Google+ To Φανάρι : Γκιλοτίνα μετά το Πάσχα

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Γκιλοτίνα μετά το Πάσχα

Ρεπορτάζ Μάριος Ροζάκος
Σε πολύ δυσκολότερη θέση βρίσκει την κυβέρνηση ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, καθώς, από την παύση των συνομιλιών την περασμένη εβδομάδα έως σήμερα που ξαναρχίζουν, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τρία επίπεδα: Ο λογαριασμός των μέτρων έχει εκτοξευθεί έως τα 9 δισ. ευρώ μαζί με τα μέτρα-εγγύηση, η κλεψύδρα αδειάζει και τα κρατικά ταμεία σταδιακά αδειάζουν...
ενώ οι πιστωτές εγείρουν νέες σκληρές απαιτήσεις και πέραν του δημοσιονομικού πεδίου!

Αποκορύφωμα των απαιτήσεων αυτών είναι το Κατοχικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να είναι απολύτως ανεξάρτητο από το ελληνικό κράτος -στα πρότυπα της νέας ανεξάρτητης Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων- και να ελέγχει τις διοικήσεις των προς αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ και λοιπών δημόσιων επιχειρήσεων, οι οποίες σήμερα ελέγχονται από τα εποπτεύοντα υπουργεία. Οι δανειστές πιέζουν και για την πλήρη απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων σε funds-γύπες, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να περισώσει τα μικρά στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Η αυλαία των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους υψηλόβαθμους τεχνοκράτες των δανειστών ανοίγει πάλι σήμερα με το ευρωπαϊκό σκέλος του κουαρτέτου, ενώ η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέλια Βελκουλέσκου αναμένεται να προστεθεί στο... καρέ αύριο. Παρά τους ευσεβείς πόθους της ελληνικής πλευράς για ολοκλήρωση της αξιολόγησης λίγο πριν ή μετά το Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής και μολονότι η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φρεντερίκε φον Τισενχάουζεν υποστήριξε χθες ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα» και «ελπίζουμε σε συμφωνία ως το ελληνικό Πάσχα», όλα δείχνουν ότι και αυτό το ορόσημο έχει πλέον χαθεί. Ο βασικός λόγος είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει η αξιολόγηση με μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018 και μετά να ανοίξει η συζήτηση για τα πρόσθετα «προληπτικά» μέτρα ύψους 3-3,6 δισ. ευρώ και παραλλήλως για το χρέος, αλλά οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι για κάτι τέτοιο.

Ενδιαφέρον είναι πάντως ότι, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung», τα πρόσθετα μέτρα-εγγύηση αρχικά απορρίφθηκαν από το ΔΝΤ ως λύση, αλλά τελικά έγιναν αποδεκτά προκειμένου να μην μπλοκαριστούν οι διαπραγματεύσεις. Η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες σε αυστηρό τόνο ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε παρατραβηγμένες και φανταστικές υποθέσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», προσθέτοντας ότι «τα μεγέθη πρέπει να είναι ρεαλιστικά». Λίγες ώρες αργότερα ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε αναγκαία τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Με μπαράζ απεργιών απειλούν οι ναυτικοί
Με απεργιακό μπαράζ, όταν κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, απειλεί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Τα 14 ναυτεργατικά σωματεία αποφάσισαν, στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας, την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης με προοπτική κλιμάκωσης. Η ΠΝΟ αντιδρά στην ένταξη του ΝΑΤ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και ζητά την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, «οδηγεί τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση». Παράλληλα, η Ομοσπονδία βάλλει εναντίον της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί ότι δρα με βάση τις οδηγίες της τρόικας και του κουαρτέτου, αρνούμενη τον ουσιαστικό διάλογο με τους ναυτεργάτες.

«Πλήγμα για τις εγχώριες εταιρίες το τέλος στη συνδρομητική»
Εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για τις ελληνικές εταιρίες του κλάδου έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους θα έχει η τυχόν επιβολή τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος. Κατά τη διάρκεια ομιλίας στο συνέδριο «Game Changer Sports», ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης θα δημιουργούσε επαχθέστατες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των εταιριών του εξωτερικού.
Παράλληλα, τόνισε ότι η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση θα επιφέρει σημαντικές παράπλευρες συνέπειες και σε άλλους κλάδους, όπως ο ελληνικός αθλητισμός και ο ελληνικός κινηματογράφος, κι αυτό γιατί κύριο -αν όχι μοναδικό- έσοδο των ομάδων των ελληνικών πρωταθλημάτων αποτελούν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ μέσα από τις συμπαραγωγές που χρηματοδοτούν οι συνδρομητικές πλατφόρμες καταφέρνει και στέκεται στα πόδια του ο ελληνικός κινηματογράφος.
O κ. Παπαδόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη βασική στρατηγική της εταιρίας να στηρίζει τον ελληνικό αθλητισμό, καθώς την τελευταία 5ετία έχει επενδύσει περισσότερα από 300.000.000. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Πόσο θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά εαν αυξηθεί (24%) ο ΦΠΑ
Τα 25 ευρώ αναμένεται να φτάσει η συνολική ετήσια επιβάρυνση ανά νοικοκυριό από ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 2,1 ευρώ τον μήνα, δηλαδή επιπλέον 0,5% κατά μέσο όρο. Η αναμενόμενη συνολική ετήσια επιβάρυνση που θα προκύψει για τα νοικοκυριά από την αύξηση του ΦΠΑ εκτιμάται στα 103.000.000 ευρώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών. Οι τιμές των ειδών παντοπωλείου συνολικά μεσοσταθμικά αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,45%. Για παράδειγμα, το ετήσιο κόστος για τον καφέ ανά νοικοκυριό θα ανέβει κατά 6 ευρώ, για τα αλλαντικά κατά 9 ευρώ, για ψωμί του τοστ κατά 3,5 ευρώ και για σοκολάτες κατά 3 ευρώ. Οπως αναφέρει το ΙΕΛΚΑ, οι ετήσιες αγορές τροφίμων των ελληνικών νοικοκυριών το 2015 ανέρχονται ετησίως σε 22,6 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η τάση είναι πτωτική την τελευταία πενταετία, αν και σταθεροποιήθηκε μετά το 2012. Οι μηνιαίες αγορές σε τρόφιμα κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό υπολογίζονται στο επίπεδο των 380 ευρώ.

Συντάξεις: Σοκ για δημ. υπαλλήλους, άγαμες θυγατέρες και συντάξεις χηρείας
Η ενοποίηση όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης υπό τον νεοσύστατο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έχει μεγάλους «χαμένους» τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, οι οποίοι με τις εισφορές τους θα καλούνται στο εξής να εξισορροπούν τα ελλείμματα που παράγουν το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ. Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, που ήδη βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και σήμερα αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, περιλαμβάνει τις αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης, που οδηγούν σε μειώσεις τις νέες συντάξεις 15%-20%, την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, από 20 έτη ασφάλισης και άνω, καθώς και τις εισφορές 20% για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Ειδική ρύθμιση
Επίσης, περιλαμβάνει ειδική ρύθμιση για τις άγαμες θυγατέρες, αφού στο εξής όσες από αυτές λαμβάνουν δύο συντάξεις θα πρέπει να επιλέξουν να διατηρήσουν τη μία, η οποία δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα 720 ευρώ τον μήνα. Επιπλέον, οι συντάξεις χηρείας θα χορηγούνται στο εξής από το 55ο έτος και μετά. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει συμπληρώσει το 52ο έτος ηλικίας, δικαιούται σύνταξη για τρία έτη, μετά την πάροδο των οποίων αναστέλλεται έως το 67ο έτος ηλικίας τους.
Ειδικά για την εθνική σύνταξη, η χορήγησή της θα είναι μειωμένη κατά 2% για κάθε έτος πριν από το 20ό, με το 15ο να θεσπίζεται ως κατώτατο. Η εθνική σύνταξη ειδικά για αναπήρους χορηγείται στο σύνολό της μόνο για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω. Για όσους το ποσοστό αναπηρίας κυμαίνεται από 67% έως 80% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και το 50% για περιπτώσεις που το ποσοστό αναπηρίας κυμαίνεται από 50% έως 67%.
Τα νέα, μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης οδηγούν σε χαμηλότερες συντάξεις τους νέους συνταξιούχους με περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης. Η «προσωπική διαφορά» θα ισχύει και για μετά το 2018. Εως τις 31/12/2017 οι συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2014.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου