Google+ To Φανάρι : Οι Άρπυιες και ο Φινέας...

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Οι Άρπυιες και ο Φινέας...

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Φινέας, νυμφεύθηκε την Κλεοπάτρα, θυγατέρα του Βορέα και έτσι έγινε βασιλέας της Θράκης.
 Ο Φινέας όμως αφού απέκτησε γιους μαζί της την παράτησε και έλαβε δεύτερη σύζυγο. Τότε η Κλεοπάτρα, θυμωμένη και απογοητευμένη, έστρεψε εναντίον του τους γιούς του και ο Φινέας τους τύφλωσε.....
Επενέβη ο Βορέας, πατέρας της Κλεοπάτρας που συνέλαβε τον Φινέα και του επέβαλε παρόμοια τιμωρία και τον εξόρισε στην Σαλμυδησσό. (1η εκδοχή. Στην 2η εκδοχή τον τύφλωσε ο Δίας επειδή απεκάλυπτε τις προθέσεις του στους ανθρώπους.) Οι θεοί έστειλαν τις Άρπυιες που ήταν γυναίκες με φτερά πουλιών, να βασανίζουν τον Φινέα, τον γέρο βασιλιά της Θράκης, που εκτὀς από την τύφλωση, είχε καταδικαστεί να μην μπορεί να φάει τίποτα.

     Όταν οι Αργοναύτες έφτασαν στον Βόσπορο, έψαξαν να βρουν τον Φινέα για να μάθουν για την πορεία του ταξιδιού τους. Τον βρήκαν σε άθλια κατάσταση, γερασμένο και μισοπεθαμένο από την πείνα, γιατί μόλις καθόταν να φάει, έρχονταν οι Άρπυιες και του άρπαζαν το φαγητό του. Το λίγο που του άφηναν, ίσα ίσα για να ζει και να βασανίζεται, το βρόμιζαν ρίχνοντας του μια φριχτή μυρωδιά, που δεν μπορούσε κανείς να την αντέξει.
     Ο Φινέας υπόσχεται να αποκαλύψει στους Αργοναύτες όσα θέλουν να μάθουν για το ταξίδι τους, αρκεί να τον γλιτώσουν από τις Άρπυιες. Τους λέει μάλιστα ότι είναι γραμμένο από τη μοίρα, τις Άρπυιες να τις διώξουν τα παιδιά του Βορέα — οι Βορεάδες — ο Ζήτης και ο Κάλαϊς, που ήταν μαζί τους στην Αργοναυτική Εκστρατεία και ήταν αδέλφια της γυναίκας του Φινέα, της Κλεοπάτρας.
     Οι Αργοναύτες συμφωνούν και βάζουν στον Φινέα να φάει. Αμέσως εμφανίζονται οι Άρπυιες και τότε οι γιοι του Βορέα ορμούν και τις κυνηγούν πάνω από τη θάλασσα ως τις Πλωτές νήσους, που αργότερα ονομάστηκαν Στροφάδες. Εκεί θα τις σκότωναν, αν δεν επενέβαιναν ο Ερμής ή η Ίρις, που υπόσχονται ότι ο Φινέας θα γλιτώσει από το βάσανο, ενώ οι Άρπυιες θα πάνε να κρυφτούν σ’ ένα σπήλαιο της Κρήτης. Μόνο μεταγενέστερες πηγές μάς δίνουν ως λύση της σύγκρουσης το φόνο των Αρπυιών ή παρουσιάζουν τις Άρπυιες να παρασύρουν τους Βορεάδες στο θάνατο.
***

Στην εικόνα βλέπουμε τις Άρπυιες επί το έργον. Υδρία του Ζωγράφου του Κλεοφράδη, 480 π.Χ., J.P. Getty Museum. Πηγή: http://www.lifo.gr
Οι πληροφορίες από –> http://theseus-aegean.blogspot.gr/2013/11/blog-post_24.html
και http://www.livepedia.gr/index.php/Φινεύς

Σύντομος σύνδεσμος (Πηγή) -shortlink- άρθρου: http://wp.me/p4otm4-9I

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου