Σε «αχαρτογράφητο γκρεμό» οδηγεί η ανηφόρα που τελειώνει (όπως λέει ο Τσίπρας)
Αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα εργασιακά παρά τη θεαματική υποχώρηση όλων των «κόκκινων» γραμμών.
Η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» περί της κόλασης που απαιτούν οι θεσμοί για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος
Αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα εργασιακά παρά τη θεαματική υποχώρηση όλων των «κόκκινων» γραμμών.
Η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» περί της κόλασης που απαιτούν οι θεσμοί για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος
Ρεπορτάζ Μάριος Ροζάκος
Εγκλωβισμένη στον λαβύρινθο των απαιτήσεων των δανειστών για σκληρές παρεμβάσεις στο εργασιακό πεδίο και για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 600.000.000 ευρώ το 2018...
παραμένει η κυβέρνηση μετά τις μαραθώνιες χθεσινές διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των πιστωτών. Επιπλέον, η πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα συνεπάγεται νέο άγριο «μαχαίρι» στις κύριες συντάξεις και μέτρα που μπορεί συνολικά να φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ (όπως έγραψε χθες η«κυριακάτικη δημοκρατία»), με αντάλλαγμα την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος.
Παρά την προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών να μεταδώσουν κλίμα αισιοδοξίας και μολονότι οι τεχνοκράτες των δανειστών κατέθεσαν χθες στην ελληνική πλευρά προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, ώστε να υπάρχει η «πυξίδα» για μια συμφωνία στα... μέτρα τους, οι ημερομηνίες-ορόσημα δεν βγαίνουν.
Η επίτευξη καταρχήν συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν από το Euro Working Group της ερχόμενης Δευτέρας 28 Νοεμβρίου ή, το αργότερο, ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αποτελεί εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο, λόγω της μεγάλης απόστασης που εξακολουθεί να χωρίζει κυβέρνηση και πιστωτές.
παραμένει η κυβέρνηση μετά τις μαραθώνιες χθεσινές διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των πιστωτών. Επιπλέον, η πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα συνεπάγεται νέο άγριο «μαχαίρι» στις κύριες συντάξεις και μέτρα που μπορεί συνολικά να φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ (όπως έγραψε χθες η
Αποχώρηση
Το εγχείρημα αυτό φαίνεται ακόμα δυσκολότερο, αν ληφθεί υπ' όψιν ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένεται να ολοκληρώσουν αύριο, Τρίτη, την παραμονή τους στην Αθήνα. Στα εργασιακά, η χθεσινή τετράωρη συνάντηση της Εφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου έληξε χωρίς πρόοδο στα μεγάλα «αγκάθια», παρά τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, το ΔΝΤ εμμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και την κατάργηση της προέγκρισής τους, εξωθώντας στην πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η οποία αναμένεται να αποτελέσει προπομπό για τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ. Πρόβλημα αποτελούν και οι απαιτήσεις των πιστωτών για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τα... όνειρα περί επαναφοράς της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων.
Στα δημοσιονομικά, οι δανειστές ενέκριναν χθες τον Προϋπολογισμό του 2017, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα οριακά μεγαλύτερο από το 1,8% του ΑΕΠ, έναντι μνημονιακού στόχου για 1,75%.
Οι διαφωνίες για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (760.000.000 ευρώ) γεφυρώθηκαν, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών έγινε δεκτό και το κονδύλι ύψους 300.000.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων σε υγεία και παιδεία. Ωστόσο, ως αργά χθες το βράδυ οι πιστωτές επέμεναν ότι υπάρχει «τρύπα» 600.000.000 ευρώ το 2018.
Σόιμπλε σε Κομισιόν: Περικοπές και όχι αύξηση δαπανών
«Οι περαιτέρω περικοπές και όχι η αύξηση των δαπανών είναι η εγγύηση για να σταθεροποιηθεί μόνιμα η ευρωζώνη» αναφέρει σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας «Die Welt».
Oι προτάσεις της Κομισιόν για αύξηση των δαπανών για επενδύσεις «δεν είναι πειστικές. Η ευρωζώνη συνολικά έχει ελλείμματα και τα χρέη της σταθεροποιούνται σε υψηλό επίπεδο» γράφει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Η παρούσα διαδικασία και η ατζέντα αντανακλούν λάθος προτεραιότητες» σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ο οποίος επικρίνει την Επιτροπή ότι οι συστάσεις της αποσπούν την προσοχή από «την αναγκαιότητα να επικεντρωθούμε σε βιώσιμα επίπεδα χρέους και αναπτυξιακές στρατηγικές σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει ακόμα ότι είναι «αντιπαραγωγικό» να θεωρούνται οι δαπάνες του προϋπολογισμού της ευρωζώνης, συνολικά, κοινή αξία, πριν καν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις μεγάλες προκλήσεις. Στο μεταξύ, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο 26ο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο της Φρανκφούρτης, είχε δηλώσει ότι οι Ελληνες «ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Εχουν, σε σχέση με το ΑΕΠ τους, σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις από ό,τι, για παράδειγμα, οι Γερμανοί πολίτες».
Πρόσθεσε δε ότι «αυτό το επίπεδο ζωής δεν θα μπορούσε να το εξασφαλίσει η Ελλάδα με τις δικές της δυνάμεις στο ορατό μέλλον».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου