Google+ To Φανάρι : Χιλιάδες Ιρακινοί επιστρέφουν από την Φινλανδία πίσω στην πατρίδα τους – Ήταν πραγματικά πρόσφυγες;

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Χιλιάδες Ιρακινοί επιστρέφουν από την Φινλανδία πίσω στην πατρίδα τους – Ήταν πραγματικά πρόσφυγες;

Δύο Ιρακινοί μετανάστες γονατίζουν και φιλάνε το έδαφος μόλις έφτασαν στη Βαγδάτη.
Ιρακινοί ”πρόσφυγες” που εγκατέλειψαν τη Φινλανδία οικειοθελώς λόγω των ψυχρών καιρικών συνθηκών έχουν φωτογραφηθεί να φιλάνε το έδαφος σε χαρούμενες σκηνές κατά την επιστροφή τους στη Βαγδάτη.
Χιλιάδες μετανάστες που εγκατέλειψαν ... τη Φινλανδία ...
έφτασαν πίσω στην Ιρακινή πρωτεύουσα προχθές και απεικονίζονταν να χαιρετούν αγαπημένους και να γιορτάζουν την επιστροφή στην πατρίδα τους.

Είχαν αρχικά καταφύγει στη Φινλανδία μόνο για να απογοητευτούν με τη ζωή στην παγωμένη Σκανδιναβική χώρα.

Οι φωτογραφίες που λήφθηκαν από την άφιξή τους στη Βαγδάτη έδειξαν κάποιους να κλαίνε με ανακούφιση για την επανένωση με τους αγαπημένους τους, ενώ άλλοι φίλησαν το πάτωμα του αεροδρομίου μόλις έφτασαν.

Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία και η Σουηδία έχουν πάρει πολλούς από τους μετανάστες, η Φινλανδία επίσης είδε τον αριθμό των αιτούντων άσυλο να αυξάνει σχεδόν δεκαπλάσια το 2015 σε 32.500 από 3.600 το 2014.

Σχεδόν τα δύο τρίτα από αυτούς ήταν νέοι Ιρακινοί άνδρες, αλλά κάποιοι άλλαξαν γνώμη και επέστρεψαν αφότου η Φινλανδία ναύλωσε πτήσεις προς Βαγδάτη.

Εκατοντάδες στο αεροδρόμιο φεύγουν από την Φινλανδία.

Αξιωματούχοι είπαν ότι περίπου 4.100 αιτούντες άσυλο είχαν μέχρι στιγμής ακυρώσει τις αιτήσεις τους και ότι ο αριθμός ήταν πιθανό να φθάσει τους 5.000 κατά τους προσεχείς μήνες.

Ο Tobias van Treeck, αξιωματικός του προγράμματος στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), δήλωσε: ”Μερικοί λένε ότι οι συνθήκες στη Φινλανδία και η χρονοβόρα διαδικασία ασύλου δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους, ή στο τι τους είχαν οι άνθρωποι τους οποίους πλήρωσαν για το ταξίδι τους”.

Σχεδόν το 80% των μεταναστών που επιστρέφουν πίσω είναι Ιρακινοί.
Μια γυναίκα με την κόρη της ξεσπούν ανακουφισμένες που επέστρεψαν στη Βαγδάτη προχθές.

Μόνο 22 από 877 Σύριους – η χώρα των οποίων έχει τυλιχθεί σε πόλεμο – και 35 από τους 5.214 Αφγανούς που ζήτησαν άσυλο στη Φινλανδία πέρυσι ζήτησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Φινλανδία ετοιμάζεται να απορρίψει έως και 20.000 αιτούντες άσυλο από το 2015, αλλά ο αριθμός των εθελοντικών επιστροφών θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το ποσοστό αυτό.

Η Päivi Nerg, ένας υπάλληλος για το υπουργείο εσωτερικών της Φινλανδίας, είπε: ”Ο αριθμός των επαναπατριζόμενων αυξάνεται σταθερά.

Όλοι οι αιτούντες άσυλο ενημερώνονται σχετικά με τις επιλογές για την εθελοντική επιστροφή και για τη διαθέσιμη οικονομική βοήθεια.”

Ωστόσο, οι περισσότεροι Ιρακινοί που επιστρέφουν πληρώνουν για τη δική τους πτήση ή να ζητάνε βοήθεια από την πρεσβεία του Ιράκ στο Ελσίνκι, πρόσθεσε.
Πέρυσι, η Φινλανδική κυβέρνηση και ο ΔΟΜ παρείχε οικονομική βοήθεια σε 631 επαναπατριζόμενους και ένας παρόμοιος αριθμός αναμένεται φέτος.
Οι πτήσεις τσάρτερ θα μεταφέρουν έως και 100 επιβάτες πίσω στη Βαγδάτη από το Ελσίνκι κάθε εβδομάδα για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ζήτηση, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Μαζί με άλλες βόρειες χώρες, η Φινλανδία έχει σφίξει πρόσφατα τις μεταναστευτικές πολιτικές της, για παράδειγμα απαιτώντας από αιτούντες άσυλο σε ηλικία εργασίας να κάνουν κάποια μη αμειβόμενη εργασία.

Εχθρότητα προς τους μετανάστες έχει επίσης αυξηθεί στη Φινλανδία, μια χώρα με μικρή εμπειρία της μαζικής μετανάστευσης και η οποία έχει πλέον οικονομικά προβλήματα.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3452770/Iraqi-refugees-left-Finland-didn-t-like-weather-kiss-ground-return-home-country.html 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου