Google+ To Φανάρι : Κάραγιαν: Ο Έλληνας μαέστρος που μάγεψε τον πλανήτη

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Κάραγιαν: Ο Έλληνας μαέστρος που μάγεψε τον πλανήτη

Ένας Έλληνας, από τους πολλούς, που διέπρεψε στον κόσμο των τεχνών και συγκεκριμένα της μουσικής είναι και ο Χερμπερτ Φον Καραγιαν, ο κορυφαίος μαέστρος του 20ου αιώνα.
Η καταγωγή του ξεκινά από τους αδερφούς Καραγιάννη, Έλληνες από την Κοζάνη, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Αυστροουγγαρία και καινοτόμησαν στο εμπόριο βάμβακος....

Ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν (Herbert von Karajan) γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1908 στο Ζάλτζμπουργκ (Αλατόπυργο) της Αυστροουγγαρίας (σημερινής Αυστρίας) και ήταν γόνος της πλούσιας οικογένειας των Καραγιάννηδων με καταγωγή από την Κοζάνη. Ο προπάππος του Γεώργιος - Ιωάννης Καραγιάννης ήταν βιομήχανος υφασμάτων στο Χέμνιτζ της Σαξωνίας. Για τις υπηρεσίες του προς την Αυλή, ο άρχοντας της περιοχής Φρειδερίκος Αύγουστος Γ' του απένειμε το 1792 τον τίτλο ευγενείας «φον» και ο κοζανίτης επιχειρηματίας μετέτρεψε το επώνυμό του από Καραγιάννης σε Κάραγιαν.

Ο Χέρμπερτ από πολύ μικρή ηλικία έδωσε τα πρώτα δείγματα του τεράστιου ταλέντου του. Χαρακτηριζόταν ως το παιδί – θαύμα όσον αφορά το παίξιμό του στο πιάνο.
Ως μαέστρος έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1927 στην Γερμανία και σιγά-σιγά ξεκίνησε να διευθύνει μία σειρά ορχηστρών σε ολόκληρη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η περίφημη Φιλαρμονική της Βιέννης!

Σταδιακά έγινε περιζήτητος ακόμα και στην πιο μικρή ευρωπαϊκή πόλη! Εμφανιζόταν στο Παρίσι, την Στοκχόλμη, την Αθήνα, το Βουκουρέστι, το Άμστερνταμ, κλπ.
Το 1938 ανέλαβε την διεύθυνση της Φιλαρμονικής Βερολίνου για 35 χρόνια ως διάδοχος του Βίλχελμ Φούρτβενγκλερ. Από το 1957 ως το 1964, ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της κρατικής όπερας της Βιέννης. Επίσης είναι ο εμπνευστής του Πασχαλινού Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.
Με την άνοδο, όμως, του ναζισμού, η καριέρα του δέχτηκε βαρύ πλήγμα, καθώς την περίοδο που το ευρωπαϊκό κοινό τον αποθέωνε, ο Χίτλερ του απαγόρευσε να ξαναπαίξει ξανά.

Ο μεγάλος, όμως, αυτός μαέστρος συνέχισε ακάθεκτος το έργο του, έχοντας την βοήθεια μεγάλων προσωπικοτήτων του τότε μουσικού στερεώματος, μεταξύ των οποίων και ο Χέρμαν Γκέριγκ.
Συνολικά, ο Κάραγιαν ηχογράφησε περί του 1000 δίσκους και πούλησε 120.000.000 αντίτυπα. Σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία της κλασσικής μουσικής και αποτέλεσε πρότυπο για νέες γενιές μουσικών. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου