Google+ To Φανάρι : «Μένος με τα Αρχαία ο Φίλης»

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

«Μένος με τα Αρχαία ο Φίλης»

Αναπληρωτές φιλόλογοι κατά του υπ. Παιδείας  και της ομάδας των 56 πανεπιστημιακών
Σκληρή κριτική στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ασκεί με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΠΑΣΑΦ) σχετικά με τους χειρισμούς του όσον αφορά το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, το οποίο, βάσει του υπουργικού σχεδιασμού για το νέο γυμνάσιο, τίθεται στο περιθώριο....
Οι αναπληρωτές φιλόλογοι, απευθυνόμενοι ευθέως στον υπουργό, διερωτώνται γιατί επιδεικνύει «τέτοιο μένος για το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας». Όπως σημειώνουν, «από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο κ. Φίλης, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αριστεράς και της προόδου, έχει ξεκινήσει ένας απηνής διωγμός των Αρχαίων Ελληνικών και γενικά των ανθρωπιστικών γραμμάτων».

Απαξιώνει
Τα μέλη της ΠΑΣΑΦ, απαριθμώντας τις περιπτώσεις που το υπουργείο απαξιώνει τα μαθήματα του γνωστικού αντικειμένου τους, και ιδίως τα Αρχαία, τονίζουν ότι από το πρόγραμμα σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «αφαιρέθηκαν ο "Επιτάφιος" και μία ώρα από τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας στη Γ' Λυκείου, δύο ώρες Λατινικών από τη Β' Λυκείου, μία ώρα Ιστορίας στη Γ' Γυμνασίου, δύο ώρες Αρχαίων Ελληνικών στις Β' και Γ' Γυμνασίου -οι οποίες δήθεν θα δίνονταν στη Νέα Ελληνική Γλώσσα, αντιστοίχως- και τώρα με έναν "φετφά" καταργούνται οι εξετάσεις του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας από το Γυμνάσιο».

«Ατεκμηρίωτη»
Στρέφοντας τα βέλη της και κατά της ομάδας των 56 πανεπιστημιακών, που κλήθηκαν από τον κ. Φίλη να προχωρήσουν σε προτάσεις για αλλαγές στην Παιδεία, η ΠΑΣΑΦ χαρακτηρίζει την πρότασή τους «ατεκμηρίωτη», ενώ υπογραμμίζει ότι στην πλειονότητά τους ανήκουν σε ειδικότητες άσχετες με τα Κλασικά Γράμματα. Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, στις προτάσεις των «56» περιλαμβάνονταν η κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων στο γυμνάσιο από το πρωτότυπο κείμενο, με το σκεπτικό ότι δεν «καλλιεργείται επαρκώς η νέα ελληνική γλώσσα με το ισχύον ωρολόγιο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα νοθεύεται το γλωσσικό αίσθημα των παιδιών, που κάνουν διαρκώς αυθαίρετες αναγωγές και συγκρίσεις με την αρχαία, και μάλιστα με την αττική γλώσσα, που είναι τόσο απομακρυσμένη από τη σύγχρονη γλώσσα»!

Επιπλέον, στην ανακοίνωση της ΠΑΣΑΦ επισημαίνεται ότι το υπουργείο αγνόησε παντελώς τις διαφορετικές προτάσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ), έγκριτων ακαδημαϊκών, αλλά και του διαδικτυακού ψηφίσματος (στην ιστοσελίδα www.avaaz.org), που υπεγράφη από 50.000 πολίτες και με το οποίο ζητείται η διατήρηση των Αρχαίων Ελληνικών ως υποχρεωτικού μαθήματος.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου