Google+ To Φανάρι : Κίνηση φωτιά για την αξιολόγηση • Το... σκέφτηκαν καλά;

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Κίνηση φωτιά για την αξιολόγηση • Το... σκέφτηκαν καλά;

  ΤΟ... ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 
  ΣΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ
«Κόφτης» και μετά το 2018! Καταστροφικές μειώσεις μισθών και κύριων συντάξεων
  Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι αύξηση του μεσαίου ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ 


«Κόφτης» και μετά το 2018. Δώρο στους δανειστές το αφορολόγητο
Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου
Σε εξοντωτική αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% ή ακόμη και στο 15% είναι πιθανό να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση των 6,1 δισ. ευρώ....

Τυχόν εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο ζητούν επισταμένα οι δανειστές, αλλά για την ώρα αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, θα έχει ως συνέπεια να τιναχτεί στον αέρα ο οικογενειακός προϋπολογισμός!

Συγκεκριμένα, αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% θα επιβαρύνει τις τιμές:
στα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, κρέατα, γαλακτοκομικά, ψάρια, λοιπά θαλασσινά κ.λπ.),
στα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης (αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά, καφές, χυμοί),
στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου,
στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί,
στις υπηρεσίες που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα,
στις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, στα εισιτήρια θεαμάτων (πλην θεάτρου) και
στις πωλήσεις ειδών από καουτσούκ, ανθέων κ.ά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νέα διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης προβλέπει και άλλου είδους υποχωρήσεις!

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο δημοσιονομικός «κόφτης», σε περιπτώσεις αστοχιών του Προϋπολογισμού, θα ψαλιδίζει και το αφορολόγητο όριο (από τα 8.636 στα 5.000 ευρώ ή, ακόμα χαμηλότερα, στα 4.500 ευρώ) μαζί με τους μισθούς και τις συντάξεις.
Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν, επίσης, την παράταση εφαρμογής του «κόφτη» και μετά το 2018.

Είναι μάλιστα πιθανό στο «Μνημόνιο 4» να υπάρχει και γραπτή αναφορά ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν στην περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη»!

Οι δανειστές απαιτούν και ψαλίδισμα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επιμένουν και σε απολύσεις για τα άτομα που θα βρεθούν σε κινητικότητα, εφόσον καταργηθεί η θέση εργασίας τους στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται η κατάργηση φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα του 2017, καθώς και η περικοπή κοινωνικών παροχών και δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

Εξειδικεύοντας, μάλιστα, τις απαιτήσεις τους για κατάργηση φοροαπαλλαγών, οι δανειστές υποδεικνύουν συγκεκριμένα να καταργηθούν η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις και η έκπτωση των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από τον φόρο εισοδήματος.
------

Στο Κατοχικό Ταμείο οι συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ!
Να μεταφέρουν στο νέο Κατοχικό Ταμείο (Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας - ΕΕΣΠ Α.Ε.) τις συμμετοχές που έχει σήμερα το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) σε σειρά ενεργειακών και άλλων ΔΕΚΟ συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Οπως υποστήριζαν χθες κυβερνητικοί παράγοντες που παρακολουθούν τη διαδικασία, οι συμμετοχές που θα διατηρήσει το ΤΑΙΠΕΔ είναι «υπό συζήτηση». Γι’ αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί και το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο (Asset Development Plan - ADP) του τελευταίου.

Ολα δείχνουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να «ξεδοντιάσει» πλήρως το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είχε βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Επιπλέον, μέσω της μεταφοράς στο Κατοχικό Ταμείο θεωρούν ότι οι κρατικές συμμετοχές θα αξιοποιηθούν σε βάθος χρόνου, χωρίς τη σπουδή που εμφανιζόταν να δείχνει τα τελευταία χρόνια το ΤΑΙΠΕΔ. Το τελευταίο έχει ούτως ή άλλως μείνει με το μισό διοικητικό συμβούλιο και, κυρίως, χωρίς επαρκή πολιτική κάλυψη.

Επιπλέον, οι διαγωνισμοί που προωθεί πάνε από παράταση σε παράταση, ακόμα και αν πρόκειται για το μικρότερο ακίνητο. Χθες έγινε γνωστό πως οδεύει προς δίμηνη παράταση και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της μαρίνας Πύλου, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΠΑ, ΕΛ.ΠΕ., ΔΕΗ), δηλαδή της πώλησης του ποσοστού που έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ. Χθες το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος εξηγούσε ότι η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει μόνο την πρόσληψη συμβούλων, οι οποίοι θα προτείνουν μεθόδους αξιοποίησης του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο (και μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) στις τρεις εταιρίες. «Δεν προβλέπει ποιος, πότε και πώς θα κάνει την αξιοποίηση» υποστήριζε, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κουβέντα για το ποιες συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ θα μεταφερθούν στο Κατοχικό Ταμείο.

Στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση αποδίδουν όσοι παρακολουθούν τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεγάλες καθυστερήσεις στη μεταφορά άλλων κρατικών εταιριών στο Κατοχικό Ταμείο.
Φ. Κόλλιας
------

Αγώνας δρόμου για 95.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις!

Εως τον Οκτώβριο υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας να δώσει «πετσοκομμένες» τις 95.000 συντάξεις που εκκρεμούν εδώ και ενάμιση χρόνο στα συρτάρια των ασφαλιστικών ταμείων.
Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση χρηματοδοτεί με 100.000.000 ευρώ τον μήνα τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκειμένου να ξεχρεώσει συνταξιούχους που έχουν ανοίξει την πόρτα της εξόδου και περιμένουν στην ουρά την έκδοση της σύνταξής τους.

Στόχος είναι ο ΕΦΚΑ να αποτινάξει τα «βαρίδια» του παρελθόντος και να αποπληρώσει όλες τις συντάξεις που εκκρεμούν πλέον των τριών μηνών στα... ράφια των πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ.

Τροπολογία
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου που συμπληρώνει σχετική διάταξη νόμου του 2014, σε περίπτωση που οι φορείς δεν χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό.

Για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, ο ΕΦΚΑ αρχίζει αγώνα δρόμου προκειμένου να ξεμπερδέψει με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, καθώς μαζί με τις εκκρεμείς συντάξεις σκοπεύει να καταβάλει έως τον Ιούνιο του 2017 και τα 24.500 εφάπαξ που οφείλει.
Ωστόσο, δεν γίνεται καμία νύξη για τις 129.531 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις που οφείλει στους ασφαλισμένους και των οποίων το συνολικό κόστος μαζί με τα αναδρομικά αγγίζει τα 419.800.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν έχουν δώσει το πράσινο φως στο υπουργείο Εργασίας να αξιοποιήσει τα χρήματα του προϋπολογισμού προς τον ΕΦΚΑ και για την αποπληρωμή των επικουρικών που βρίσκονται στην αναμονή, με αποτέλεσμα οι σχετικές αιτήσεις να βρίσκονται στοιβαγμένες στα συρτάρια του πρώην ΕΤΕΑ ακόμη και για τρία χρόνια.
Αγγελική Μαρίνου
------

«Το ευρώ δεν θα υπάρχει σε 10 χρόνια»
Το ευρώ δεν θα υπάρχει σε 10 χρόνια προέβλεψε ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας και υποψήφιος για την προεδρία της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας σε γερμανικό ακροατήριο στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, ο Μακρόν το χαρακτήρισε «ελλιπές νόμισμα», υποστηρίζοντας πως «δεν μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής χωρίς σημαντικές μεταρρυθμίσεις» κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και χωρίς αναπτυξιακή πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν δίστασε να πει ανοιχτά στους Γερμανούς πως το σημερινό σύστημα της δημοσιονομικής αυστηρότητας ωφέλησε τη Γερμανία εις βάρος των ασθενέστερων κρατών-μελών της Ε.Ε. «Το ευρώ είναι ένα αδύναμο γερμανικό μάρκο» είπε. «Το status quo θα είναι συνώνυμο, σε δέκα χρόνια, με τη διάλυση του ευρώ».

Υποστήριξε πως, για να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις και όχι λιτότητα. «Η δυσλειτουργικότητα του ευρώ είναι προς όφελος της Γερμανίας» υπογράμμισε.
Πρότεινε δε την κατάρτιση του προϋπολογισμού της ευρωζώνης για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδύσεων και για την παροχή εξωτερικής οικονομικής βοήθειας σε κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου