Google+ To Φανάρι : Η πύλη του τρόμου για τη Novartis

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Η πύλη του τρόμου για τη Novartis

Έφοδος με εισαγγελέα  στα γραφεία του φαρμακευτικού κολοσσού στην Αθήνα
  Σκάνε βόμβες! Ποιοι έβαλαν τα χέρια τους στο... βάζο με το μέλι
  Έρευνα  για δύο πρώην υπουργούς αλλά και πρώην κρατικούς αξιωματούχους

Τ ην άκρη του νήματος ψάχνουν οι εισαγγελικές Αρχές Διαφθοράς στην υπόθεση του σκανδάλου της Novartis, προχωρώντας με γρήγορες κινήσεις -τρεις εβδομάδες μετά την παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή- τη διερεύνηση των καταγγελιών για μίζες σε 4.000 γιατρούς και κρατικούς λειτουργούς, που προωθούσαν τα φάρμακά της. ..


Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες με εντολή των εισαγγελικών Αρχών έγινε έφοδος στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας Novartis στη Μεταμόρφωση, με σκοπό να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις φερόμενες δωροδοκίες, οι οποίες φημολογείται ότι αγγίζουν ακόμη και πολιτικά πρόσωπα. Είναι άγνωστο προς το παρόν εάν μέσα στα έγγραφα ή στα αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών που φέρεται ότι κατέσχεσαν οι εισαγγελικές Αρχές υπάρχουν στοιχεία χρήσιμα για την έρευνά τους.

Οπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα που αποτέλεσαν το έναυσμα της προκαταρκτικής εξέτασης, δύο Ελληνες πολίτες, οι οποίοι εργάζονταν στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας - Εταιρικής Ευθύνης της Novartis, κατέθεσαν στις ΗΠΑ (συνοδεία του δικηγόρου τους Παύλου Σαράκη) εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε συναδέλφους τους που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων απέστειλε στις ΗΠΑ αίτημα δικαστικής συνδρομής, ζητώντας να μας δοθούν ό,τι στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί που αφορούν Ελληνες κρατικούς λειτουργούς, γιατρούς ή οποιοδήποτε πρόσωπο φέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση.
Πολλά στοιχεία
Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, η διαδικασία των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής είναι χρονοβόρα και προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, είτε θετική είτε αρνητική.
Πάντως, χθες πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης εμφανίζονταν εξαιρετικά αισιόδοξες για τη δικαστική εξέλιξη της έρευνας και, παρότι προς το παρόν οι εισαγγελικές Αρχές δεν έχουν στα χέρια τους πολλά στοιχεία (ούτε καν τα ονόματα των δύο υπαλλήλων, οι οποίοι έκαναν τις καταγγελίες και έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας), τόνιζαν ότι οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και ότι σε κάθε περίπτωση η δικαστική έρευνα θα είναι γρήγορη και σε βάθος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου με αφορμή και το τελευταίο περιστατικό, την απόπειρα αυτοκτονίας του υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis την Πρωτοχρονιά στο ξενοδοχείο «Χίλτον», και φέρεται ότι ζήτησε επίσπευση της προκαταρκτικής εξέτασης.
Ερευνα για πρώην υπουργούς και μεγαλογιατρούς
Σοβαρές αναταράξεις και σε πολιτικό επίπεδο απειλεί να προκαλέσει η υπόθεση της Novartis, που αποκτά νέα διάσταση ύστερα από την απόπειρα αυτοκτονίας του 44χρονου και την εισαγγελική έρευνα στα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρίας στην Αθήνα.

Μέχρι στιγμής, οι καταγγελίες για «αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της στην ελληνική αγορά επί σειράν ετών» βρίσκονται στα χέρια των αμερικανικών Αρχών, στις οποίες κατέθεσαν το καλοκαίρι δύο πρώην ανώτερα στελέχη της Novartis στην Ελλάδα. Αν και επισήμως τα σχετικά στοιχεία δεν έχουν διαβιβαστεί ακόμη στις ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εν λόγω στελέχη έχουν κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Η καυτή λίστα -που, κατά τους γνωρίζοντες, αποτελεί πραγματική βόμβα- περιλαμβάνει πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους και γιατρούς που ενέχονται στο κύκλωμα προώθησης των προϊόντων της εταιρίας, η οποία διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο από τον ετήσιο τζίρο των 6 δισ. ευρώ για φάρμακα στη χώρα μας.

Ειδικότερα, φέρεται ότι έχουν κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο πρώην υπουργούς των τελευταίων ετών, δύο αξιωματούχους που θήτευσαν με κυβερνητικές αποφάσεις στον χώρο του φαρμάκου και έχουν συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα, καθώς και για άλλα στελέχη που έπαιρναν αποφάσεις.
Οι δύο πρώην υπάλληλοι εργάζονταν στη Novartis Hellas από το 2008, ως επικεφαλής επικοινωνίας ο ένας και πωλήσεων ο δεύτερος, και ως εκ τούτου συνάγεται ότι τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει αφορούν και το αντίστοιχο διάστημα.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο χρόνος που θα διαρκέσει η έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ παραμένει ακόμη άγνωστος, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί, προκειμένου να ικανοποιηθεί στη συνέχεια το αίτημα των ελληνικών Αρχών για δικαστική συνδρομή.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου