Google+ To Φανάρι : F-16 που δεν έχει η Σ. Αραβία θα πάνε στην Τουρκία λέει ο υπουργός!

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

F-16 που δεν έχει η Σ. Αραβία θα πάνε στην Τουρκία λέει ο υπουργός!

Ποιος δουλεύει ποιον σε αυτή την υπόθεση… Κι ενώ σε όλους όσοι παρατηρούν με προσοχή τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας έκανε εντύπωση ότι δεν είχε εμφανιστεί πουθενά φωτογραφία με σαουδαραβικό μαχητικό από τη βάση του Ιντσιρλίκ στη Νοτιοανατολική Τουρκία, έρχεται ο υπουργός Άμυνας της χώρας να προαναγγείλει την άφιξη… μαχητικών τύπου F-16 που δεν διαθέτει η χώρα του Κόλπου!
Ασφαλώς βέβαια είναι πιθανό ...
να πρόκειται για έναν ακόμη άσχετο περί τα στρατιωτικά θέματα αρμόδιο υπουργό, ενώ δεν αποτελεί μυστικό ότι η θέση είναι εν πολλοίς διακοσμητική στην Τουρκία, αν και ο Ερντογάν ανέτρεψε αυτό το δεδομένο από την εποχή της παντοδυναμίας του στρατεύματος, όταν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ήταν η πραγματική πηγή εξουσίας και ο τελικός κριτής σε πολύ περισσότερα από τα θέματα άμυνας στη χώρα.
Επί της ουσίας της είδησης, όλα προέκυψαν από την παρουσία του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ στο τουρκικό Κοινοβούλιο όπου συζητήθηκε για μια ακόμη φορά το θέμα της Συρίας και του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας, αφού η ανησυχία για τις εξελίξεις είναι διάχυτη, χωρίς να μπορεί να κρυφτεί από τους λεονταρισμούς της πολιτικής ηγεσίας με τις συνεχείς απειλές περί επέμβασης…

Ο υπουργός ανέτρεψε όσα λέγονταν μέχρι σήμερα ότι σαουδαραβικά μαχητικά έχουν ήδη αφιχθεί στο Ιντσιρλίκ και όλοι έψαχναν να δουν εάν θα ήταν F-15 ή EF-2000 Typhoon, με τα «στοιχήματα» να κλίνουν υπέρ των πρώτων, σε μια προσπάθεια να φανεί επικοινωνιακά ότι καλύπτεται το κενό που άφησε η αποχώρηση των μαχητικών του ιδίου τύπου από την πλευρά της USAF, της αμερικανικής Αεροπορίας δηλαδή…
Ο Ισμέτ Γιλμάζ λοιπόν, μάλλον εκ παραδρομής, ανέφερε ότι θα έρθουν τέσσερα μαχητικά τύπου F-16 όπως είχε ήδη συμφωνηθεί! Το χρονοδιάγραμμα άφιξης των μαχητικών είναι οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, όπως το προδιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Αυτό που δεν είναι απολύτως κατανοητό είναι για ποιον λόγο Σαουδάραβας ταξίαρχος δήλωνε το περασμένο Σάββατο ότι «το σαουδαραβικό βασίλειο έχει πλέον παρουσία στην [αεροπορική] βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία», σύμφωνα με το σαουδαραβικών συμφερόντων δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Αραμπία.
Και αν έμενε σε αυτή τη δήλωση θα θεωρούσαμε ότι εννοούσε ενδεχομένως κάποια αποστολή αξιωματικών με στόχο να προετοιμάσει τις λεπτομέρειες της έλευσης των μαχητικών. Όμως συμπλήρωσε, «σαουδαραβικά αεροσκάφη είναι παρόντα μαζί με τα πληρώματά τους για την εντατικοποίηση των αεροπορικών επιχειρήσεων, παράλληλα με αποστολές που ξεκινούν από βάσεις της Σαουδικής Αραβίας.
Όπως όμως προέκυψε από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σαουδαραβικά μαχητικά βρίσκονται όχι στο Ιντσιρλίκ, αλλά στο Ικόνιο (βάση της πολυεθνικής άσκησης «Αετός της Ανατολίας» [Anatolian Eagle]) για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου