Google+ To Φανάρι : Σε νερά με καρχαρίες

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Σε νερά με καρχαρίες

Ρεπορτάζ Στέλιος Κράλογλου
Ερχεται καταιγίδα αυξήσεων σε ΦΠΑ, καύσιμα, καπνό, ποτά, ίντερνετ, ξενοδοχεία και ηλεκτρονικά τσιγάρα!
Καταιγίδα αυξήσεων σε εμμέσους φόρους που επιβάλλονται σε καύσιμα, αυτοκίνητα, αλκοολούχα ποτά, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% αλλά και επιβολή νέων επιβαρύνσεων στις συνδέσεις ίντερνετ, στον καφέ, στα... ηλεκτρονικά τσιγάρα, στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αναμένεται από το καλοκαίρι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου. Οι Ελληνες πολίτες θα βρεθούν σε «ναρκοπέδιο» φόρων...
από τον επόμενο μήνα εφόσον ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση με τους δανειστές: Συγκεκριμένα:
Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης (diesel). Από την αύξηση αυτή προϋπολογίζονται πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 300.000.000 ευρώ. Η αύξηση στην τελική τιμή του πετρελαίου κίνησης σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 0,10-0,12 ευρώ ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης θα διαμορφωθεί στα 1,12 έως 1,15 ευρώ ανά λίτρο.
  • Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ΕΦΚ στη βενζίνη για έσοδα ύψους περίπου 100.000.000 ευρώ. Η αύξηση στη λιανική τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να είναι της τάξης των 0,03 έως 0,05 ευρώ ανά λίτρο.
  • Από τη νέα χειμερινή περίοδο θα έρθει αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που θα οδηγήσει σε άνοδο της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,08 έως 0,10 ευρώ ανά λίτρο.
  • Προβλέπεται και αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης, που θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της λιανικής τιμής του υγραερίου κίνησης κατά 0,07-0,08 ευρώ.
  • Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό.
  • Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπίρα, ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς (έκπτωση 50%) στις εταιρίες οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα.
  • Από την 1η Ιουλίου αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
  • Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται φόρος 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις ίντερνετ και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2017 καθιερώνεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στα... ηλεκτρονικά τσιγάρα.
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβάλλεται φόρος ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά και στα δωμάτια με δύο κλειδιά.
Ισοπέδωση εισοδημάτων από ντόμινο αυξήσεων
Ντόμινο αυξήσεων σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών θα επιφέρουν οι ανατιμήσεις που έρχονται στα καύσιμα από την 1η Ιουνίου. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στην αμόλυβδη βενζίνη θα επιβαρύνει διπλά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές βασικών προϊόντων. Αν σε αυτό συνυπολογίσει κανείς και την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, κατανοεί ότι το... χτύπημα για τους πολίτες θα είναι μεγάλο. Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης πλήττονται οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ., τα ταξί και τα λεωφορεία KTEΛ. Eτσι τα οχήματα που μεταφέρουν π.χ. τρόφιμα, οπωροκηπευτικά και κρέατα θα μετακυλίσουν το κόστος στα κόμιστρά τους.
Tο ίδιο θα συμβεί και με τις επιχειρήσεις που έχουν δικό τους στόλο φορτηγών για τη μεταφορά προϊόντων. Η άνοδος του κόστους των μεταφορικών θα επηρεάσει αλυσιδωτά και τις επιχειρήσεις, και οι βιομηχανίες, τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο διαρκών αγαθών, οι πωλητές λαϊκών αγορών θα βγάζουν τα... σπασμένα στην πλάτη των καταναλωτών. Δηλαδή θα ακριβύνουν κρέατα, τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά, είδη πρώτης ανάγκης. Δεν αποκλείεται επίσης να έχουμε αυξήσεις και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, από τη στιγμή που θα ανέβει το κόστος λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ.
Στο 29% (από 26%) ο συντελεστής για 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των προσωπικών εταιριών, των συνεταιρισμών, των κοινοπραξιών και των λοιπών νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία από το 26% στο 29% για ποσά ετήσιων κερδών ως 50.000 ευρώ προβλέπει τροπολογία που προστέθηκε στο ψηφισθέν ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή αφορά πάνω από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν τη νομική μορφή των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιριών, καθώς και τη μορφή συνεταιρισμών, κοινωνιών αστικού δικαίου, κοινοπραξιών κ.λπ.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με όσα προβλέπει η τροπολογία, ο συντελεστής φορολόγησης που ισχύει για τα κέρδη των προσωπικών εταιριών (ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων εταιρειών κ.λπ.), των συνεταιρισμών, των κοινωνιών αστικού δικαίου, των κοινοπραξιών κ.λπ. που τηρούν απλογραφικά βιβλία αυξάνεται από το 26% στο 29% για ετήσια κέρδη ως 50.000 ευρώ, ενώ για το τμήμα των κερδών άνω των 50.000 ευρώ μειώνεται από το 33% στο 29%.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου