Google+ To Φανάρι : Καβούρια στις τσέπες της έχει η Λαγκάρντ και ζητεί ξεδιάντροπα να κάνει χαρακίρι ένας ολόκληρος λαός!

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Καβούρια στις τσέπες της έχει η Λαγκάρντ και ζητεί ξεδιάντροπα να κάνει χαρακίρι ένας ολόκληρος λαός!

Ρεπορτάζ Μάριος Ροζάκος
Πείνα και δάκρυα ζητεί η Λαγκάρντ
Την ώρα που ζητάει από την Ελλάδα «αίμα και δάκρυα» για τα «κόκκινα» δάνεια και το Ασφαλιστικό και απαιτεί ακόμη σκληρότερο πακέτο φορολογικών μέτρων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κρατάει στα θησαυροφυλάκιά του τα 16 δισ. ευρώ που είχε δεσμεύσει για τη χώρα μας αλλά ουδέποτε εκταμίευσε στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου (η τελευταία πληρωμή έγινε τον Ιούνιο του 2014)....


Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες από την Ουάσιγκτον ότι θα χρειαστούν «ηρωικές προσπάθειες από τον ελληνικό λαό» για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018, στόχο που μάλιστα χαρακτήρισε μόνο βραχυπρόθεσμα εφικτό, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί αυτή η επίδοση επί σειρά ετών. Η κυρία Λαγκάρντ τόνισε την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης με «ρεαλιστικά νούμερα και υλοποιήσιμα μέτρα». Ωστόσο, στην πράξη το ΔΝΤ μπλοκάρει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου, θέτοντας σε κίνδυνο ένα πρόγραμμα που συνολικά φθάνει έως τα 86 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή του ίδιου του Ταμείου στο πρόγραμμα δεν έχει ξεκαθαριστεί και, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι πολύ μικρή.

Η αντεπίθεση στην κυρία Λαγκάρντ ήρθε από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που απάντησε ότι ναι μεν θα χρειαστούν ηρωικές προσπάθειες, «αλλά ο στόχος του 3,5% είναι επιτεύξιμος» για το 2018. Εστειλε, όμως, παράλληλα μήνυμα και στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας πως «οι θεσμοί θα κρίνουν αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι επαρκή» και υπογραμμίζοντας ότι «η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και θεσμών παραμένει αδύναμη».
Χαμηλές προσδοκίες
Επιπλέον, κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, λέγοντας ότι η πορεία της αξιολόγησης θα κριθεί στο Eurogroup. Ως προς το χρέος, επανέλαβε ότι θα υπάρξει ελάφρυνση εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ έριξαν στο ναδίρ τις ήδη λιγοστές ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για χειροπιαστά αποτελέσματα από τις συνομιλίες στη σύνοδο του ΔΝΤ. Το οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνεται ότι όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τόσο χρονίζει το ζήτημα του χρέους και τρέχει πλέον πίσω από τους Ευρωπαίους, σε μια προσπάθεια να λάβει την έγκρισή τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με το ΔΝΤ σε ρόλο παρατηρητή μόνο, ώστε να ανοίξει μετά η διαπραγμάτευση για το χρέος.
Το ενδεχόμενο αλλαγής ρόλου
Το ενδεχόμενο να περιοριστεί το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και να μη δώσει ούτε σεντ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό χθες η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ.
Η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε ότι «το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά η μορφή της συμμετοχής του μπορεί να διαφοροποιηθεί, ανάλογα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα και την ελάφρυνση χρέους που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι». Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου μπορεί να κλείσει με συμφωνία Ευρωπαίων - κυβέρνησης, όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά, και το ΔΝΤ είτε θα ενταχθεί σε επόμενη φάση στο πρόγραμμα είτε δεν θα ενταχθεί καθόλου.
Ρέγκλινγκ: Μικρή η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο
Σε μια «συμβολική» χρηματοδοτική συμμετοχή στο τρίτο Μνημόνιο, η οποία θα κυμαίνεται περί τα 6-8 δισ. ευρώ, ενδέχεται να περιοριστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για μεταφορά στο νέο πρόγραμμα των 16 δισ. ευρώ που εκκρεμούσαν από το δεύτερο Μνημόνιο και χάθηκαν, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά απέτυχε να κλείσει την αξιολόγηση του φθινοπώρου του 2015. Βέβαια, αν επαληθευτούν οι έμμεσες χθεσινές «απειλές» της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για πιθανή αποχώρηση του διεθνούς οργανισμού από τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας μας, τότε ακόμα και αυτά τα 6-8 δισ. ευρώ μπορεί να μη φτάσουν ποτέ στα κρατικά ταμεία.
Το μόνο που γνωρίζουμε ως τώρα είναι ότι, όπως εκτίμησε αργά προχθές το βράδυ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, «η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι μικρή, ίσως μικρότερη του 10% του συνολικού ύψους του προγράμματος».
Το συνολικό ύψος του τρίτου Μνημονίου είχε προβλεφθεί να φθάσει έως τα 86 δισ. ευρώ, άρα το ΔΝΤ θα διαθέσει λιγότερα από 8,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στα 86 δισ. ευρώ είχε συμπεριληφθεί κονδύλι 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ τελικά χρειάστηκαν μόλις 5,7 δισ. ευρώ. Ετσι, το τελικό ύψος του τρίτου δανείου αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 66,7 δισ., και επομένως το 10% θα ήταν μόλις 6,7 δισ. ευρώ περίπου.
Τελευταία εκταμίευση
Η τελευταία φορά που το ΔΝΤ εκταμίευσε χρήματα για την Ελλάδα ήταν τον Ιούνιο του 2014 (3,5 δισ. ευρώ). Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν κατάφερε να κλείσει την επόμενη αξιολόγηση του Μνημονίου, μεσολάβησαν οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και το περασμένο καλοκαίρι φτάσαμε στη σύναψη του τρίτου Μνημονίου, όπου προβλέφθηκε μεν να συμμετάσχει το Ταμείο, αλλά αφού προηγουμένως διασφαλιστεί ότι «το πρόγραμμα βγαίνει» και πως θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές μας. Στις αρχές του 2016, το δεύτερο Μνημόνιο με το ΔΝΤ, που είχε «παγώσει» αλλά ήταν σε ισχύ μέχρι τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς, ακυρώθηκε και τα 16 δισ. ευρώ «σφραγίστηκαν» ξανά στα χρηματοκιβώτια του Ταμείου.
Πάντως, ο ίδιος ο κ. Ρέγκλινγκ είχε παραδεχθεί πριν από λίγους μήνες πως το μερίδιο του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο θα μπορούσε να καλυφθεί από τους Ευρωπαίους.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου