Google+ To Φανάρι : Η 9η Φεβρουαρίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Η 9η Φεβρουαρίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας

Η 9η Φεβρουαρίου ορίζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας, όπως ανακοίνωσε στην Μόνιμη Ειδική Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς του ελληνικού Κοινοβουλίου,...
ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ομογένεια Τέρενς Κουίκ. Η 9η Φεβρουαρίου συμπίπτει με την επέτειο θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

«Η γλώσσα μας αποκτά την παγκόσμια ημέρα της. Μπορεί να εμπλουτίζει καθημερινά τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη, μπορεί οι λέξεις της να είναι οι καθημερινές και βασικές στις επιστήμες, όπως η ιατρική, αλλά η Ελληνοφωνία έπρεπε να αποκτήσει τον ετήσιο επίσημο παγκόσμιο εορτασμό της. Ως ημερομηνία καθορίζεται, μετά από πρόταση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα που τιμάται η επέτειος του θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού», δήλωσε ο υφυπουργός.

Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς Πάνο Σκουρλέτη, Κώστα Γαβρόγλου και Νίκο Κοτζιά, να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό η σχετική ΚΥΑ.

Αμέσως μετά την υπογραφή της ΚΥΑ, θα συγκληθεί στις αρχές του νέου χρόνου, με πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής, με τη συμμετοχή του υπουργείου Παιδείας και βουλευτών της αντίστοιχης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Στόχος είναι να ακουστούν στη συνεδρίαση αυτή προτάσεις για δράσεις, που θα πρέπει να γίνουν στις 9 Φεβρουαρίου σε όλα τα σχολεία, αλλά και στις ομογενειακές κοινότητες και τα σχολεία σε όλες τις Ηπείρους. Αν και ο χρόνος προετοιμασίας μέχρι τον εορτασμό της Ημέρας είναι περιορισμένος, ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλά.

Στην ομιλία του εξήρε επίσης το ρόλο της ομογένειας και της Εκκλησίας στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, σημειώνοντας ότι σε πολλά κράτη η γνώση της έχει φτάσει στην έκτη και έβδομη γενιά Ελλήνων.

Υπογράμμισε επίσης με έμφαση ότι η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας στηρίχθηκε ιδιαίτερα από τους Ελληνόφωνες της Κάτω Ιταλίας.

Θυμίζουμε ότι με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού γιορτάστηκε για πρώτη φορά φέτος στη Νάπολη της Ιταλίας, στις 20 Μαΐου 2016.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του pontos-news.gr για το θέμα, με την ΚΥΑ που είναι προ των πυλών λύνεται οριστικά το θέμα του ορισμού συγκεκριμένης ημερομηνίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας. Υπογράμμισε δε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι επελέγη τελικά η ημερομηνία που συμπίπτει με την επέτειο θανάτου του εθνικού μας ποιητή.
pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου