Google+ To Φανάρι : Στα χέρια των τραπεζών η FAMAR (της οικογένειας Μαρινόπουλου)

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Στα χέρια των τραπεζών η FAMAR (της οικογένειας Μαρινόπουλου)

Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στα χέρια των τραπεζών περνά σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η FAMAR (που ανήκει στην οικογένεια Μαρινόπουλου). Με βάση τις ίδιες πληροφορίες η οικογένεια Μαρινόπουλου και οι τράπεζες συμφώνησαν προκειμένου η γαλλική FAMAR να περάσει στα χέρια των (ελληνικών) τραπεζών, ενώ ανακοινώσεις (προς στελέχη της εταιρείας) αναμένονται μέσα στην ημέρα (ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σε μερίδα των εργαζομένων). ...


Το management θα το αναλάβει η Pillarstone (KKR), ενώ την αναχρηματοδότηση -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- θα την αναλάβουν οι τράπεζες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες επιπλέον θα καταβάλλουν και έξτρα χρηματοδότηση στην εταιρεία ως κεφάλαιο κίνησης. Εν τω μεταξύ, πηγές από την οικογένεια Μαρινόπουλου ανέφεραν μιλώντας στο Capital.gr ότι η Pillarstone προτίθεται να τοποθετήσει κεφάλαια στην εταιρεία χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν τι ύψος θα είναι αυτά. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, για την οποία είναι ενήμερο και το διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ, αναμένεται ότι θα επηρεάσει και τον ελληνικό βραχίωνα της φαρμακευτικής, καθώς και το σύνολο της φαρμακευτικής αγοράς. Στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς τονίζουν τη σημασία της εν λόγω εξέλιξης καθώς όπως σημειώνουν μέσω της ΦΑΜΑΡ παράγεται, συσκευάζεται και διακινείται σημαντικά μεγάλο μέρος των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Τα ίδια στελέχη πάντως χαρακτηρίζουν θετικό το ενδεχόμενο πιθανής αναχρηματοδότησης της εταιρείας, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια. 

Σημειώνεται πως η γαλλική FAMAR βρισκόταν από το περασμένο φθινόπωρο σε διαδικασία εξωδικαστικής διευθέτησης του χρέους της με τις πιστώτριες τράπεζες, όπου ζητούνταν η αναδιάρθρωση του δανεισμού της ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου είχε επιχειρήσει πέρυσι να πουλήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου FAMAR, κάτι που απέβη άκαρπο. 
 Την ίδια ώρα άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η οικογένεια Μαρινόπουλου μετακομίζει στο Σιάτλ όπου πρόκειται να ιδρύσει αλυσίδα σούπερ μάρκετ.(!!)
(Δημ: είναι λοιπόν πασιφανέσατες οι προθέσεις του Μαρινόπουλου για το μέλλον των εν Ελλάδι επιχειρήσεών του...)

Τι αναφέρει η ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ στην οικονομική έκθεση του 2015

Εν τω μεταξύ στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, για τη χρήση του 2015 της ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ, (σ.σ. η οποία ελέγχεται από την εγκατεστημένη στο  Λουξεμβούργο FAMAR Holding) η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της εταιρείας (η τελική μητρική της είναι η Marinopoulos Holding (Cyprus) Ltd εγκατεστημένη στην Κύπρο) γίνεται αναφορά στις διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση της ΦΑΜΑΡ Holding Sarl.

Στην έκθεση που καταχωρήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 2016 στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) και αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 7 Δεκεμβρίου, αναφέρεται μεταξύ των άλλων πως "μετά το τέλος του 2015 ο όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για ορισμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες που αφορούν τον υφιστάμενο δανεισμό του” και ότι το διοικητικό συμβούλιο εξέτασε τις προβλέψεις διαθεσίμων του ομίλου, οι οποίες βασίζονται στις κύριες βασικές παραδοχές: υψηλότερο επίπεδο παραγγελιών, συναλλαγές που πρέπει να επιτευχθούν με τα συνδεδεμένα μέρη και διάθεση των μη βασικών περιουσιακών στοιχείων. 

Σε άλλο σημείο της έκθεσης σημειώνεται πως "η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε συζητήσεις με τους δανειστές και εκτιμά ότι η ΦΑΜΑΡ Holding Sarl θα αποκτήσει τις απαιτούμενες παραιτήσεις και επαναφορά των οικονομικών δεικτών σε αποδεκτά επίπεδα πριν από το τέλος του 2016”. 
Επιπλέον αναφέρεται πως "ο όμιλος ζήτησε από τους μετόχους και τους δανειστές του να παρέχουν ενδιάμεση χρηματοδότηση της τάξεως των 30 εκατ. Ευρώ, στηριζόμενη σε μη βασικά περιουσιακά στοιχεία.”

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου