Google+ To Φανάρι : Προθεσμία στο καρτέλ των εργολάβων!

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Προθεσμία στο καρτέλ των εργολάβων!

Δίμηνη παράταση πήραν οι τεχνικές από τη  Επιτροπή Ανταγωνισμού για να προετοιμάσουν τα υπομνήματά τους
 Φώτης Κόλλιας
Δίμηνη παράταση έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τεχνικές εταιρίες που φέρονται ότι εμπλέκονται στο γνωστό «καρτέλ των δημόσιων έργων», ώστε να προετοιμάσουν τα υπομνήματα που θα καταθέσουν για να αντικρούσουν τη σχετική εισήγηση...
επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας».
Οι διοικήσεις των 45 ελληνικών και ξένων τεχνικών εταιριών που εμπλέκονται στην υπόθεση είχαν κληθεί να υποβάλουν υπομνήματα μέχρι τις 10 Ιουλίου και η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε προγραμματιστεί για τις 21 Ιουλίου. Με απόφαση της διοίκησης της επιτροπής, οι τεχνικές εταιρίες μπορούν να στείλουν υπομνήματα μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου (με τυχόν διορθώσεις έως τις 19 Σεπτεμβρίου), ενώ η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η δίμηνη παράταση, η οποία κρίθηκε αναγκαία καθώς η εισήγηση των 1.092 σελίδων καλύπτει περίοδο σχεδόν 30 ετών, ήρθε σχεδόν τις ίδιες ημέρες που φούντωσε η φημολογία για τη στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν φέρεται ότι έχει ζητήσει ενδελεχή έρευνα για την υπόθεση του καρτέλ, ώστε να μη διακόψει τη ροή των κοινοτικών κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 προς τη χώρα μας. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας είχε προσπαθήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί στις αρχές της εβδομάδας από τη διαρροή σχετικού εγγράφου της Κομισιόν.

Οι διαγωνισμοί
Οπως είχε ανακοινώσει προ διμήνου η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αφορά διαγωνισμούς δημόσιων έργων, στα οποία συγκαταλέγονται έργα κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων, έργα μετρό, προαστιακού και σιδηροδρομικών γραμμών / σταθμών, έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα της παραχώρησης και έργα μέσω συμπράξεων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Από το πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων που εντοπίστηκαν στη διάρκεια της αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού προκύπτει -μεταξύ άλλων- ότι οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις προέβαιναν σε συνεννοήσεις αναφορικά με:
α) τον προσδιορισμό, εκ των προτέρων, του αναδόχου ανά διαγωνισμό,
β) τον καθορισμό του ύψους των προσφερόμενων εκπτώσεων,
γ) την μη υποβολή οικονομικών προσφορών σε διαγωνισμούς, αντί οικονομικών ανταλλαγμάτων,
δ) την από κοινού εκτέλεση των έργων, παρά τη συμμετοχή τους σε φαινομενικά ανταγωνιστικά σχήματα, μέσω επαφών σε χρόνο πριν από την υποβολή οικονομικών προσφορών, ή/ και
ε) την παραίτηση από τη διεκδίκηση διαγωνισμών, με αντάλλαγμα την από κοινού συμμετοχή στην εκτέλεση των έργων.
Η εν λόγω «καρτελική» σύμπραξη υλοποιήθηκε κυρίως μέσω τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων των εμπλεκόμενων ανταγωνιστών ή και με τη σύναψη διασφαλιστικών / αποζημιωτικών συμφωνητικών.
Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου