Google+ To Φανάρι : ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ!

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ!

Εκρήξεις στην κυβέρνηση! Κάθε ημέρα και χειρότερα
Καρατομήθηκε η γεν. γραμματέας Κοινοτικών Πόρων επειδή κατηγόρησε την αν. υπουργό Εργασίας για «κακοδιαχείρηση και περίεργες αναθέσεις»
Σάλος από την αλαζονεία του διοικητή του ΟΑΕΕ: «Οποιος δεν μπορεί να καταβάλλει εισφορές και φόρους να πάει στη Βουλγαρία»
Σάλο έχει προκαλέσει η απίστευτη δήλωση που φέρεται ότι έκανε ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) Δημήτρης Τσακίρης ότι ....
όποιος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και την υπέρογκη φορολογία ας πάρει την οικογένειά του και ας πάει στη Βουλγαρία!

Η επίμαχη τοποθέτηση λέγεται ότι έγινε την περασμένη εβδομάδα σε ημερίδα του ΟΑΕΕ στη Φλώρινα με θέμα τις επικείμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα ανέρχονται στο 20% του φορολογητέου εισοδήματος. Απαντώντας σε ερώτηση ασφαλισμένου πώς από την 1η Ιανουαρίου, με τις νέες ασφαλιστικές αλλά και τις φορολογικές επιβαρύνσεις, οι ασφαλισμένοι θα έχουν κίνητρο για εργασία, δεδομένου ότι καλούνται να πληρώσουν συνολικά το 80% του εισοδήματός τους στο κράτος, ο κ. Τσακίρης φέρεται ότι είπε πως όποιος αδυνατεί να καταβάλει εισφορές σε συνδυασμό με την υπέρογκη φορολογία, και το θεωρεί πατριωτικό, ας πάρει την οικογένειά του και ας πάει στη Βουλγαρία.

Οργή
Το σχόλιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων, οι οποίοι είχαν νωρίτερα καταστήσει σαφές στον διοικητή του ΟΑΕΕ ότι μάχονται με νύχια και με δόντια για να κρατήσουν ζωντανές τις μικρές επιχειρήσεις τους, την ώρα που ήδη 40% των μελών του Επιμελητηρίου Φλώρινας έχει βάλει λουκέτο.

Επιχειρώντας να αμβλύνει τις σε βάρος του εντυπώσεις, ο κ. Τσακίρης έκανε αρχικά λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεών του και στη συνέχεια τις διέψευσε. Στην πρώτη αντίδρασή του υποστήριξε ότι στόχος του ήταν να δείξει ότι η ευρηματικότητα των Ελλήνων δεν θα πρέπει να εξαντλείται σε τρόπους εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής, αλλά να διοχετεύεται προς όφελος της ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας.

Διάψευση
Ερωτηθείς εκ νέου χθες για το θέμα, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, διέψευσε ότι είπε την επίμαχη φράση και είπε ότι η μεταφορά έδρας στη Βουλγαρία μνημονεύθηκε από το ακροατήριο και πως πρόκειται για επικίνδυνη πρακτική, που ελλοχεύει τον κίνδυνο να μην μπορούν να πάρουν σύνταξη από την Ελλάδα όσοι επιλέγουν να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στη γειτονική χώρα.

Ο ΟΑΕΕ βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς οι εισφορές μετά βίας καλύπτουν το 50% των αναγκών για συντάξεις. Σε σύνολο 710.000 ασφαλισμένων η εισφοροδιαφυγή φθάνει σήμερα το 43% των ενεργών ασφαλισμένων, ενώ το 2008 σε σύνολο 850.000 ασφαλισμένων διαμορφωνόταν στο 29%.

Ο εργατολόγος- αρθρογράφος της «Αυγής»
Εργατολόγος, με εμπειρία στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (μέλος Ο.Μ. Δικηγόρων Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Τσακίρης γεννήθηκε το 1952 στη Θεσπρωτία. Εκτός από συνάδελφος, είναι και φίλος του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου. Εχει αρθρογραφήσει στην «Αυγή» για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέλαβε τα ηνία του ΟΑΕΕ στις 3 Νοεμβρίου 2015. Είναι άνθρωπος ήπιων τόνων και έχει επανειλημμένα παραδεχθεί ότι η δεινή οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ δυσκολεύει το έργο του. Την ημέρα που εγκρίθηκε η ανάληψη των καθηκόντων του από τη Βουλή, με τις θετικές ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ., είχε προκαλέσει αίσθηση λέγοντας στον βουλευτή της Ν.Δ., Χρήστο Σταϊκούρα, που τον είχε κατηγορήσει για «φτωχό βιογραφικό μόλις 11 γραμμών»: «Τα πολυσέλιδα βιογραφικά δεν έσωσαν τα Ταμεία».

Αντιδράσεις των κομμάτων για την (άστοχη) δήλωση
Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση του διοικητή του ΟΑΕΕ Δημήτρη Τσακίρη «όποιος δεν μπορεί να πληρώνει εισφορές να πάει στη Βουλγαρία».
Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η υπεύθυνη Ανάπτυξης Αννα Ασημακοπούλου σχολίασε: «Η κυβέρνηση με την πολιτική της καταστρέφει τους ελεύθερους επαγγελματίες και με τις δηλώσεις της περιπαίζει τον πόνο τους». Και πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσακίρης παραμένει σύμβολο της υποκρισίας της κυβέρνησης και διαρκής υπόμνηση του πού θέλουν να οδηγήσουν τους Ελληνες πολίτες», ζητώντας την αποπομπή του.

Υπέρογκες αυξήσεις
Με το ίδιο αίτημα κατέληξε στη δήλωσή της και η Εύη Χριστοφιλοπούλου εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Δεν φτάνει που εξοντώνουν επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες με υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τους εκβιάζουν κι από πάνω. Είναι σαφές ότι δεν ενδιαφέρονται για το επιχειρείν, στόχος τους είναι η κοινωνική ισοπέδωση και η μαδουροποίηση της χώρας» τόνισε.

Για εξοντωτική φορολογική πολιτική και υπέρογκη αύξηση των εισφορών «που έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της Βουλγαρίας περισσότερο από την ίδια τη βουλγαρική κυβέρνηση» έκανε λόγο το Ποτάμι, ενώ ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι «η προτροπή του διοικητή του ΟΑΕΕ αποτυπώνει με τα μελανότερα χρώματα τον διωγμό των μικρομεσαίων που έχει εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Η δήλωση του διοικητή του ΟΑΕΕ προκάλεσε και την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Μανιού, ο οποίος δήλωσε: «Ας πάει αυτός στη Βουλγαρία να κάνει τον διοικητή. Η απάντηση δεν είναι αυτή. Η απάντηση είναι "κάτσε κάτω να το συζητήσουμε"».

Η γ.γ. Κοινοτικών Πόρων καρατομήθηκε μετά τις καταγγελίες για ατασθαλίες
Την παραίτησή της υπέβαλε η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας Δήμητρα Χαλικιά μετά τις βαρύτατες καταγγελίες που διατύπωσε κατά της πολιτικής προϊσταμένης της Ράνιας Αντωνοπούλου.

Η κυρία Χαλικιά συγκρούστηκε με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας αποστέλλοντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιστολή στην οποία κατηγορούσε την κυρία Αντωνοπούλου για συκοφαντία, προσωπική ιδιοτέλεια, κακές επιλογές στη διαχείριση κοινοτικών πόρων και πολιτικές που πριμοδοτούν συγκεκριμένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ). Η επίμαχη επιστολή δημοσιεύθηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα και, μεταξύ άλλων, καταλόγιζε στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας ότι επιχειρεί να μοιράσει πολλές χιλιάδες ευρώ σε κοινωνικούς εταίρους με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας, δηλαδή με απευθείας αναθέσεις. Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, αυτά συνέβησαν ενώ η ίδια αντιστάθηκε στις κακές επιλογές διαχείρισης δημόσιου χρήματος.

Η κυρία Αντωνοπούλου αντέδρασε εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία δεν αναφέρεται προσωπικά στην κυρία Χαλικιά, αλλά κάνει λόγο για τροφοδότηση με ανυπόστατες, ψευδείς ή ανακριβείς πληροφορίες. Για το θέμα της αυτεπιστασίας τονίζει ότι δεν σημαίνει απευθείας ανάθεση, ότι αποτελεί εναλλακτική δυνατότητα που παρέχεται από τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και το διαχειριστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ και ότι έχει την έγκριση της αρμόδιας για την κανονικότητα και επιλεξιμότητα των δράσεων Διαχειριστικής Αρχής, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο.

Ως προς την κατηγορία περί πριμοδότησης μεγάλων ΚΕΚ, τη στιγμή που η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να χτυπήσει τη διαπλοκή στη συγκεκριμένη αγορά, η κυρία Αντωνοπούλου αντέτεινε ότι θα τεθούν νέοι κανόνες σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, όχι για να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση τα όποια συμφέροντα αλλά για να θέσει πλαίσιο ορθής λειτουργίας. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό ότι η επαγγελματική κατάρτιση των ανέργων και η αναβάθμιση των προσόντων τους δεν θα συνεχίσει να λειτουργεί με όρους σούπερ μάρκετ, με παρελκυστικές «προσφορές» μέσω νόμιμων, αλλά αγοραίων, πρακτικών.

Επιστολή με βέλη
Η απερχόμενη γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας εξαπολύει στην επιστολή της βέλη κατά της κυρίας Αντωνοπούλου και για το θέμα του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους, υποστηρίζοντας ότι η διαρροή πληροφοριών για πιθανή αναβολή του προγράμματος λόγω ενστάσεων από το ΑΣΕΠ οφείλεται σε προσωπική ιδιοτέλεια της αναπληρώτριας υπουργού. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες ότι το ΑΣΕΠ κρίνει αντισυνταγματικά κάποια κριτήρια μοριοδότησης ανέργων, με αποτέλεσμα να μην ξεκινήσει το πρόγραμμα. Μάλιστα, αναρτήθηκε για λίγα λεπτά και δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αμέσως μετά «εξαφανίστηκε». Οι εν λόγω πληροφορίες διαψεύστηκαν από το υπουργείο Εργασίας, όμως η κυρία Χαλικιά «παραπονιέται» στον πρωθυπουργό ότι η κυρία Αντωνοπούλου τη συκοφαντεί.

Η υποψήφια με τη  ΔΗΜ.ΑΡ.
Πρώην στέλεχος και υποψήφια βουλευτής Πιερίας της ΔΗΜ.ΑΡ., η κυρία Χαλικιά είχε παραμείνει στο κόμμα ακόμα και μετά την αποχώρηση του συζύγου της Στέφανου Μπαγεώργου, ο οποίος είχε ιδρύσει την Αριστερή Προοπτική με τον νυν γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη.

Η τοποθέτηση της κυρίας Χαλικιά στη θέση της γενικής γραμματέως Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της πολιτικής της προέλευσής της. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) επί τρικομματικής κυβέρνησης και παρέμεινε στη θέση αυτή ακόμα και μετά την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου