Google+ To Φανάρι : "Πύρινη λαίλαπα" κατακαίει την Κύπρο - Νεκρός και δεύτερος δασοπυροσβέστης

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

"Πύρινη λαίλαπα" κατακαίει την Κύπρο - Νεκρός και δεύτερος δασοπυροσβέστης

Μαίνεται η πυρκαγιά σε τρία μέτωπα - Εχουν αποτεφρωθεί περίπου 15.000 στρέμματα πευκοδάσους - Γάλλοι, Ιταλοί στέλνουν αεροπλάνα - Αναστασιάδης: Τραγική η κατάσταση
Δύσκολες ώρες για τρίτο 24ωρο ζει η Κύπρος καθώς η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε κοντά στα χωριά Σπήλια, Καννάβια και Αγία Ειρήνη και μαίνεται ακόμα, κόστισε τη ζωή σε δύο πυροσβέστες.....

Οπως έγινε σήμερα γνωστό, απεβίωσε και ο δεύτερος δασοπυροσβέστης που τραυματίστηκε χθες στο ατύχημα που σκοτώθηκε ο 49χρονος συνάδελφός του Ανδρέας Σοφοκλέους. Πρόκειται για τον 44χρονο Μάριο Αριστοτέλους.

Ο δασοπυροσβέστης που σκοτώθηκε την Κυριακή ήταν ο Ανδρέας Σοφοκλέους, πατέρας πέντε ανήλικων παιδιών. Επέβαινε σε πυροσβεστικό όχημα το οποίο ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό βάθους 30 μέτρων. Ο Σοφοκλέους καθόταν στο πίσω κάθισμα χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας και εκτοξεύθηκε εκτός του οχήματος με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι. Οι άλλοι δύο συνάδελφοί του τραυματίστηκαν, με τον Μάριο Αριστοτέλους να χάνει τελικά σήμερα τη μάχη για τη ζωή.
Παράλληλα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν και δύο τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας σε σοβαρή κατάσταση. Καμένη γη αφήνει πίσω της η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που μαίνεται από την Κυριακή στην περιοχή Σολέας, ενώ πρόκειται και για τεράστια οικολογική καταστροφή αφού υπολογίζεται ότι έχουν καεί μέχρι στιγμής 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

Σε τρία μέτωπα, κοντά στα Σπήλια, τα Καννάβια και την Αγία Ειρήνη μαίνεται ακόμη η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης. Το απόγευμα τρεις δασοπυροσβέστες τραυματίστηκαν από ανατροπή του οχήματός τους, ενώ οι κάτοικοι των χωριών στην περιοχή είναι σε επιφυλακή, ούτως ώστε να απομακρυνθούν εάν χρειαστεί.
Τα μέτωπα είναι πολλά και το έργο της πυρόσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο εξαιτίας και των ανέμων, που πνέουν στην περιοχή, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς, ακόμα και σε περιοχές που ο κίνδυνος θεωρούνταν ότι είχε παρέλθει.

Μετά τις τελευταίες ρίψεις νερού (σ.σ. λίγο πριν τις 20:30 το βράδυ της Δευτέρας), αποχώρησαν από την επιχείρηση τα εναέρια μέσα τα οποία θα απογειωθούν εκ νέου αύριο το πρωί με το πρώτο πρωινό φως.

Το απόγευμα έφτασαν στην Κύπρο από την Ελλάδα δύο ελικόπτερα σούπερ πούμα, επιπρόσθετα από τα καναντέρ, τα οποία επιχειρούν μαζί με όλα τα πτητικά μέσα που η ΚΔ έχει στη διάθεσή της. Τα πτητικά μέσα, σύμφωνα με τον κ. Τσιντίδη, μπορούν να επιχειρούν μέχρι τη δύση του ήλιου.
Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν επίσης άνδρες από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, τα κοινοτικά συμβούλια και εθελοντές.

Παράλληλα, τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Σπήλια, Αγία Ειρήνη, Κούρδαλι και Καννάβια. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα της Κύπρου ενώ στην προσπάθεια συμβάλουν πτητικά μέσα από την Ελλάδα και το Ισραήλ. Στη μάχη για την κατάσβεση, έχουν ριχτεί και εκατοντάδες εθελοντές.
πηγές: newsit.com.cy, sigmalive.com  protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου