Google+ To Φανάρι : Έρχεται στην Ευρώπη ο απόλυτος έλεγχος των ΜΜΕ από την νέα τάξη πραγμάτων

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

Έρχεται στην Ευρώπη ο απόλυτος έλεγχος των ΜΜΕ από την νέα τάξη πραγμάτων

   Η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα που καταργεί οριστικά τα FM
Μπορεί να ακούγεται αθώα μία είδηση σαν κι αυτήν αλλά τελικά μάλλον δεν είναι...
Την ερχόμενη εβδομάδα τα FM θα σωπάσουν σε αρκετές περιοχές της Νορβηγίας. Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις, είναι η «σιωπή των FM» να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017....


Η Σκανδιναβική χώρα αποφάσισε να περάσει από τα FM στο ψηφιακό ραδιόφωνο (κάτι αντίστοιχο με την ψηφιακή τηλεόραση και τα προβλήματα που προκάλεσε στην Ελλάδα...).

 Η ψηφιακή πλατφόρμα, που ονομάζεται DAB, προσφέρει: περισσότερα κανάλια, καλύτερη ποιότητα ήχου και εξοικονόμηση ραδιοτηλεοπτικών πομπών.

Ο λόγος που η Νορβηγία προχωρά πρώτη σε αυτό το διάβημα είναι κυρίως η μορφολογία του τοπίου της. Δηλαδή, τα φιορδ, τα ψηλά βουνά και διάσπαρτες κοινότητες. Σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης, η συγκεκριμένη μορφολογία, καθιστά ιδιαιτέρως ακριβή την εκπομπή στα FM, ακριβότερη από ότι στις υπόλοιπες χώρες.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα εξοικονομήσουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια κορώνες, δηλαδή 23,5 εκατομμύρια λίρες, αν εγκαταλείψουν τα FM. Κάτι, που θα τους δώσει την δυνατότητα να επενδύσουν στο περιεχόμενο.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως το σχέδιο αυτό δεν θα στερήσει την δουλειά κάποιων ανθρώπων, αφού, οι σταθμοί θα στραφούν άμεσα στη ψηφιακή πλατφόρμα.

Η μετάβαση από την αναλογική στη ψηφιακή εποχή έρχεται μετά από μία δεκαετία κυβερνητικού σχεδιασμού. Ενώ, από το σχέδιο εξαιρούνται κάποιοι μικροί τοπικοί σταθμοί, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν στα FM.

Υπάρχουν βέβαια και οι επικριτές του εγχειρήματος, οι οποίοι ισχυρίζονται πως η ψηφιακή αυτή πλατφόρμα θα αφήσει 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα, χωρίς ραδιόφωνο.

Η Ένωση τοπικών ραδιοφώνων της Νορβηγίας, Norsk Lokalradioforbund, επίσης, προειδοποιεί, ότι το κόστος αγοράς νέων ραδιοφώνων θα επιβαρύνει τους πολίτες. Ενώ, σε έρευνα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα Dagbladet, τα 2/3 των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην σιωπή των FM.

Αν τελικά το Νορβηγικό εγχείρημα πετύχει, θα καθορίσει την στάση και άλλων χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο, εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο να στραφεί στο ψηφιακό ραδιόφωνο.

Ο πληθυσμός της Νορβηγίας είναι περίπου 5,2 εκατομμύρια. Σύμφωνα με “Radio.no”, μια ιστοσελίδα που υποστηρίζεται από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό της χώρας, το 70% των σπιτιών έχουν ήδη DAB ραδιόφωνα.

  Αυτά λέει η είδηση...

Τα θέματα που προκύπτουν από μιά τέτοια ενέργεια είναι αρκετά θά λέγαμε, αλλά θα αναφερθούμε μόνο στα δύο πολύ ουσιώδη όπως είναι ο έλεγχος των μέσων και άρα και των πολιτών, που εκπέμπουν από μία τέτοια πλατφόρμα, και φυσικά το οικονομικό και όχι μόνον κέρδος. 

Επειδή λοιπόν η εκπομπή όλων των ΜΜΕ (ράδιο-τηλεόραση) γίνεται από έναν φορέα - τον οποίο φορέα θα ελέγχει κάποιος - μπορούν μέσω αυτού, πολύ εύκολα να ελεγχθούν όλα τα μέσα που εκπέμπουν μέσα από μιά ψηφιακή πλατφόρμα! Είναι κατανοητό με ποιόν τρόπο μπορεί να γίνει αυτό. Επίσης μπορεί εύκολα να απομονωθεί και να διακοπή η εκπομπή κάποιου μη αρεστού μέσου! Άρα υπάρχει λοιπόν ο έλεγχος των εκπομπών... Άρα δεν υπάρχει πλουραλισμός και άρα δεν υπάρχει ελευθερία της έκφρασης...

Επίσης είναι πρόδηλη η τακτική του κέρδους που ακολουθείται καθώς είναι πολύ εύκολο να γίνει συνδρομητική μιά τέτοια ψηφιακή πλατφόρμα, αλλά και με την αγορά των νέων ψηφιακών δεκτών από τους πολίτες (βλέπε DIGEA)

Όπως μπορούμε να καταλάβουμε δεν είναι τόσο αθώα τα κίνητρα εφαρμογής μιας νέας τεχνολογίας όπως αυτή της ψηφιοποίησης των εκπομπών των ΜΜΕ  αλλά έχουν απόλυτη σύνδεση με τον έλεγχο και την διαμόρφωση της συνείδησης των πληθυσμών προς την επιθυμητή κατεύθυνσή της, μέσα από το φιλτράρισμα ειδήσεων και επιβολή συγκεκριμένων εκπομπών, χωρίς να ακούγεται μια άλλη αντίθετη ή διαφορετική άποψη κάτι που είναι πέραν το δέοντος αρεστό από την ελίτ της ολιγαρχίας της νέας τάξης πραγμάτων... 
 με πληροφορίες από εδώ
Δημοσθένης Το Φανάρι