Google+ To Φανάρι : «Σκούπα» σε τρεις (!) καταλήψεις!

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

«Σκούπα» σε τρεις (!) καταλήψεις!

Η ΕΛ.ΑΣ. εκκένωσε κτίρια (όπου διέμεναν πρόσφυγες) χθες στη Θεσσαλονίκη και συνέλαβε «αλληλέγγυους»
σ.σ. Με τις ατελείωτες και χρόνιες καταλήψεις στην Αθήνα τι θα γίνει;
Θάνος Χερχελετζής
Με το πρώτο φως της ημέρας και υπό πλήρη μυστικότητα, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη έδρασαν ταυτόχρονα χθες σε τρία σημεία της πόλης: σε πολυκατοικία στην οδό...
Καρόλου Ντηλ 34, στο Μανδαλίδειο Μέγαρο στη συμβολή της οδού Βογατσικού με τη λεωφόρο Νίκης και στο πρώην Ορφανοτροφείο «Μ. Αλέξανδρος» στην οδό Γ. Λαμπράκη στην Τούμπα. Πάνοπλοι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στα τρία κτίρια τα οποία είχαν καταλάβει αντιεξουσιαστές, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, με σκοπό να τα εκκενώσουν.

Εφαρμόζοντας με «χειρουργικές» κινήσεις το σχέδιο εκκένωσης του πρώην ορφανοτροφείου, οι δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στο κτίριο αιφνιδιάζοντας αντιεξουσιαστές, Ελληνες και ξένους αλληλέγγυους, αλλά και πρόσφυγες, που την ώρα εκείνη κοιμούνταν στο οίκημα. Τους σήκωσαν, τους οδήγησαν στις αστυνομικές κλούβες και τους μετέφεραν στο αστυνομικό μέγαρο.

Τους αστυνομικούς «συνόδευαν» σκαπτικά μηχανήματα και μπουλντόζες, που άρχισαν να κατεδαφίζουν το παλιό ορφανοτροφείο. Νωρίτερα, αντιεξουσιαστές παρέλαβαν φάρμακα, είδη ένδυσης και σίτισης, που είχαν αποθηκεύσει εκεί με σκοπό να διαθέσουν σε πρόσφυγες.
Το οικόπεδο του πρώην ορφανοτροφείου ανήκει στο υπουργείο Υγείας και παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, που σχεδιάζει να χτίσει εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων ατόμων.



Πολεμικό ήταν το κλίμα, την ίδια ώρα, στην παραλία Θεσσαλονίκης. Κλούβες των ΜΑΤ στάθμευσαν έξω από το Μανδαλίδειο Μέγαρο που ανήκει στο ΑΠΘ. Πάνοπλοι αστυνομικοί μπήκαν στο κτίριο και έβγαλαν έξω μικρό αριθμό προσφύγων που φιλοξενούνταν εκεί, αλλά και αντιεξουσιαστές.

Στην πολυκατοικία της οδού Καρόλου Ντηλ, που ανήκει σε ιδιώτη και στην οποία έγινε κατάληψη την περασμένη Παρασκευή, οι αστυνομικοί έκαναν και χρήση χημικών, προσπαθώντας να προσάγουν αλληλέγγυους, οι οποίοι κατέφυγαν στην ταράτσα. Από το κτίριο βγήκαν τουλάχιστον 65 άτομα.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων προσήχθησαν συνολικά 107 άτομα και κατά την προανάκριση οι 75 συνελήφθησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι αλλοδαποί αλληλέγγυοι. Από τις 5 το απόγευμα και μετά οδηγούνταν κατά ομάδες στην εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης. Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και σήμερα αναμένεται να δικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.


Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης με αφορμή τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. κατηγόρησε την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «θέλοντας να δείξει καλό πρόσωπο στη ρητορική των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης, οδηγείται σε δρόμους φασιστικής λογικής, αντίληψης και πρακτικής».

Αντιεξουσιαστές κατέλαβαν χθες γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Σαφή πολιτική διαφοροποίηση με την κυβέρνηση και ανοχή προς τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών της πόλης επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις πρωινές αστυνομικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Αυτό προκύπτει από τη σύντομη αλλά ιδιαίτερα περιεκτική ανακοίνωση του κόμματος.

«Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη μάς βρίσκει αντίθετους. Η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση που μοιράστηκε μέσω του γραφείου Τύπου του κόμματος. Σε αυτό το κλίμα κινήθηκαν και οι κατ' ιδίαν απόψεις όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με μια ασυνήθιστη για τον χώρο ομοφωνία. Και όλα αυτά ενώ τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης πήραν από το πρωί κυριολεκτικά φωτιά, καθώς στις 10.30 εισέβαλαν περίπου 40 αντιεξουσιαστές, αιφνιδιάζοντας τα λίγα τοπικά στελέχη που βρίσκονταν εκεί.

«Ηρθαμε για να διαμαρτυρηθούμε για τα τα πογκρόμ της κυβέρνησης στους κατειλημμένους χώρους στέγης προσφύγων - μεταναστών» ήταν τα πρώτα λόγια των αντιεξουσιαστών, που ζητούσαν να απελευθερωθούν οι πρόσφυγες που είχαν συλληφθεί και να διασφαλισθεί ο εξοπλισμός ένδυσης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που βρέθηκε στα τρία κτίρια.

Με τους συριζαίους που ήταν εκεί υπήρξαν στιγμές έντασης και διαφωνίες, ενώ οι καταληψίες, οι οποίοι παρέμεναν στα γραφεία μέχρι χθες αργά το βράδυ, κρέμασαν στην πρόσοψη του κτιρίου ένα πανό.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου