Google+ To Φανάρι : Εντρομοι αλλάζουν πάλι τον ΕΝΦΙΑ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Εντρομοι αλλάζουν πάλι τον ΕΝΦΙΑ


Στέλιος Κράλογλου
Τρεις γκάφες με τον ΕΝΦΙΑ σπεύδει να διορθώσει το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα η εκκαθάριση του φόρου να μεταφέρεται από τα τέλη Ιουλίου στα τέλη Αυγούστου!

Πρώτον, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ...
εξαιρέσει από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια, τους αγρούς, τους βοσκοτόπους και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων. Δεύτερον, μεταθέτει την προθεσμία καταβολής της πρώτης (από τις πέντε δόσεις του φόρου) στο τέλος Σεπτεμβρίου, αντί για το τέλος Αυγούστου. Τρίτον, εξαιρεί το εισόδημα από τόκους από τα υπόλοιπα εισοδήματα που προσμετρώνται για τις εκπτώσεις του φόρου. Παραμένει, όμως, η μεγάλη αδικία να προσμετρώνται τα έκτακτα εισοδήματα από αποζημιώσεις, ενισχύσεις και επιδόματα, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να χάνουν τις εκπτώσεις και να καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου!

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών αντιλήφθηκε την τελευταία στιγμή ότι τα ποσά του συνολικού ΕΝΦΙΑ που θα προέκυπταν φέτος για πάνω 700.000 φορολογουμένους θα ήταν εξωπραγματικά, εάν εφαρμόζονταν οι διατάξεις για την υπαγωγή στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και των εκτάσεων γης εκτός σχεδίου που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα (σε μερικούς έβγαινε και φόρος εκατομμυρίων ευρώ).
Η διαπίστωση ότι θα προέκυπταν εξωπραγματικοί φόροι οφειλόταν στο γεγονός ότι τα στοιχεία που είχαν καταχωριστεί στο Ε9 δεν ήταν επαρκή για να υπολογιστεί ορθά και με ακρίβεια η φορολογητέα αξία των εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεων γης. Επιπλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αναγκάζονταν για πολλές περιοχές της χώρας να χρησιμοποιήσουν και αυθαίρετες τιμές, προερχόμενες από τα περίφημα «συγκριτικά στοιχεία» τα οποία είχαν στη διάθεσή τους οι ΔΟΥ για να προσδιορίζουν τις φορολογητέες αξίες σε συμβόλαια μεταβιβάσεων εκτάσεων γης, προκειμένου να εισπράττουν φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

Απόσυρση διάταξης

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει απόσυρση της διάταξης που προβλέπει απώλεια των εκπτώσεων ή της πλήρους απαλλαγής από τον φόρο ακινήτων για όσους έχουν τόκους καταθέσεων υψηλότερους των 300 ευρώ τον χρόνο.

Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να μεταθέσει έναν μήνα αργότερα την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να αποφύγει τυχόν άλλα λάθη στα οποία θα είχαν υποπέσει οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ, αν πιέζονταν να εκδώσουν τα εκκαθαριστικά εντός των επομένων πέντε ημερών, έως το τέλος Ιουλίου. Ετσι, με βάση το νεότερο χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2016 θα εκδοθούν τον Αύγουστο, αλλά η περίοδος εξόφλησης του φόρου θα έχει και πάλι διάρκεια πέντε μηνών. Δηλαδή, ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα μπορεί να αποπληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις - η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου του 2017, και όχι Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2016, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου