Google+ To Φανάρι : Μυστηριώδες μουσικό μοτίβο από τους «ήχους» του CERN (βίντεο)

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Μυστηριώδες μουσικό μοτίβο από τους «ήχους» του CERN (βίντεο)


Ποιο πολύ γνωστό μοτίβο μουσικής αποδίδουν τα δεδομένα του CERN για το μποζόνιο Higgs όταν μετατραπούν σε ήχους; Επιστήμονες στο CERN χρησιμοποίησαν νέες τεχνικές για να προσπαθήσουν και να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα ελαχιστότατα σωμάτια στο σύμπαν μας....

Μια ασυνήθιστη μέθοδος που έχει εφαρμοστεί είναι η μετατροπή δεδομένων από τον LHC (Large Hadron Collider) σε ήχους, χρησιμοποιώντας τη μουσική ως μια γλώσσα για να μεταφράσουν ότι βρίσκουν.

Τα δεδομένα στη φυσική και η μουσική μοιράζονται πολλές παρόμοιες συνδέσεις, από τους συντονισμούς και τις δονήσεις, μέχρι τα μοτίβα και τις συχνότητες.

Η μετατροπή των δεδομένων σε ήχους, η σύγκρισή τους με μια παρτιτούρα και στη συνέχεια η εφαρμογή όσων γνωρίζουμε σχετικά με τη θεωρία της μουσικής, δίνει στους ερευνητές μια διαφορετική αντίληψη των δεδομένων και παράγει ασυνήθιστες νέες γνώσεις.

Αυτό ακριβώς είναι που συνέβη αυτή την εβδομάδα όταν φυσικοί στο CERN μετέτρεψαν σε ήχο τα δεδομένα για το μποζόνιο του Higgs. Εξεπλάγησαν όταν, μετά από το άκουσμα σειρά από τυχαίες νότες καθώς τα δεδομένα έπαιζαν την τυχαία τους μελωδία, ένα τίναγμα-μια κορυφή στο γράφημα των δεδομένων μεταφράστηκε σε ένα πολύ γνωστό μοτίβο από αναγνωρίσιμες νότες.
«Είναι εκπληκτικό ότι ένα τέτοιο φοβερό κομμάτι της μουσικής βρίσκεται σε τέτοια σημαντικά δεδομένα», είπε ο Wilhelm Richard Wagner, φυσικός στο CERN.

Η επιστημονική ομάδα εργάζεται τώρα στη μετατροπή σε ήχο όσο το δυνατόν περισσότερων δεδομένων για να διαπιστώσει αν μπορούν να αναγνωριστούν περισσότερα μουσικά μοτίβα. Το επόμενο βήμα είναι να δουν αν άλλες θεωρίες της φυσικής, όχι μόνο το Καθιερωμένο Πρότυπο, έχουν μουσική στο θόρυβο υποβάθρου τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου