάδων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στην Δρόπολη από τον Δεκέμβριο του 2016 έχουν σημειωθεί περισσότερες από 150 διαρρήξεις σε σπίτια και εκκλησίες της περιοχής.

Στο πλευρό της ελληνικής μειονότητας τάχθηκε η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους κατά την πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της έκθεσης αξιολόγησης για την πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ.

Η Ελένη Θεοχάρους τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Αλβανία εφαρμόζει πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος της ελληνικής μειονότητας μετακινώντας μουσουλμανικούς πληθυσμούς στις νότιες περιοχές και αλλοιώνοντας έτσι την δημογραφική σύνθεση, ενώ ζήτησε τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των Ελλήνων.
Αλεξία Καψαμπέλη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου