Google+ To Φανάρι : ΗΠΑ: Οι παράνομοι μετανάστες με ποινικό μητρώο θα είναι οι πρώτοι που θα απελαθούν

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΗΠΑ: Οι παράνομοι μετανάστες με ποινικό μητρώο θα είναι οι πρώτοι που θα απελαθούν

Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε σήμερα ότι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά που έχουν ποινικό μητρώο, ή σε βάρος των οποίων εκκρεμούν ποινικές διώξεις, θα είναι οι πρώτοι που θα στοχοθετηθούν στο πλαίσιο των απελάσεων που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump...

«Αυτοί που ενδέχεται να εγκληματήσουν ή το έχουν κάνει ήδη», όσοι έχουν ποινικό μητρώο, ή «υπάρχει ανοικτός φάκελος της δικαιοσύνης σε βάρος τους» είναι «αυτοί στους οποίους θα επικεντρωθούμε», ανέφερε ο Sean Spicer, ο νέος εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Κατόπιν «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά προσώπων που θα πρέπει να ταυτοποιήσουμε, αυτοί που έχουν παραμείνει (στη χώρα) μετά τη λήξη της βίζας τους, αυτοί που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα», συνέχισε ο ίδιος. «Προς το παρόν, θέλουμε να επικεντρωθούμε σε αυτούς που έχουν διαπράξει εγκλήματα στη χώρα μας», επέμεινε.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Donald Trump είχε απειλήσει ότι θα απελαύνονταν και οι περίπου 11 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά που ζουν στις ΗΠΑ, καταφερόμενος ιδιαίτερα ενάντια στους ισπανόφωνους. Αργότερα, δεσμεύθηκε ότι θα απελαθούν κατά προτεραιότητα τα κακοποιά στοιχεία, ήτοι από «δύο ως τρία εκατομμύρια» άνθρωποι.

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών φοβούνται ότι ο νέος ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα ακυρώσει ένα πρόγραμμα που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση του δημοκρατικού προκατόχου του Barack Obama, του λεγόμενου DACA, μετά τον Ιούνιο του 2012, χάρη στο οποίο 750.000 παράτυποι μετανάστες ηλικίας κάτω των 16 ετών όταν εισήλθαν στην αμερικανική επικράτεια εξασφάλισαν άδειες παραμονής και εργασίας.

Προειδοποιεί την Κίνα για τη Νότια Σινική Θάλασσα και τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές
Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε επίσης προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο όσον αφορά τις εδαφικές διενέξεις στις οποίες εμπλέκεται στη Νότια Σινική Θάλασσα, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας στην Ασία, αλλά και όσον αφορά τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές.

Ο νέος εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Sean Spicer, διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα «προστατεύσει τα συμφέροντά της» στα «διεθνή» ύδατα όπου το Πεκίνο ελέγχει νησίδες που αποτελούν το αντικείμενο διεκδικήσεων.

«Εάν αυτά τα νησιά βρίσκονται πράγματι σε διεθνή ύδατα και δεν ανήκουν στην Κίνα, τότε ναι, θα εγγυηθούμε την υπεράσπιση των (διεθνών) συμφερόντων και δεν θα επιτρέψουμε να καταληφθούν από μια χώρα», προειδοποίησε ο Spicer. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα «εξασφαλίσει ότι θα προστατευθούν τα συμφέροντά μας», επέμεινε ο ίδιος.

Ο Spicer έκανε την τοποθέτηση αυτή ερωτηθείς εάν ο Trump συμφωνεί με την τοποθέτηση του Rex Tillerson, του διορισμένου υπουργού Εξωτερικών του, την 11η Ιανουαρίου, όταν τόνισε πως δεν πρέπει να επιτρέπεται η Κίνα να έχει πρόσβαση στα τεχνητά νησιά που έχει φτιάξει σε θαλάσσιες περιοχές η κυριαρχία επί των οποίων αμφισβητείται. Είχε μάλιστα απαιτήσει το Πεκίνο να «σταματήσει αμέσως» την οικοδόμηση τεχνητών νησιών. Η διπλωματία της Κίνας αντέδρασε κάνοντας λόγο για μια «παράλογη» δήλωση η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμη και «στρατιωτική σύγκρουση».

Αναφερόμενος στις εμπορικές συναλλαγές των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναγνώρισε ότι η Κίνα είναι «μια μεγάλη αγορά για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε όμως ότι χρειάζεται να παραχωρηθούν από το Πεκίνο καλύτερες συνθήκες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των αμερικανικών εταιρειών σ' αυτήν.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου