Google+ To Φανάρι : Οργή στα μπλόκα - Ούτε βήμα πίσω οι αγρότες

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Οργή στα μπλόκα - Ούτε βήμα πίσω οι αγρότες

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ – ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ
Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες - Ενισχύουν τα μπλόκα και ταρακουνούν την κυβέρνηση - Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας. Το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστής, Αχιλλέα Καμπούρη «ζητάμε απόσυρση του νομοσχεδίου για το φορολογικό και ασφαλιστικό και εκ νέου κατάρτισή του από μηδενική βάση και με τη συνδρομή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα»....
Αμετακίνητοι στη θέση τους για απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, και εκ νέου κατάρτισή του, από μηδενική βάση και με τη δική τους συνδρομή, παραμένουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι ενδυναμώνουν ολοένα και περισσότερο τα μπλόκα που έχουν στήσει, ενώ καλούν στο πλευρό τους και άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, ακόμα και απλούς πολίτες.
Στο μεταξύ, πέραν της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ορισμένοι αγροτοσυνδικαλιστές σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πάει το βουνό στο Μωάμεθ, αλλά το αντίστροφο», καλώντας έτσι τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί ο ίδιος τα μπλόκα.
Τα μπλόκα σε Θεσπρωτία και Άρτα
Σε νέο αποκλεισμό δρόμων με τρακτέρ, από τις 19:00 έως τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Άρτα, στην εθνική οδό και στο παλιό γεφύρι μέσα στην πόλη.
Το μπλόκο κτηνοτρόφων και αγροτών έχει στηθεί στο Κομπότι, όπου με τον δίωρο αποκλεισμό το μεσημέρι σχηματίστηκε ουρά αυτοκινήτων μέχρι τη Φιλιππιάδα, απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων. Στο παλιό γεφύρι βρίσκονται η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας και το Εργατικό Κέντρο, ενώ τις κινητοποιήσεις υποστηρίζουν συνδικαλιστικά σωματεία.
Στη Θεσπρωτία οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι παρέταξαν τα τρακτέρ από το πρωί της Κυριακής (24/1) στην αφετηρία της Εγνατίας Οδού, έξω από το λιμάνι εξωτερικού.
Στο μπλόκο της Ηγουμενίτσας βρέθηκε ο δήμαρχος Φιλιατών, μιας περιοχής που βασικός πυλώνας στην οικονομία της είναι ο πρωτογενής τομέας. Ο Σπύρος Παπάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι συμπαραστέκεται στον αγώνα των αγροτών γιατί θεωρεί πως το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό και φορολογικό είναι «η ταφόπλακα του πρωτογενή τομέα», και πρόσθεσε: «Δεν κατανοούμε γιατί από τη μία υπάρχει προτροπή από την Πολιτεία προς τους νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και από την άλλη, με τα μετρά που προωθούνται τούς αποτρέπουν από το εγχείρημα».
Έληξε ο αποκλεισμός των Τεμπών – Νέος αποκλεισμός στις 12:00 το μεσημέρι

Κλειστά παρέμειναν τα Τέμπη και την Κυριακή, από τις 19:00 μέχρι τις 21:00, καθώς οι αγρότες απέκλεισαν το οδόστρωμα τοποθετώντας συμβολικά και ορισμένα τρακτέρ επί της εθνικής οδού, στο πλαίσιο εφαρμογής της απόφασης που λήφθηκε χθες κατά τη συνεδρίαση εκπροσώπων 30 μπλόκων στα Τέμπη.
Σήμερα Δευτέρα, τα Τέμπη θα παραμείνουν κλειστά από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι και από τις 19:00 το απόγευμα μέχρι τις 21:00 το βράδυ, ενώ παράλληλα οι αγρότες ετοιμάζονται για την πανελλαδική σύσκεψη της Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία για σήμερα από τις 12:00 έως τις 14:00 και από τις 19:00 έως τις 21:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα του Π.Α.Θ.Ε. από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου και υποδεικνύονται εναλλακτικές διαδρομές.
Στο μεταξύ αντιπροσωπεία του μπλόκου των Τεμπών μετέβη στο μπλόκο Νίκαιας, προκειμένου να καλέσει εκπροσώπους του να συμμετάσχουν στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, ωστόσο δεν βρέθηκε κοινός τόπος συνεννόησης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων σχετικά με τη συνάντηση αυτή, επισημαίνει:
«Η άκαμπτη στάση της κυβέρνησης, οδηγεί στην κλιμάκωση του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών. Το Μπλόκο της Νίκαιας δέχτηκε την Κυριακή 24 Γενάρη 2016, αντιπροσωπεία από το μπλόκο των Τεμπών η όποια ζήτησε να μεταβεί αντιπροσωπεία του μπλόκου της Νίκαιας, στη σύσκεψη μπλόκων που γίνεται στις 26 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη για συντονισμό του αγώνα. Το μπλόκο της Νίκαιας έδωσε στην αντιπροσωπεία το πλαίσιο των αιτημάτων που έχει διαμορφωθεί μέσα από τις πανελλαδικές συσκέψεις των μπλόκων και αποτελεί τη βάση του αγώνα ο οποίος είναι σε εξέλιξη. Ενημέρωσε επίσης για την Πανελλαδική σύσκεψη που έχει καλέσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων στη Νίκαια την ίδια μέρα, την Τρίτη 26 Γενάρη. Η κλιμάκωση του αγώνα στη βάση των αιτημάτων που έχουν διαμορφωθεί και η στάση της κυβέρνησης θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ημαθία
Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Ημαθίας, σήμερα, Κυριακή 24 Ιανουαρίου, από τις 11:00 το πρωί και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί και από τις 18:00 το απόγευμα και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, απαγορεύεται η είσοδος όλων των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων που πρόκειται να διέλθουν από την κοιλάδα των Τεμπών, από την Εγνατία Οδό στον αυτοκινητόδρομο Πατρών- Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα μέσω του κόμβου Κλειδίου.
Για τα ίδια οχήματα ισχύει, επίσης, απαγόρευση εισόδου και κυκλοφορίας στην παλιά εθνική οδό Αλεξάνδρειας - Κατερίνης, από τον κόμβο Νησελίου μέχρι τα όρια των νομών Ημαθίας και Πιερίας στο ρεύμα προς Κατερίνη, καθώς και στο ρεύμα προς Αθήνα. Φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και λεωφορεία απαγορεύεται, επίσης, να εισέλθουν στην επαρχιακή οδό Βέροιας- Μελίκης-Κυψέλης-παλαιάς εθνικής οδού Αλεξάνδρειας-Κατερίνης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κυψέλη, μέσω του κόμβου της Βέροιας.
Η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.
Νέο μπλόκο στην Αρκαδία
Νέο μπλόκο προστέθηκε στην Πελοπόννησο από αγρότες της Αρκαδίας. Περίπου πενήντα άτομα, με τριάντα τρακτέρ και λίγα αγροτικά αυτοκίνητα, έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο του ΟΓΑ Πελοποννήσου, στον περιφερειακό της Τρίπολης.
Οι αγρότες θα βρίσκονται στον κόμβο του ΟΓΑ Πελοποννήσου κι από εκεί θα εξορμούν καθημερινά, σύμφωνα με τις αποφάσεις του τοπικού συντονιστικού, κυρίως με τον αποκλεισμό περιφερειακών υπηρεσιών στην πόλη ή ακόμα και για αποκλεισμό του αυτοκινητοδρόμου που βρίσκεται κοντά.
Εν τω μεταξύ οι αγρότες στο μπλόκο του Ισθμού έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους και προχώρησαν την Κυριακή σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, από τις 12:00 ως τις 14:15, στο ύψος των διοδίων Καλαμακίου.
Η κυβέρνηση έβγαλε στους δρόμους όλης της χώρας τους αγρότες με τα τρακτέρ

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.500 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες.
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 και η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.
Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο.
Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πεστριτσίου.
Στον νομό Πέλλας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ. Τα μπλόκα βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά -Έδεσσα, στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν από τη γέφυρα στα Σέρβικα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Γιαννιτσών- Έδεσσας.
Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 600 τρακτέρ και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς 12:00- 14:00 και το απόγευμα από τις 18:30 και για μία ώρα.
Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, το μπλόκο αριθμεί πάνω από 500 τρακτέρ, ενώ στον κόμβο της Κουλούρας, βρίσκονται περισσότερα από 650 τρακτέρ.
Στο χορό των κινητοποιήσεων εισέρχονται ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα, Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του Άργους Ορεστικού της Καστοριάς, θα κατευθυνθεί το μεσημέρι προς το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και θα γίνει δίωρος αποκλεισμός».
Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί δύο μπλόκα, στον κόμβο των Νέων Μουδανιών και σε αυτόν της Νέας Καλλικράτειας, ενώ η δυναμική διαμορφώνεται στα 300 τρακτέρ.
Στον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου προχώρησαν και την Κυριακή οι αγρότες στον βόρειο Έβρο, με τα αγροτικά μηχανήματα να διακόπτουν την κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Ριζίων- Καστανέων Ορεστιάδας (γέφυρα).
Όσον αφορά στο τελωνείο των Κήπων, οι αγρότες αποφάσισαν χθες (Κυριακή (24/1) να μην υπάρξει κινητοποίηση λόγω των προγραμματισμένων δράσεων στην περιοχή για το μεταναστευτικό.
Πυκνώνουν τη συμμετοχή τους οι αγρότες στις Μικροθήβες με νέες ενισχύσεις τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων που καταφθάνουν στο μπλοκ από τις περιοχές του Αλμυρού και του Πηλίου. Στο μπλοκ των Μικροθηβών βρίσκονται περισσότερα από 650 τρακτέρ, παρατεταγμένα στις άκρες του αυτοκινητόδρομου Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Άλλα τρακτέρ είναι τοποθετημένα κάθετα πάνω στο οδόστρωμα, στο ύψος της αερογέφυρας, και έχουν αποκλείσει την εθνική οδό με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να εκτρέπονται από την αστυνομία σε παρακαμπτήριους ή μέσω Βόλου.
Παραμένουν τα μπλόκα των εθνικών οδών Πατρών - Αθηνών, Πατρών - Πύργου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων
Ειδικότερα, στην Αχαΐα παραμένουν τα μπλόκα στην εθνική οδό Πατρών- Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και στην εθνική οδό Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.
Στην Ηλεία, οι αγρότες παραμένουν σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών- Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου.
Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στη γέφυρα του Ευήνου ποταμού και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου. Επίσης, άλλοι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στον δρόμο που ενώνει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα και συγκεκριμένα στον κόμβο του Αγίου Νικόλαου.
Νέο μπλόκο επί της εθνικής οδού Σπάρτης- Γυθείου πριν τη διασταύρωση για Μονεμβασιά
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου Μονεμβασιάς θα στήσουν νέο μπλόκο στην εθνική οδό Σπάρτης- Μονεμβασιάς κοντά στους Μολάους.
Το μεγάλο μπλόκο της Νίκαιας

Στον οδικό κόμβο του Βελεστίνου, γίνεται νέα εκτροπή των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Βόλου-Λάρισας μέχρι τον κόμβο του Πλατυκάμπου, λόγω του αγροτικού μπλόκου της Νίκαιας, όπου ο αυτοκινητόδρομος είναι κλειστός από την περασμένη Πέμπτη.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αγροτοσυνδικαλιστές των διάφορων μπλόκων, «στις κινητοποιήσεις έχουν δηλώσει "παρών" δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, γιατροί και άλλες επαγγελματικές ομάδες». Υπενθυμίζεται ότι κοινή συνισταμένη όλων αποτελεί η απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
2452582
Οι επόμενες κινήσεις του αγροτικού κλάδου
Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις 12:00 το μεσημέρι, συνάντηση όλων των μπλόκων της χώρας, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη στα Τέμπη.
Για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί να γίνει πανελλήνιο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της Agrotica.

Δεν θέλουν να βλέπουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι αγρότες
Ανεπιθύμητοι φαίνεται πως είναι στον αγροτικό κόσμο οι βουλευτές της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικές οι φραστικές επιθέσεις στο Κιλκίς στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Παραστατίδη και στον βουλευτή Λάρισας Νίκο Παπαδόπουλο στο μπλόκο της Νίκαιας.
Ο κ. Παραστατίδης έδωσε το «παρών» σε σύσκεψη που είχε καλέσει η ΑΔΕΔΥ της περιοχής με βουλευτές και παράγοντες της αυτοδιοίκησης για να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της διαφύλαξης του επιδόματος των παραμεθόριων περιοχών, το οποίο και κινδυνεύουν να χάσουν τέσσερις νομοί, συμπεριλαμβανομένου και του Κιλκίς.
Περίπου 50 αγρότες εισέβαλλαν στη σύσκεψη, φωνάζοντας «αγρότη πολέμα, δε θα σου μείνει αίμα», ζητώντας από τους βουλευτές να πάρουν θέση για το ασφαλιστικό.
Τα αίματα άναψαν, όταν ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης, ανέβηκε στο βήμα και χτυπώντας το χέρι είπε πως οι αγώνες για να έχουν επιτυχία χρειάζεται να είναι σκληροί.
Τότε ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:
«Και το 2007 ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να μας απεντάξει και κλείσαμε τα σύνορα στους Ευζώνους. Κατορθώσαμε και το πετύχαμε…».
Στα λόγια το δημάρχου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε, λέγοντας: «Ήρεμα, ήρεμα…», με τον δήμαρχο να του απαντά: «Γιατί θιχτήκατε κύριε βουλευτά».
«Οι παλικαρισμοί τέτοιες εποχές δε χρειάζονται», τόνισε ο κ. Παραστατίδης, με τους αγρότες να φωνάζουν από κάτω:
«Το μνημόνιο ψήφισες».
Εκείνη τη στιγμή, κατά του υπουργού κινήθηκε ο πρώην δήμαρχος Γαλλικού Θανάσης Ρωσσόπουλος, ο οποίος μετά από διάλογο με τον βουλευτή, γύρισε και του είπε:
«Όχι μαγκιές σε μένα, όχι μαγκιές…».
Εκείνη τη στιγμή, οι αγρότες εκνευρίστηκαν και άρχισαν να κατευθύνονται με άγριες διαθέσεις προς τον βουλευτή.
«Το μνημόνιο ποιος το ψήφισε; Το μνημόνιο ποιος το υπέγραψε; Σας είδαμε», φώναζαν.
«Δεν είμαστε από αυτούς που κολλάνε. Εμείς στους αγώνες ήμασταν μπροστά», τους έλεγε ο κ. Παραστατίδης.
«Ας υποθέσουμε ότι δεν το ψηφίζω και δεν περνάει. Λοιπόν, πέφτει η κυβέρνηση. Θα αναλάβετε την ευθύνη εσείς; Θα σας το πω ξεκάθαρα, αν δεν ψηφίσω, θα παραιτηθώ», δήλωσε ο βουλευτής.
\ Αγρότες στον βουλευτή Λάρισας Νίκο Παπαδόπουλο: «Παραιτήσου»!
Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας, με τους αγρότες να αποδοκιμάζουν τον Λαρισαίο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε την «έμπνευση» να πάει και να τους μιλήσει.
Άμεσα τον προσέγγισαν δεκάδες αγρότες, ενώ κάποιοι εξ’ αυτών καταφέρθηκαν εναντίον του με διάφορες βαριές εκφράσεις όπως «δεν ντρέπεσαι να είσαι εδώ, «παραιτήσου, «δεν έχεις κανένα δικαίωμα να είσαι εδώ, το δικαίωμα το έχουν οι αγρότες», «να κάνετε αυτά που λέγατε, φύγε ντροπή σου, ψήφισες τις κατασχέσεις» και «ντροπή σου, σου άρεσε η καρέκλα».
Όσο περνούσαν τα λεπτά αυξάνονταν και οι αποδοκιμασίες των αγροτών στο πρόσωπο του πάλαι ποτέ αγροτοσυνδικαλιστή των μπλόκων, ο οποίος έφυγε κακήν – κακώς για να αποφευχθεί κλιμάκωση του επεισοδίου.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου