Google+ To Φανάρι : Αλαλούμ με το Περιουσιολόγιο!

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Αλαλούμ με το Περιουσιολόγιο!

Αλλα απάντησε η Παπανάτσιου σε ερώτηση στη Βουλή και άλλα λέει το έγγραφο προκήρυξης
Αντί να ρίξει φως στο περιεχόμενο του περιβόητου Περιουσιολογίου και στο ποια περιουσιακά στοιχεία θα κληθούν τελικά να δηλώσουν οι φορολογούμενοι σε αυτό, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μάλλον επέτεινε χθες τη σύγχυση....

Σε έγγραφη απάντησή της στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ιωάννη Λαγού, η κυρία Παπανάτσιου ανέφερε ότι στο Περιουσιολόγιο, του οποίου η ηλεκτρονική εφαρμογή δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, θα περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, αντιθέτως δεν θα περιλαμβάνονται στο Περιουσιολόγιο οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε εταιρίες που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 2687/1953 (Α' 317) και του ν. 27/1975 (Α' 77). Βεβαίως, όλες οι παραπάνω κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση δήλωσης στο Περιουσιολόγιο, σύμφωνα με την κυρία Παπανάτσιου, δηλώνονται κανονικά στο «πόθεν έσχες» για τους δημόσιους λειτουργούς, τους βουλευτές, τους υπουργούς, τους δικαστικούς, τους δημοσιογράφους και λοιπούς υπόχρεους στην υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες».

Το περίεργο είναι ότι, ενώ η αρμόδια υφυπουργός δηλώνει ότι οι καταθέσεις, οι θυρίδες, τα ομόλογα κ.λπ. δεν θα δηλώνονται στο Περιουσιολόγιο, εντελώς διαφορετική εικόνα προκύπτει από έγγραφο προκήρυξης του διαγωνισμού για την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Περιουσιολογίου.
Ειδικότερα, το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες προέβλεπε ότι θα πρέπει να δηλώνονται σπίτια, χωράφια, οικόπεδα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα... στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και... άλογα ιπποδρόμου!
Τον Ιούνιο
Υπενθυμίζεται ότι το έργο της δημιουργίας του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου θα αρχίσει να εκτελείται από τον προσεχή Ιούνιο και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018. Θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού.
Μετά την ολοκλήρωσή του, το υπουργείο Οικονομικών έχει υποσχεθεί να καταργήσει το σημερινό σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης, το οποίο προκαλεί κατάφωρες αδικίες σε βάρος πολλών πολιτών, οι οποίοι καταλήγουν να φορολογούνται τελικά με βάση εισόδημα που στην πραγματικότητα δεν διαθέτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου