Google+ To Φανάρι : Και κερατάδες και δαρμένοι!

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Και κερατάδες και δαρμένοι!

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Νάτος λοιπόν που ξαναχτύπησε ο κ. Ντάισελμπλουμ και είπε μία πολύ πικρή αλήθεια. Ότι θα περάσουν μήνες για να πάρει και πάλι έστω και ένα σεντ από την Ευρώπη η Ελλάδα. Για να πέσουν και λίγο οι μάσκες σε σχέση με το νέο ολέθριο χάσιμο χρόνου από την ελληνική πλευρά με το πρόσχημα της νέας διαπραγμάτευσης...
Τι λέγαμε χθες; Ότι στην κυβέρνηση γίνεται... του Κατρούγκαλου. Ότι με αφορμή και πρόσχημα το ασφαλιστικό στήνεται η νέα "αντίσταση" κατά των ήδη υπογεγραμμένων συμφωνιών. Ή αλλιώς, όταν ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναγνωρίζει την υπογραφή του...
Βεβαίως στο τέλος θα την αναγνωρίσει μια χαρά, αλλά θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Τι είπε τώρα ο Ντάισελμπλουμ; Το δια ταύτα. Χωρίς αξιολόγηση δεν έχει νέα δόση... Ή με άλλα λόγια, αργήστε όσο θέλετε, αλλά λεφτά μην περιμένετε!
Να θυμίσουμε λίγο τι προέβλεπε η συμφωνία που συνόδευε το νέο αριστερό Μνημόνιο; Ότι η χώρα θα έχει ολοκληρώσει εντός του 2015 την πρώτη αξιολόγηση και θα έχει λάβει δόση 5,7 δισ. ευρώ. Που μαζί με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, περί τα 2 δισ. ευρώ,  που παρακρατούνται καθώς έχουν επίσης συνδεθεί με την αξιολόγηση θα πηγαίναμε σχεδόν στα 7,5-8 δισ. ευρώ. 
Και από αυτά δεν έχει έρθει ούτε σεντ! Και όπως είπε και ο Ολλανδός, λύση δεν πρόκειται να δοθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά σε μήνες. Το οποίον σημαίνει ότι θα χαθεί –προφανώς– και ο στόχος για άλλα περίπου 5 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016! Χάσατε το μέτρημα; Κεφάλαια, που σε ένα ποσοστό έστω θα πήγαιναν και για την αναθέρμανση της οικονομίας και την πληρωμή οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. 
Α, ξέχασα, τον Νοέμβριο επισήμως εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένες οι οφειλές. Καλά, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Για το σύνολο του 2015 θα μας πει τίποτα η κυβέρνηση; Που τα φέσια αυξήθηκαν συνολικά περί τα 2 δισ. ευρώ; Χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτά η... απαλλοτρίωση (για να θυμηθούμε και τις... επαναστατικές καταβολές της κυβέρνησης) των διαθεσίμων των ταμείων δια της μεθόδου των δανεικών και αγύριστων, ούτε τις απώλειες σε κονδύλια ΕΣΠΑ κλπ. Και ας έχουν δανειστεί για να φέρουν εις πέρας τα προγράμματα που βαλτώνουν αρκετές επιχειρήσεις. 
Δεν βαριέστε. Αρκεί να κερδίζεται πολύτιμος πολιτικός χρόνος. Σας το έχω ήδη πει και το επαναλαμβάνω. Από τη στιγμή που έχουν να πληρώνουν μισθούς και συντάξεις... αλίμονό μας! Άλλωστε αν χρειαστούν και τίποτε πρόσθετα έσοδα, ας είναι καλά τα φορολογικά χαράτσια. Και το γαμώτο της ιστορίας είναι ότι στο τέλος όλα και πάλι θα περάσουν. Και θα βρεθούμε και πάλι όλοι "και κερατάδες και δαρμένοι". Και θα υποστούμε στο πετσί μας όλα τα σκληρά μέτρα (που στο τέλος θα ληφθούν και ίσως ακόμη πιο σκληρά από ό,τι αρχικά προβλεπόταν αλά Ιούλιος 2015) και θα υλοποιηθούν με μεγάλη καθυστέρηση οι αποφάσεις καταστρέφοντας περαιτέρω την επιχειρηματικότητα και την οικονομία. 
dimitris.papakonstantinou@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου