Google+ To Φανάρι : Ακύρωσαν φωτογραφική έκθεση για το 1974 για “να μη βλάψει την ειρηνευτική διαδικασία”

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Ακύρωσαν φωτογραφική έκθεση για το 1974 για “να μη βλάψει την ειρηνευτική διαδικασία”

Ατυχές γεγονός χαρακτήρισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη και Ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους την ακύρωση έκθεσης φωτογραφίας του Κώστα Τσαγγαρίδη, που διοργάνωσε το γραφείο της, με τίτλο “Παγωμένη Λευκωσία από το 1974” με φωτογραφίες από τη διαχωριστική γραμμή της Λευκωσίας....



Η έκθεση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με το αιτιολογικό ότι θα παραβλάψει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση του Κυπριακού.
Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του Κινήματος, η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι ενημερώθηκε χθες προφορικά από έναν από τους πέντε Ευρωβουλευτές – επιμελητές (Quaestors) για το συμβάν με βάση το προαναφερόμενο σκεπτικό. Διερωτήθηκε δε πώς είναι δυνατόν μια τέτοια έκθεση, τις φωτογραφίες της οποίας έχουν ήδη δει οι Ευρωβουλευτές, να βλάψει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, τη στιγμή που – όπως είπε – στις 24 Ιανουαρίου στο ΕΚ Βούλγαρος Ευρωβουλευτής της ομάδας ALTE, τουρκικής καταγωγής, ο Ιλχάν Κιουτσιούκ διοργανώνει συνέδριο με καλεσμένους μόνο Τούρκους και αντικείμενο τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου (Cyprus and energy).

Μια καλλιτεχνική έκθεση δεν μπορεί να παραβλάψει τη διαδικασία επίλυσης, θεωρεί η κ. Θεοχάρους, τη στιγμή – ανέφερε – που συνεχίζονται οι “εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων” Γιλντιρίμ, Μπουλούτ, Ερντογάν. “Αναρωτιέμαι εάν αυτές οι δηλώσεις δεν δυναμιτίζουν το κλίμα των συνομιλιών, δεν δημιουργούν κινδύνους στις συνομιλίες και μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους μια έκθεση φωτογραφίες”.

Κατά την κ. Θεοχάρους η εν εξελίξει διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν καρκινοβατεί, κανείς δεν ξέρει αν θα αποδώσει καρπούς, οι Τούρκοι αρνήθηκαν να δώσουν γραπτώς τις θέσεις τους, επιμένουν στις τέσσερις ελευθερίες και για τους Τούρκους πολίτες και “αυτά τα πράγματα μας φέρνουν χιλιόμετρα, και όχι ακτίνα, μακριά από κάποια συμφωνία”. Ανέφερε δε ότι εάν υπάρξει συμφωνία στη βάση των τουρκικών όρων, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από το ΕΚ, γιατί θα αντίκειται στο κεκτημένο και σίγουρα – όπως είπε – θα απορριφθεί από τον κυπριακό λαό γιατί θα του στερεί τις ελευθερίες του.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης μίλησε για πιθανή παραπληροφόρηση του ΕΚ σε σχέση με το τί συμβαίνει στο Κυπριακό και κάλεσε το ΥΠΕΞ, την κυβέρνηση, τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες, τον αρμόδιο Επίτροπο και τον Κύπριο Επίτροπο, Χρήστο Στυλιανίδη “να επιληφθούν της καταστάσεως και να μας πουν ποιος παραπληροφορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι είμαστε τόσο κοντά σε λύση που θα μπορούσε μια αθώα έκθεση φωτογραφίας να την επηρεάσει. Ποιος τους παραπληροφορεί ότι είναι ζήτημα ημερών να υπογραφεί η συμφωνία στο Κυπριακό”.

Με αυτή την παραπληροφόρηση, είπε, εξουδετερώνονται οι Ευρωβουλευτές γιατί εξ όσων η ίδια γνωρίζει κανείς τους δεν ισχυρίζεται ότι είμαστε σε ακτίνα λύσης ή στο παρά ένα της υπογραφής συμφωνίας.
“Δεν θα ανεχθούμε αυτή την κατάσταση, δεν θα μείνει σε αυτό το σημείο η ακύρωση της έκθεσης. Αναμένουμε και ανάλογες αντιδράσεις από τους κυβερνώντες”.

Η κ. Θεοχάρους ζήτησε γραπτώς, όπως είπε, τους λόγους ακύρωσης αυτής της έκθεσης που προγραμματιζόταν εδώ και έξι μήνες. “Φανταστείτε να μην μπορούσαμε να δείξουμε στο ΕΚ τις καταστροφές που έκανε η ISIS στην Παλμύρα για να μην διαταράξουμε την εκεχειρία στη Συρία. Είναι παραλογισμοί αυτά τα πράγματα και δεν μπορούμε να τα δεχθούμε”.

Σύμφωνα με την Ελένη Θεοχάρους είναι η πρώτη φορά που ματαιώνεται έκθεση φωτογραφίας στο ΕΚ “και μάλιστα με έναν τόσο ανόητο λόγο”.

Από την πλευρά του ο Κώστας Τσαγγαρίδης μίλησε για κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης. “Είναι απαρχή ενός σκοταδισμού και δεν μπορώ να εκφέρω τίποτε άλλο εκτός από τον αποτροπιασμό μου. Νιώθω ντροπή που η Ευρώπη των αρχών και των αξιών καταλήγει σε αυτό το σημείο, να φιμώνει την τέχνη με δικαιολογίες που δεν ευσταθούν”.
ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου