Google+ To Φανάρι : «Καλημέρα» με έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ!

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

«Καλημέρα» με έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ!

Με «κληρονομιά» ένα έλλειμμα-μαμούθ της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ ξεκινά από 1/1/17 ο νέος υπερφορέας ασφάλισης, στον οποίο θα ενταχθούν 3.500.000 ασφαλισμένοι και 2.600.000 συνταξιούχοι. 
Ο νέος φορέας θα αναλάβει ....
και το δύσκολο έργο επανυπολογισμού όλων των κύριων συντάξεων που χορηγούνται, έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Με τον πρώην διοικητή του ΟΓΑ Θανάση Μπακαλέξη στο «τιμόνι» του, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) καλείται να επωμιστεί τα χρέη των περισσότερων ταμείων κύριας ασφάλισης, καθώς μόνο ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ και το ΤΑΥΤΕΚΩ παρουσιάζουν μικρά πλεονάσματα.
Τα δυσθεώρητα χρέη του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ καταδικάζουν κάθε πιθανότητα επιτυχίας του εγχειρήματος ενοποίησης και η χρησιμοποίηση του «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ ήδη από φέτος θεωρείται μονόδρομος.

Βέβαια, η κυβέρνηση σκοπεύει να τονώσει με «ενέσεις» ρευστότητας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό το Ταμείο, ώστε το χρέος του να υποχωρήσει στο 1,1 δισ. ευρώ. Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό ουδείς γνωρίζει, καθώς ήδη ο οικονομικός απολογισμός του 2016 για το ΙΚΑ κλείνει με έλλειμμα ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ για τον ΟΑΕΕ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έλλειμμα που ξεπερνά τα 650.000.000 ευρώ.

Ο απερχόμενος διοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Καλαματιανός επισήμανε σε δηλώσεις του ότι η επιτυχία του ασφαλιστικού συστήματος, άρα και του νεοσύστατου ΕΦΚΑ, εξαρτάται από την εκπόνηση ενός «σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης» που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μόνο έτσι θα μειωθεί η ανεργία και θα αυξηθούν τα έσοδα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πάντως από σήμερα τίθενται σε λειτουργία τόσο η ηλεκτρονική διεύθυνση του ΕΦΚΑ όσο και η τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή 1555, μέσω της οποίας θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες για όλα τα θέματα που τους απασχολούν.

Την παρουσίαση του νέου φορέα θα κάνουν η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης.

Σε ό,τι αφορά την πορεία απονομής των 102.000 κύριων συντάξεων που βρίσκονται σε αναμονή από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτό η συντριπτική πλειονότητά τους να έχει καταβληθεί έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Από τις 57.000 συντάξεις που εκκρεμούν στο ΙΚΑ ένα μεγάλο μέρος τους υπολογίζεται να αποδοθεί στους δικαιούχους εντός του πρώτου διμήνου του νέου έτους.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου