Google+ To Φανάρι : ΟΑΣΘ: «Χειρόφρενο» μέχρι το τέλος!

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΑΣΘ: «Χειρόφρενο» μέχρι το τέλος!

Χωρίς λεωφορεία για έντεκα μέρες! 
Νέο κυκλοφοριακό χάος από τη χθεσινή πορεία εργαζομένων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Αριστείδης Μάτιος
Σε ρυθμούς... ΟΑΣΘ συνεχίζει να ζει η Θεσσαλονίκη! Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του οργανισμού πραγματοποίησαν χθες το πρωί περίπου 1.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και δέκα ημέρες, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τριών μηνών....
Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολίτες παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, καθώς σήμερα είναι η ενδέκατη ημέρα της επίσχεσης, γεγονός που έχει δημιουργήσει απίστευτο κυκλοφοριακό χάος.
Στο επίκεντρο των συνθημάτων των εργαζομένων βρέθηκαν χθες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Σπίρτζη, εξηγήσου ή παραιτήσου», «Ενα ελικόπτερο για κάθε υπουργό και για τον Χρήστο ένα αστικό», «Πρώτη φορά Αριστερά, η πόλη χωρίς αστικά», «Μπουτάρη, πεινάς, το λίπος μας θα φας» και «Δώστε στον Μπουτάρη το λίπος που γουστάρει» ήταν κάποια από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Αμετακίνητοι
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αμετακίνητοι όσον αφορά τη συνέχεια της επίσχεσης εργασίας, μέχρι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Ο πρόεδρος των εργαζομένων Δημήτρης Τσερμενίδης επισήμανε: «Πλέον δεν υπάρχει επιστροφή. Θα μείνουμε στον δρόμο για όσο καιρό χρειαστεί, μέχρι να μας καταβάλουν τα δεδουλευμένα τριών μηνών».

Τις επόμενες ημέρες πάντως αναμένονται εξελίξεις, μετά την κίνηση καλής θέλησης της διοίκησης του ΟΑΣΘ. Ο πρόεδρός της Χρήστος Στεφανίδης απέστειλε πρόταση τις προηγούμενες μέρες στον Χρήστο Σπίρτζη, που αφορά τον σχεδιασμό ενός πλάνου οριστικής τακτοποίησης υποχρεώσεων, με στόχο τη θεσμοθέτηση από 1ης Ιανουαρίου του 2017 νέας τιμολογιακής πολιτικής και αναδιάταξης των δρομολογίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει νέα σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να τεθεί εκ νέου το ζήτημα επί τάπητος.

Εκτακτη σύσκεψη υπό τον Μπουτάρη
Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος, εκπροσώπων των επιμελητηρίων και άλλων φορέων έχει συγκαλέσει για σήμερα στις 2 το μεσημέρι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του ΟΑΣΘ.
Εδώ και έντεκα ημέρες η Θεσσαλονίκη έχει μείνει χωρίς αστική συγκοινωνία, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Η αγορά
Η κατάσταση στην πόλη είναι κάτι περισσότερο από τραγική, καθώς οι Θεσσαλονικείς στερούνται το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς που υπάρχει, ενώ η αγορά πλέον θυμίζει έρημο τοπίο.
«Πρέπει να βρεθεί μια λύση σύντομα, γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κάλεσα όλους του δημάρχους, τα επιμελητήρια αλλά και τον Εργατικό Κέντρο, για να βρούμε μια λύση. Πρότεινα μάλιστα στους εργαζομένους του ΟΑΣΘ να σταματήσουν την επίσχεση και να κάνουν στάσεις εργασίας για να μπορούν και οι άλλοι εργαζόμενοι να πάνε στις δουλειές τους» είπε στη «δημοκρατία» ο κ. Μπουτάρης.

Απειλεί τώρα με μηνύσεις ο Απ. Τζιτζικώστας
Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απειλεί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αν δεν αποκατασταθούν άμεσα οι αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες στο ραδιόφωνο Πρακτορείο FM, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε να βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους και να κάνουν ένα βήμα πίσω οι εμπλεκόμενοι φορείς, για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών, που συνεχίζεται επί 10 μέρες, παραλύοντας όλο τον νομό, ενώ το μεσημέρι, μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο, προανήγγειλε ότι, αν σήμερα δεν κυκλοφορήσουν λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, θα προσφύγει -μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη- στη Δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ, άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστο Σπίρτζη στην Αθήνα ζητούν με κοινή επιστολή τους πέντε βουλευτές Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Είχε προηγηθεί συνάντηση βουλευτών της Ν.Δ. με το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, που έγινε προχθές, και με τη διοίκηση του οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Νίκος Οικονόμου
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου